Go West

Go West


11 септември 2014 текст Таня Трендафилова
Go West, припяваха някога синтпоп легендите Pet Shop Boys, а сега ние призоваваме да направите същото, но не в геополитически, а в чисто културен смисъл, защото в края на септември (19-21) се задава поредният фестивал за изкуство в публично пространство Западен парк.


И тази година фокусът е върху визуалните изкуства, музиката, театъра и съвременния танц, които са събрани на едно място с идеята да приобщят по-отдалечените квартали към всичко интересно, случващо се в града ни. Събитията, съсредоточени в няколко локации на Западен парк и района, са разработени специално за фестивала със свободен достъп и възможност всеки желаещ да се включи в програмата.
Тя пък залага повече на качеството, отколкото на количеството в настоящото издание. В рамките на трите фестивални дни студенти от специалност текстил в Националната художествена академия ще представят проекта Убежища, поставящ въпроса за все по-осезаемото отчуждение между хората и търсенето на удобно, лично и сигурно скривалище от външния свят. Издателство Български писател ще провокира творческо мислене с уъркшопи за деца и възрастни, литературни викторини и специален акцент върху съвременната ни литература, а център за неформално образование и културна дейност Алос ще раздвижи парковото пространство с инсталацията 12 месеца в парка, съставена от 12 люлки, предназначени за употреба от хора на различна възраст. Младото сдружение Щипка ще алармира обществеността за наболелия проблем с изчезващите пчелни семейства и последиците от това посредством инсталацията Хексагон, а в последния фестивален следобед хореографът Галина Борисова ще изследва античния модел на жената, изправена на бунт срещу властта в името на своите ценности чрез интерактивния танцов пърформанс Анти-Gone – Това съм аз.
Децата, които така или иначе са сред основните посетители на парка, със сигурност няма да скучаят от 19 до 21 септември. За тях организаторите от асоциация Информбюро и Столична община са подготвили куп представления, шоу спектакли и работилници. Наред с всичко това в рамките на фестивала в Западен парк ще се случат и две музикални събития – Балкански денсхол, комбиниращ класически ямайски реге инструментали с балкански брас, и концерт на фюжън квинтета Goose Bumps с вълнуващи джаз, рок и ембиънт включвания.

Фестивалът Западен парк е от 19 до 21 септември в Западен парк и района
Пълна информация за програмата ви очаква на zapadenparkfest.bg, както и на facebook.com/ZaHorataIMiastoto


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.