• Без светлини

  19 март 2009

  текст Дима Чакърова, снимки Илиян Ружин

  През 2007 над 2 милиона души в Сидни угасиха осветлението си за един час, нарекоха колективната акция Часът на Земята и показаха, че дори за такъв кратък интервал от време могат да се спестят доста природни ресурси. Тази симпатична местна кампания бързо завладя света и на 28 март над 1500 града ще повторят опита. Сред тях е и София, а основен инициатор, както обикновено, е българският клон на световния фонд за дивата природа WWF. За тази и други еко активности на пандите попитахме Таня Кирова, която е икономист по образование, еколог по призвание и все още се затруднява да обяснява на приятелите си защо точно тя е тръгнала да спасява света.
 • .
 • Взор към миналото

  26 февруари 2009

  Петя Тодорова

  Кристин Юрукова пише във всички литературни жанрове. Издала е девет книги с поезия и проза и току-що е завършила десетата. През 2007 печели първа награда в националния конкурс за роман с Планът на Париж (на фондация Развитие 21). И ако това е най-голямото й отличие, то в никакъв случай не е единственото – обрала е също и националните награди за разказ, поезия, роман, есе. Загърбила е юридическото си образование и се е посветила на призванието си – да твори. Най-вече в областта на словото, но не с по-малка страст държи и четката, когато рисува. Събрала е свои живописни, иконописни и графични неща в експозиция, която носи прово-кативното име Естьестьво с пояснителна бележка: За Природата, на която сме и околни. Кристин разказа първо за изложбата, после за някои от книгите си, а когато се впусна в историята, всичко наоколо притихна.
 • Ароматно

  19 февруари 2009

  текст Петя Тодорова, снимки Георги Вачев, Стефан Андонов

  Няма нищо по-хубаво от един празничен повод, но още по-хубаво е когато с него се захванат Ваня Чолакова и Елена Павлова от Сватбена агенция Парфюм, за да го превърнат в ефектно и запомнящо се тържество. Още се говори за сватбата около паметника на Альоша, която двете дами направиха възможна за младоженци с по-авнтюристичен дух. И тъй като същият характеризира и тях, не се изненадваме от поредната им инициатива, наречена Женени за един ден. Какво точно представлява тя и как смятат да я реализират, „парфюмките” пламенно разказаха пред нас.
 • Портретът на един артист

  19 февруари 2009

  текст Диана Георгиева

  Люсиен Клерг може да разкаже хиляди истории – при това всяка от тях ни се струва златна. Фотограф с над 60-годишна практика, фанатично привързан към голото женско тяло и испанската корида, мосю Клерг е и приятел на гениални творци като Салвадор Дали, Жан Кокто и Пабло Пикасо. Свикнал е да го разпитват на дълго и широко най-вече за дон Пабло – на него е посветил фотокнигата си Моят приятел Пикасо, снимки от която са включени и в изложбата на Пикасо в София. Този петък Клерг ще разказва своите истории и в Червената къща – ето няколко в аванс.
 • Art&Bar

  12 февруари 2009

  текст Петя Тодорова, снимки Личен архив

  Около Веси Сариева винаги се случва нещо интересно. Артистичната и  креативна млада жена е неизчерпаем източник на идеи – все необичайни, но винаги интригуващи. Поредната й провокация към нас се нарича Приятели зад бара и ще се случва в нетрадиционното пространство на нейното кипричко Artnewscafe. В същността й е залегнала тенденцията да кани творчески натури, които да изпълняват функцията на гост-бармани в заведението за един ден. Освен че ще приготвят напитки за клиентите, те ще показват и свои арт-проекти. Първият „приятел зад бара” e Райчо Станев – визуален артист, графичен и уеб дизайнер, майстор на домашен ром. През целия ден на предстоящата неделя Райчо ще обслужва посетители и ще отговаря на въпроси за представените в пространството на кафето негови проекти, инсталации, илюстрации.
 • Бунтът на поета

  22 януари 2009

  текст Александър Величков, снимки Илиян Ружин

  Тома Марков и Мартин Карбовски говорят много, но не забравят и да действат. В края на миналата седмица направиха две акции с общата цел да надупчат културата и да разбият на парчета старото време. Първо стреляха по паметника пред НДК – на 16 януари по обед. На следващия ден вилняха на сцената на Сфумато – под прикритието на литературно четене чупиха часовници и рецитираха с чувство най-добрата градска поезия, която може да се купи с пари – тяхната. Ние също бяхме в залата, смяхме се и пляскахме. После, вместо да си говорим с нашите бунтовници в студеното фоайе на театъра, приехме поканата им да отидем някъде да “изпием спечелените пари” – както правели великите поети някога. За мястото на (свещено)действието спонтанно, но толкова тематично беше избран клуб Библиотеката.
 • Книгата на книгите

  24 декември 2008

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Часове след като по БНТ обявиха 12-те романа финалисти в проекта Голямото четене, сценаристът на предаването Димитър Стоянович вече работи по концепцията за следващата фаза. Споделя с усмивка, че го очакват кошмарно натоварени дни, но не може да скрие ентусиазма си. Ние също, затова го разпитахме за миналото и най?вече за бъдещето на Голямото четене – три месеца преди големия финал.
 • Поезията е природна сила

  11 декември 2008

  Петя Златанова

  Още с първата си книга казва Сбогом на читателя. Вероятно вече й е скучно да се явява на конкурси, защото почти няма пропуск. Словото й е магнит за награди. Последната е от конкурса за кратък разказ Рашко Сугарев. Пише поезия, драматургични текстове, била е тв-водеща, а от скоро и радио-редактор. Ще я познаете по тръпчинките в ъгълчетата на устните и пламъчето в очите й. Сияе и свети. Край нея е по-топло и някак по-светло.
  Новата й пиеса Пепеляшка 09 е с премиера в Стара Загора на 19-ти декември в Регионална библиотека Захарий Княжески. Мария Донева е във фокуса на Програмата тази седмица.
 • От корица до корица

  5 декември 2008

  Петя Златанова

  Голямото четене започна в началото на октомври. Търси се Любимият роман на българите. На 21-ви декември ще стане ясно кои са челните 100 претенденти. Финалът е на 15 март 2009-та. Пътуващата библиотека е на колела надлъж и шир в цялата страна. Представяме ви едно от лицата на Голямото четене - известният писател и тв-водещ Георги Тенев.
 • Поддръжката на автомобила – за какво най-вече трябва да внимаваме

  25 ноември 2008

  Двигателни масла с гарантиран произход – това трябва да търси всеки един от нас, когато е време да избере и закупи подобен вид течност ...
 • Димна завеса

  13 ноември 2008

  текст Никола Шахпазов, снимки Илиян Ружин

  Тези дни кръстоносният поход срещу цигарите има все повече привърженици, но това не спря Милен Русков да напише най-добрия български роман за тютюна след емблематичната книга на Димитър Димов. Познаваме добре дебюта на Русков – Джобна енциклопедия на мистериите, а Захвърлен в природата толкова приятно забърква история, никотин и хумор, че бързо се изкушихме да надникнем зад димната завеса, за да открием автора.
 • Младите поети днес са по-самотни

  6 ноември 2008

  Петя Златанова

  Националният младежки фестивал за поезия е пълнокръвно арт-събитие от национално значение. Златно ателие за млада поезия. Поетическият си живот на светло именно оттук са започнали Елин Рахнев, Мария Донева, Крум Филипов, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Десислава Неделчева. Кои са новите избрани, ще научим в петък. За ХХV-то издание на конкурса отново са се уговорили за среща най-младите в поезията на България и утвърдени вече имена в литературата. Уникалното за конкурса е, че тук е единственото жури, което сменя председателя си всяка година. Тази година това е легендарния поет и публицист Бойко Ламбоски. Книгата му Тежка картечница преди сън е с номиниция за международната награда Балканика 2003. Носител е на наградите Владимир Башев – за дебютна книга, Гео Милев – за принос в съвременното изкуство, Дървената роза – за книгата Ален декаданс . Шедьоврите му са преведени на немски, сръбски, руски, английски, чешки, полски и италиански език.
 • DJ Magic

  6 ноември 2008

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  Класацията на 100-те топ диджеи в света вече е подредена, а българското DJ Mag не смята да отпразнува случая с някаква бутилка шампанско и кутия бонбони. Кой е най-добрият диджей на планетата от списанието ще ни съобщят на експлозивно парти в Централна баня тази събота в компанията на скъп гост от Холандия. За да се настроим в ритъма на денс музиката, се качихме на една вълшебна тераса на върха на сграда в стария център на София, където срещнахме Симеон Василев – главния редактор на DJ Mag, който знае как пулсира въздухът в лондонския Ministry of Sound, а на наш терен чака един диджей с миша глава.
 • Красив ум

  30 октомври 2008

  текст Никола Шахпазов

  Хитро скроената реклама може да бъде попкултурен деликатес поне колкото новия клип на Бьорк и графитите на Банкси. А арт директорът на Cole & Weber Тод Грант определено знае как да крои  – той е един от спецовете, които измислят онези яки реклами на Adidas или Budweiser, които настървено си препращаме по skype. Тод пристига В София на 5 ноември за организирания от Sign Cafе рекламен фест AdMall, но седмица по-рано го хванахме в дъждовен Сиатъл – за да научим някои подробности от кухнята на криейтива и да проверим някои митове за хората в рекламния бизнес.
 • Design@BG

  9 октомври 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Андреан Нешев е дизайнер и събирач на културни изрезки, буквално. Първо напада улични постери с макетно ножче, после сглобява от парчетата една позната/непозната българска идентичност и накрая смайва професорите си в Германия с готовия дипломен проект. Сега идеята продължава в книга – Visual Cut Bulgaria, която представя работата на 23 български студиа и артисти в комуникационния дизайн. Епохален труд! В този момент книгата излиза готова от печатницата, а преди да я покаже официално на Биеналето на дизайна на 11 октомври, Андреан призна, че без старото лого на БНТ, историята просто нямаше да е същата.
 • Криминале

  2 октомври 2008

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  След като мина през киберпънк, приказки и любовни истории за 90-те, Богдан Русев си науми да пробва още един жанр – детективския роман. Експериментално, казва, но както обикновено опитът му е успешен. Новата му книга Къщата наистина се оказва “големият български пробив в съвременния детективски роман”, както пише на задната корица, колкото и напомпано да звучи. Разпитахме автора какво има да каже в своя защита, но не вярвайте нито на него, нито на нас – истинското доказателство е на страниците на книгата.
 • Лирично отклонение

  11 септември 2008

  текст Александър Величков, снимки Илиян Ружин

  Румен Баросов говори сладкодумно и наглед спокойно, но няма как да скрие ентусиазма си – наближава организирания от него и Ясен Атанасов София: поетики. Определено има повод за гордост – 8 години след първия български фестивал, обединяващ градска поезия и модерна музика, най-сетне дойде време за продължението. А то се очертава страхотно – 32-ма поети, 15 банди и диджеи, 3 танцови миниатюри и 1 вечер на арт импровизацията, на 21 септември, под открито небе, до езерото с лилиите.
 • На есен с песен

  4 септември 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  На 09.10.2008 първата българска музикална телевизия ще раздаде не просто годишни награди, а статуетки на десетилетието. Да, часовникът тиктака и явно е дошло време да се вземат някои важни решения на едро. Още тази сряда ще разберем кои са номинираните, но преди това попитахме за прогнози, подробности и обикновени лични страсти иначе съвсем безпристрастния Димитър Коцев-Шошо, режисьор на ММ наградите сякаш от векове.
 • Съседско момиче

  28 август 2008

  текст Вероника Хаджиева

  Рая е на 18, слуша хаус и кара сноуборд. Досущ като сладураната от другия вход. С тази разлика, че вместо от прозореца скоро ще й се радваме от малкия екран. Зрителите на МAD я избраха сред цели 4000 кандидати за виджей на предаването First от 7 Days MAX. Ето какво ни каза тя пък в своето първо Skype интервю.
 • Старата школа

  28 август 2008

  текст Никола Шахпазов

  Нико Тупарев е сериозен играч. С едно движение успя да промени баланса на силите – раздели се със SIA и направи медийния пазар значително по-интересен. Нико бързо привлече силен екип около себе си, кръсти компанията си Old School Productions и от началото на септември започва систематична атака на тв ефира. При това ударно – с осем предавания, които ще предложат почти всичко – от истински любовни драми (Хванати в изневяра) и позитивно риалити (Животът на другите) до танцувална надпревара (Dancing Stars) и женско токшоу (4 жени). При толкова натоварен график дори се учудваме с каква охота господин Тупарев отговори на любопитните ни питания.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098