"Милчо Левиев Завинаги" на A to JazZ Fest

"Милчо Левиев Завинаги" на A to JazZ Fest


9 - 11 юли 2021
След наложителното прекъсване през пандемичната 2020 година A to JazZ Festival 2021 отново привлича всички ценители и меломани в Южен парк 2 на 9, 10 и 11 юли. Пълната програма може да видите тук, а за нас кулминацията ѝ е проектът Милчо Левиев Завинаги.


Негови композиции от посмъртно издадения Соната 57 ще чуем в джаз аранжименти от Антони Дончев Квартет, Дейвид Линч, Хюман Тъч, Теодосий Спасов и Вики Алмазиду – голямата любов на джазмена.Българският джаз магьосник, прочул се из целия свят, е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив. Израства в еврейско семейство и на 10 март 1943 година е сред спасените от депортация близо 50 000 български евреи. Още от дете Левиев развива нюх на изкусен импровизатор над пианото. На 11-годишна възраст за първи път попада на рапсодия Вардар по радиото и оттогава е влюбен в творчеството на Панчо Владигеров, който впоследствие му преподава в Консерваторията. Левиев усвоява забележителна поливалентност и изкуството да си служи с различни музикални езици, сред които основен е българският музикален фолклор.Едва на 23 години пловдивчанинът се отдава на призванието да преподава камерна музика в местното Държавно музикално училище. Две години по-късно е избран за диригент на Биг бенда на БНР. Вдъхновен от неповторимия Радой Ралин, Левиев основава формацията Джаз Фокус‘65, която се радва на сериозен интерес при турнетата си в България и отвъд границите ѝ. Емблематично за онези години остава аранжираното му изпълнение на Yesterday от Бийтълс. Негово е авторството на музиката към най-различни киноленти, сред които Мъже по сценарий на Георги Марков, Отклонение на Блага Димитрова, а в по-нови времена и на Писмо до Америка.Тъкмо Страната на неограничените възможности е следващият пристан на Милчо Левиев, който бяга полулегално през 1970, за да акостира в Лос Анджелис (самият той десетилетия по-късно нарича България „Страната на неограничените невъзможности). Впоследствие цяло десетилетие преподава джаз музика в университет в Южна Калифорния. Автор е на десетки научни публикации и на книгите Живот в 33/16, Артистът не е самотен остров.


След политическите промени от края на 80-те години Милчо Левиев се завръща в родината си и през 1990 негов концерт в НДК чества краха на комунистическия режим у нас. В едно от последните си интервюта Левиев цитира най-интелигентния (според него) български композитор – Любомир Пипков: „Открих, господа другари, дефиницията на социалистическия реализъм. Това е възхвала на властта с достъпни за нея средства!“Музикант от ранга на Милчо Левиев е не просто национално, а световно богатство, а творческият му гений ще заразява поколения далеч отвъд неговото. A to JazZ Fest 2021 също ще допринесе за това. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.