• Нещата от живота: Елица Георгиева

  7 септември 2017

  Ако на първо четене името ѝ в главата ви е бяла страница, то е защото първата ѝ книга тъкмо излиза от печат на български. Космонавтите само минават идва в София на 13 септември заедно с Елица и дългата си история – тя пише романа в Париж, където живее и завършва творческо писане и кино, печели награда Андре Дюбрьой за дебют и е номинирана за Флор (основана от Бегбеде), Рьоне Флане и 111-а страница.
 • .
 • Преди много години, в една близка галактика

  6 юли 2017

  текст и снимки Наталия Иванова

  "Да се довериш на един автор, за когото не си чувал нищо, да си вземеш неговия дебют от 500 страници и да му отделиш от времето си е огромна отговорност", казва ни Николай Терзийски преди да се разделим. Да ви кажем, че трябва да прочетете първата му книга Отлъчване е отговорност и за нас, но само от две-три страници от нея (публикувани в миналия брой) усетихме, че тук има "терзилък". Така Николай нарича онези идеи, които "идват отнякъде, влизат в главата ти и не ти дават мира, докато не ги напишеш".
 • Мъжът в лице: Рауи Хадж

  18 май 2017

  текст Евелина Иванова снимка Бабак Салари

  Покрай мъжете в гръб, с които ни среща във PhotoSynthesis, говорим очи в очи с писателя и фотограф от Бейрут за абсурдите на живота, клишетата на Запада и глобализацията като чужда дума.
 • Константин Трендафилов

  2 март 2017

  Преди премиерата на първия роман на Константин Трендафилов в средата на март, четем откъс от книгата и задаваме шест бързи въпроса на поета (и криейтив директор на Saatchi & Saatchi Bulgaria) за писането и четенето на неговото Затворисърце.
 • Между редовете: Гергана Димитрова

  26 януари 2017

  текст Наталия Иванова

  Вярва, че всеки читател иска да види издадени онези книги, които би сложил в личната си библиотека. Ако вземем четирите заглавия от нейното младо издателство Лист, първият ни рафт ще изглежда така: Къщата на улица Манго на Сандра Сиснерос (носителка на American Book Award), Манго и Бамбам: Съвсем НЕ-прасе на Поли Фейбър (за деца, но топли и нас), Съвестта на Дзено на Итало Звево (баща на новата италианска литература и вдъхновение за Одисей на Джеймс Джойс) и детската Котаракът и Дяволът на самия Джойс.
 • Нещата от живота: Хасан Бласим

  14 декември 2016

  текст Наталия Иванова

  В Гардиън го наричат "вероятно най-добрият жив автор на художествена литература на арабски" и това вероятно е един от най-добрите комплименти, които писател може да получи приживе. Хасан Бласим обаче се вълнува повече от отзивите на обикновените хора в Ирак, Сирия и Либия, които живеят с разказите му. Написани са "от първа ръка и в първо лице за терора на своите и чуждите", казват от Жанет 45, когато издават първия му сборник Лудият от площад Свобода, а вече печатат и втори – Иракският Христос (с награда за независима чуждестранна проза от Индипендънт).
 • Нещата от живота: Нермин Йълдъръм

  8 декември 2016

  текст Нaталия Иванова

  На български я познаваме само с половината й романи, но и те стигат, за да усетим нюанса на перото й. Сънувани тайни в Истанбул и Уроци за забрава (издадени от Рива) събират историите на две жени, които търсят изход от спомените си, открехвайки вратата към "социалната памет" на Турция.
 • Нещата от живота: Луис Басат

  24 ноември 2016

  текст Виолета Иванова

  "Когато спечелихме конкурса за Олимпийските церемонии в Барселона, знаех, че това ще е най-важният проект в живота ми". Бууум. Така гръмко звучи и останалото в CV-то на този испанец (с корени в Шумен), което тръгва от една рок банда, за да акостира в признанието "най-влиятелен рекламист на 20 век".
 • Нещата от живота: Рене Карабаш

  18 август 2016

  текс Емануела Иванова снимка Николай Петков

  Искахме да говорим с нея, още когато отворихме стихосбирката ѝ Хълбоци и пеперуди. Но моментът отлетя. Сега се сещаме пак, а Августин Господинов ни пише "Тя е пич, ще се разберете" в месинджър и пуска в следващия балон телефона на Ирена Иванова или Рене Карабаш, както ви харесва.
 • Плейлистът на Тео Чепилов

  12 май 2016

  "Градски герой" вече е банална фраза, но съдържанието ѝ е ясно, вечно и изглежда точно като Тео.
 • Минало в кадри

  11 февруари 2016

  Като чуем за уроци по история, си представяме гимназиални преподаватели, рецитиращи наизустени сухи факти с безизразни лица, и ученици, които се опитват да държат главата си изправена, докато тайно подремват.
 • Нещата от живота: Николай Грозни

  21 януари 2016

  текст Севда Семер

  Пати Смит казва, че романът му Вундеркинд "се разгръща като музика, сякаш си е служил не с пишеща машина, а с роял". Това слага нещата в точен контекст – Николай (Гроздински по паспорт) е писател и пианист, за да започнем от основното. Нататък чертаем четири години в будистки храм, обикаляне на света и резултат в шест книги, публикувани при нас и в Щатите. Наскоро се спря обратно в България, а по-конкретно – на 27 януари ще бъде в Перото за разговор със Захари Карабашлиев и Светлозар Желев. Малко преди това минаваме с него през важното в живота му, като тръгваме от точка първа.
 • Черно на бяло

  7 януари 2016

  Ако точно сега и на вас ви се иска да се завиете с книга, послушайте първо какво се разлиства в съседната стая. На прага на 2016 попитахме четирима сладкодумни човека с умове, които харесваме, за последното, което са чели, книгата, която биха подали към нас, и новите заглавия, които чакат с апетит.
 • Напълно нормален: Хосе Карлос Сомоса

  3 декември 2015

  Бивш психиатър и настоящ писател. Пише трилъри с щипка фантасмагории, преплитане на сюжети и игри с читателя – Клара и сянката, Стръв, Зиг-заг и още куп неща, преведени на куп езици.
 • Да си учител в Копривщица

  26 ноември 2015

  текст и снимки Севда Семер

  На бюрото пред черната дъска седи Мариян Ранков. Преди това е бил фотограф и барман, после решава, че преподаването може би е точното нещо за него, и кандидатства за учител в Заедно в час.
 • 11 момента на Юлиян Табаков

  12 ноември 2015

  Подклажда огън под лъжичката със сценографията си тук и навън от доста години, а после фойерверките избухват за първия му филм като режисьор – Цветанка, който се гледа с ококорени очи от-до.
 • Нещата от живота: Стефан Икога

  25 юни 2015

  текст и снимки Севда Семер

  С две думи: градски хроникьор. В поезия и проза. За цяло изречение допълваме, че има какво да каже и го казва точно – от упор. Стефан Икога (псевдоним е, естествено, с ударение на "и") току-що спечели София Поетики – с текста си Лесни за мразене, който накара Силвия Чолева да скочи и да каже "опомнете се, бе!" в негова защита. Днес е лесен за обичане, бързо ни допуска в личната си хроника и държи единствено да не го снимаме усмихнат като чеширски котарак, както се запечата в историята на Поетиките. ОК, никога!
 • Чети с тях

  4 юни 2015

  И тази събота ще излезем с боси крака, ще се видим с приятели и ще слушаме истории. Не наши, обаче, а писани от някой друг – на 6 юни в градинката пред Народния театър се събираме за втори рунд на Чети с мен. Идеята е велика, защото иска да покаже главно на децата, че четенето е забавна магия, която може да превърне главите ни от пустинята Гоби в градина. По случая се обадихме на трима човека, които са поливали своята обилно – чели са много, за да пишат силно. Те са сценаристи. Днес им се падна пряката реч.
 • Нещата от живота: Виктор Чучков

  26 март 2015

  текст Ирина Димова снимки Ралица Димитрова

  Често го наричат половината от Чучков Брадърс – продуцентската къща за кино и реклама, която движат с брат му Борислав. "Много хора си мислят, че продуцентът е един чичко, който дава пари, а ние всъщност сме едни чичковци, които измислят проектите, намират им финансиране, реализират ги и ги разпространяват", обяснява Виктор Чучков-син. Преди 4 години с Тилт ни показа и как се режисира хубав български филм, а сега се готви да снима 18% сиво по книгата на Захари Карабашлиев. Толкова по работа за днес. Срещаме се с Виктор, за да си говорим за нещата, които обича и живота в града, който е избрал пред Рим, Берлин и Ню Йорк.
 • Пряко включване от Рейкявик

  11 декември 2014

  Един добър, начетен и интересен като бяла нощ исландец. Фен на Дейвид Боуи, който пише текстове за Бьорк. Поет, автор на пиеси, либрета за опери и сюрреалистични романи за проблеми, които реално болят. Добре че ползва псевдонима Сьоун, защото цялото Сигурьоун Биргир Сигурдсон няма произнасяне, а ни предстои среща на живо на Литературния фестивал след няколко дни.
  Четете до края, има виц.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098