• Всичко на масата

  19 януари 2012

  текст Тея Дия, снимки Илиян Ружин

  Нинко Кирилов често е карал мъжете да се подсмихват лукаво над някоя негова статия в men.bg, а пък жените – да лудеят по перото му в блога ninkokirilov.wordpress.com. Защото умее да изненадва с рязката и сполучлива смяна на стила, картините и внушенията. Рокенрол лирик и пламенен рицар на словото, Нинко скоро ще издаде първата си книга с разкази и първия си роман, с които се е насочил право към висшия ешелон на младата българска литература. Пожелаваме му го, а докато той свиваше цигара ароматен тютюн, го поразпитахме за писането и нещата от живота.
 • .
 • Stilissima

  12 януари 2012

  текст Дани Николова, снимки Илиян Ружин

  Винаги е най-добре да бъдеш себе си. Най-малкото защото всички останали личности са вече заети. С радост установихме, че това наше верую споделя и Сандра Клинчева – стилист, завършил Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон. Но това далеч не е единственото, с което Сандра ни впечатли. Харесахме мекото й, спокойно излъчване, естествената красота и изключително милото и непринудено поведение наред с огромния й професионализъм – работила е за киното, за театъра и за редица списания като Егоист, Едно, Playboy, Grazia и Amicа, където беше моден редактор. Казваме “беше”, защото в момента Сандра е в първия си творчески отпуск. Сигурно затова намери време за сладки приказки, свързани с мода, себеизразяване и малки модни революцийки.
 • Знакова среща

  22 декември 2011

  текст Доротея Василева

  Никога не знаеш докъде може да се простре вдъхновението и възхищението ти от някоя личност. Ще кажем, че за Магдалина Станчева те са кулминирали в книгата-албум Анонимният известен, изследваща работата на най-големия ни график от съвсем близкото минало Стефан Кънчев. Чудесното издание излезе наскоро, затова поканихме авторката да ни разкаже за човека, чийто дизайн и типография все още оформя имиджа на десетки български фирми и институции (Петрол, Български пощи, БНБ, Куклен театър, Сълза и смях), макар и повечето хора да не знаят името, което стои зад идеите.
 • За буквите

  15 декември 2011

  текст Никола Шахпазов

  Лаурентин ван Оранйе, принцеса на Кралство Нидерландия, е благородник с кауза, съвсем различна от дворцовото изящество и разточителния живот. Познават я най-вече като еко активист и борец за всеобща грамотност, сътрудник в Европейската фондация по климата, основател на Missing Chapter Foundation и дори като популярен автор на детски книги. Имахме честта да я срещнем при представянето на българското издание на книгата й Мистър Фини и светът надолу с главата, а първоначалната ни несигурност как точно се говори с европейски благородник бързо се стопи. И премина в обсъждането на важни въпроси като този защо трябва от малки да четем на глас и каква е връзката между грамотността и опазването на околната среда.
 • Улица Сезам

  8 декември 2011

  текст Мия Янева снимки Илиян Ружин

  Уличната мода има нова платформа за изява. U-lica.com е млад, но много­обещаващ сайт, зад който стоят идеите, въображението и цялото свободно време на Благовеста и Михаил – ужасно симпатична и свежа двойка, която споделя времето си и в живота, и в преследването на добре облечени софийски жители. Всеки от тях има “сериозна” работа, но двамата нямат почти никакво свободно време, защото го запълват с ходене по улиците в търсене на най-добрия ракурс за снимки. Ако им остане нещо за пилеене, понякога минават през сладкарница Росиче, където Мишо обича просто да чете.
 • Има кой да го обича

  3 ноември 2011

  текст Тея Дия снимки Илиян Ружин

  Срещата ни с Калин Терзийски протече като разговор с гадател, който говори истини. За съвременните пишещи хора Кайо е сила, болезнена откровеност и гениална координация на талант и публичност. В читателите пък предизвиква разнополюсни реакции, което със сигурност значи едно – никой не е способен на безразличие. Над чаша топъл чай той заговори – по лекарски методично и по писателски хипнотично, за литературното отличие, което наскоро му бе присъдено от ЕС, и за писането като осъзнат труд на емоционалната интелигентност.
 • Простота за напреднали

  22 септември 2011

  текст Дани Николова

  Ако не можеш да обясниш ясно и просто на едно 5-годишно хлапе с какво точно се занимаваш, най-вероятно изобщо не те бива или пък си голям шарлатанин, е казал някога Вонегът. Дизайнерът Джайлс Колбърн, лектор на тазгодишния DesignDay (28 септември, Sofia Live Club), очевидно не се вписва в тази категория, защото прекрасно знае колко важно e правилото, че “в сложния свят нещата трябва да бъдат прости”. Джайлс е автор на книгата Simple and Usable Web Mobile and Interaction Design, занимава се с дизайн, фокусиран върху потребителите от 1991 насам, и прелюбезно отговори на един куп наши въпроси.
 • След 20 години

  9 юни 2011

  текст Деница Стефанова, снимки Илиян Ружин

  Манол Пейков е поет, преводач, управител на издателство Жанет 45 и културния гайд Програмата Пловдив Инфо, собственик на звукозаписно студио Пекарната, позитивен и приказлив пловдивчанин, а напоследък пък е с 20 години по-лек. Последното е така, защото сложи финал, корици и българско заглавие на поемата, по която работи от 19-годишен. След премиерата на Балада за Стария моряк от Самюъл Колридж, с мощното визуално присъствие на Гюстав Доре, се срещнахме с него и го оставихме да говори. Защото интервю с Манол Пейков не може да се направи по сценарий, а да го прекъснеш, за да зададеш въпрос, е безсмислено – той си казва всичко и без това.
 • 100 грама наука

  5 май 2011

  Никола Шахпазов

  Уверяваме ви, че всички в Програмата носят внушителни научни степени, а през годините сме се доказали и като ценители на добрите барове, уютните пъбове, малцовото уиски и тъмната ирландска бира. Затова не се учудвайте, че между всички събития в организирания от Британски съвет първи Софийски фестивал на науката, тъкмо Бар Наука ще се проведе под шапката на Програмата. Чудесното “събитие с консумация” на 12 май се очертава да бъде суперзабавна игра, в която ще се включат няколко отбора, както и всеки желаещ от публиката, а задаващият въпросите водещ ще бъде винаги усмихнатият шотландец професор Франк Бърнет. Побързахме да го разпитаме къде е връзката между прочутата бира Guinness, биохимията и научните фестивали, както и какви важни знания можем да придобием между наздравиците.
 • Честна рицарска

  21 април 2011

  текст Дима Чакърова, снимки Ангел Коцев студио

  Гергана Дженкова, психолог по образование и коуч по лидерство, и Апостол Дянков, съветник по устойчив бизнес и сътрудник на Горичка, стоят зад особено интересния проект Зелените рицари – куриерски бизнес, осъществяван в градски условия с помощта на електрически велосипеди. На 14 май двамата, заедно с третия член на екипа – Димитър Димитров, магистър по финансов мениджмънт и активист за човешки права, ще бъдат на организирания от Горичка Форум Бизнес, за да ни разкажат защо зеленият сценарий е възможен и в град като София. Те толкова вярват в идеята си, че и ние им повярвахме!
 • Рециклиране на упадъка

  23 февруари 2011

  текст Гери Турийска, снимки Ангел Коцев студио

  Познаваме Васил Георгиев покрай разказите в Будистки плаж и колекцията разходки и размишления за софийските улици (и историята, и живота), кръстена умилително Уличник. Новият му сборник с разкази се нарича Деград и според самия него е “книга за разпада на човешката личност”. Освен това Васoто е действащ (казват – и добър) адвокат, с който си поръчахме по едно голямо в четири следобед и изпушихме няколко цигари. Ту ни говори като адвокат, ту като писател. Изслушахме го ту като запленени читатели, ту като колеги, а накрая даже си разказвахме вицове.
 • Растяща функция

  17 февруари 2011

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Лора Варийска и Илиан Хаджиин са двойка в живота и работата, част от ядрото на архитектурното студио funkt. За протокола – Илиан е архитект и дърводелец, а Лора – човекът, който “организира, телефонира и пари събира”. В последната година им тръгва късметът да правят заведения, затова и срещата е в кафенето пекарна Take a Cake – последното, над което са се трудили. На 26 февруари двамата ще се включат и във форум Дом, организиран от Горичка, където ще ни говорят за нещата, които не се продават.
 • Внос от Германия

  3 февруари 2011

  Помним Бернд Лихтенберг като сценарист на Сбогом, Ленин – един от забавно‑тъжните киношедьоври, последвали падането на Берлинската стена. Сега отново има защо да говорим със симпатичния немец от Леверкузен – в продължение на месеци той помага на братя Чучкови и екипа на TILT да изгладят всяка грапавина от сценария на филма. Тези дни Бернд се занимава и с промоция на новата си книга, но малко преди да пристигне в София за галапремиерата на TILT, отдели време за няколко кратки наши въпроса.
 • В джаза

  3 февруари 2011

  текст Анелия Александрова, снимки Ангел Коцев Студио

  Чудесен пианист, джазмен и градска легенда, поизмореният от шума Васил Пармаков е събрал чалнати и почти зловещи разкази в дебютната си книга. Според него Аз и Майор Блюхер прилича на истински джем сешън, както всички неща в живота. А според нас книгата има всички шансове да се превърне в моментална градска класика. Представяме ви самия Васил в разговор за музиката, тишината, Кърт Вонегът и facebook.
 • Годишен отчет

  23 декември 2010

  Какво се случи с киното, театъра, музиката и нашия град през тази година. И какво предстои.
 • Срещу стената

  23 декември 2010

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  Милена Фучеджиева е българка, която обожава свободата. Определението е на самата нея, но по-добро не се налага да измисляме. В Ел Ей или в София писателката и активна блогърка изповядва тази житейска философия и не се оставя да бъде пренаписвана, за да влиза в нечии чужди рамки. След 20 години живот зад океана, засега е на линия тук, в компанията на своя котарак Панчо. Срещнахме се, за да видим дали и на живо е богиня в своя собствен филм и за да я разпитаме за последната й книга Аз, бLогинята, която е нещо като дневник, събрал парчета от живота на самата Милена – такъв, какъвто е, без нужда от пудра и ретуш.
 • СОЦиалната мрежа

  9 декември 2010

  Васил Тучков е на 25, никога не е висял на опашка за банани и в спомените му Kореком е като сет от Междузвездни войни. Въпреки това смята, че несъстоялият се разговор за близкото ни минало има значение тук и сега. По тази причина темата на новия му авторски проект Living Museum е именно соцът – заповядайте на безопасна разходка обратно към социалистическата реалност и не забравяйте, че въпреки всичко за някои това време е равно на тяхната младост.
 • Поверително от кухнята

  11 ноември 2010

  текст Гери Турийска снимки Ангел Коцев студио

  Канадката Патрисия Кутюр-Гюрковска живее в София вече десет години. Детството й минава в Квебек, където нейната майка, която е стриктен веган, върти магазин-бистро за здравословни продукти. От две години Патрисия се грижи за собствения си ресторант CRU, който успява да придаде необходимия чар на столицата и дори алергичните към словосъчетанието здравословно хранене не могат да го подминат безпристрастно. Патрисия е и един от лекторите на форум Храна (на 27 ноември в Модерен театър), организиран от Горичка, и човек, от който можеш да научиш доста повече за това как да комбинираш храните здравословно.
 • WebIt 2010

  21 октомври 2010

  текст Никола Шахпазов и Севда Шинарова

  Най-голямото изложение за е-бизнес и маркетинг в Европа – Webit, тази година ще продължи с ден повече от обичайното и ще ви даде шанс да чуете някои от най‑големите имена в областта – топ мениджъри, рекламни и маркетинг директори на гиганти като facebook, BBC, Yahoo!, Grey, eBay, adMob/Google. Преди да се качат на главната сцена, зададохме на двама от лекторите – Андрей Себрант от руската Яндекс и Марвин Лиао от Yahoo! – няколко въпроса по темата.
 • 45 години стигат?

  7 октомври 2010

  текст Николай Василев

  Дни преди задаващия се исторически последен концерт на Scorpions (макар че трябваше да се проведе на 9 октомври, концертът бе отменен за края на месец октомври, мястото на провеждане остава същото - стадион Академик-Плиска, зад спирка Студентски общежития), успяхме да се свържем лично с емоционалния основател, китарист и главен композитор в лагера на немските хард рок легенди – самият Рудолф Шенкер. От него узнахме интригуващи подробности за предстоящото шоу, както и за още топлата му автобиография Rock Your Life – Разтърси живота си, появила се буквално преди часове и на българския книжен пазар.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098