• Един личен разговор със Стефан Иванов (част II)

  6 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Яна Лозева и Орлин Огнянов

  Вчера започнахме един незавършващ разговор с приятеля ни Стефан Иванов. Думите, грижата и близостта се оказват най-сигурният цяр за болката, а свободата на мисълта, словото и действието – меч срещу мъчителната апатия наоколо. Щипка Аристотел и искрица поетичен младежки пламък гарнират споделеното ни търсене отвъд духовните липси и тленните загуби. Към въжделение за чиста искреност, дълбок смисъл и човешка топлота, каквито ни дарява Стефан.
 • .
 • Един личен разговор със Стефан Иванов (част I)

  5 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Яна Лозева и Александър Александров

  За първи път разговаряме с някого без предварителна подготовка на въпросите и без да съобразим, че записът изведнъж ще спре. Просто така - елементарна техническа грешка и двадесет поизгубени минути от необятната вселена на Стефан Иванов.

  Днес поднасяме не интервюто с поета, а изповедта на приятеля, когото спокойно можем да слушаме часове наред на всякакви теми. Досегът до Стефан е нашето споделено богатство с всички ценители на културата, приятелството и човечността. Един фин, личен и задълбочен разговор, който ще продължи и тогава, когато от нас останат само мастилени ръкописи върху хартия и стотици хиляди думи, вплетени в поезия и проза.
 • Съзвездия от пространства и времена с Деметра Дулева

  29 септември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Деметра Дулева е писател, дипломат и филолог със свободен дух и усет към детайла. Прозата ѝ е искрена и достоверна, а героините и в двата ѝ романа са устремени към мечтите си, докато бродят от едно място на друго. Това пътуване в търсене на себе си обаче съвсем не е лутане – това е карта на човешката душевност и компасът сочи не на север, а към съкровеното и личното, към автентичната ни същност, която трябва да запазим на всяка цена.

  Книгите на Деметра Дулева са общочовешки и истински, а писателката умело плете мрежи между времена и места. Докато Странстващият албатрос, първият ѝ роман, може да е историята на всеки млад емигрант, който бяга от разочарованието на българската действителност, Преобърнати съзвездия напомня на кутия, пълна със стари снимки, изрезки и спомени, които смъртта на близък човек съживява в една майсторски написана любовна история.
 • Маргарита Спасова за хилядите сияйни слънца на Афганистан

  21 септември 2021

  текст Димитър Димитров

  Посрещаме Международния ден на мира в очакване на жива библиотека, посветена на Афганистан. Повече за събитието, естеството на живата библиотека и каузата да отстояваш правата на най-уязвимите разказва Маргарита Спасова, а ние прочитаме съдбите на хилядите сияйни слънца на Афганистан на 30 септември от 18:00 в SOHO Sofia.
 • Теодора Тотева за любовта в буркани, красотата на тишината и поезията напът

  14 септември 2021

  текст Димитър Димитров

  Теодора Тотева носи у себе си чувствителност, бохемска жизнерадост и онзи творчески размах, характерен за най-талантливите млади творци на съвремието ни. Повеят на поезията ѝ създава усещане за ефирност, но и за дълбока емоционална наситеност, която с времето узрява като сочен, ала костелив плод. Перото ѝ тепърва ще оставя следа отвъд границите, а търсенията ѝ намират все по-ясна посока - смирението. Ние пък я откриваме между куп стихове, сценарии и стремежи към всичко вълнуващо насреща ѝ.
 • Елица Мавродинова: Творчеството е упражнение по надрастване, а не по нарастване на егото

  27 август 2021

  текст Десислава Желева

  Елица Мавродинова е българска поетеса, родена през 1986 година в Кърджали. Носител е на редица поетични награди, но въпреки това името ѝ не е често срещано в комерсиалните кръгове на съвременната българска литература. За нея знаят главно онези, които ценят поезията в класическия ѝ вид и форма, без тежестта на суетата и тежката сянка на егоцентризма на XXI век и социалните медии. Най-новият ѝ книжен проект се нарича СЪМ и представлява кутия с поетични карти, красиво илюстровани от художничката Венета Гълъбова. Въпреки че (или именно защото) интервютата с нея, както и публичните ѝ прояви са рядкост, решихме да си поговорим за поезия, изкуство и смисъл.
 • Вики вика тишината, първия си стих и формулата на добрия поет

  21 юли 2021

  текст Димитър Димитров

  Виктория Делчева, позната още с псевдонима си Вики Вика, е сред най-талантливите млади поети в България. Зад гърба си има десетки стихове, стотици читатели, хиляди емоции и първа издадена стихосбирка - втората предстои скоро. Помолихме я да започне разговора със стих, пресъздаващ мечтите ѝ за бъдещето.
 • Любел Дякоf за задръжките, любовта и анонимното творчество

  7 юни 2021

  снимки Ивелина Стоянова и Марияна Симеонова

  Забавна, искрена, сърдечна и депресивна, но без страх от смъртта. Никога не закъснява и обича хората с големи сърца. Стиховете ѝ първо разтърсват, а после вглъбяват съпреживелите ги читатели в саморефлексия. Доскоро твореше под анонимното прозвище Любел Дякоf, а днес Любчето, както я наричат най-близките ѝ, разгръща себе си и творчеството си пред нас.
 • Голям човек е дакелът

  28 май 2021

  текст Дани Николова

  Ако си имате собствен наследник, едва ли свързвате „дакелче“ само с порода смешни кученца. Детските книжки, излезли с печата на издателство Дакелче, са различни, поучителни, умилителни и доста красиви. Малко е трудно да останат незабелязани сред многото детски предложения, подредени по рафтовете в книжарницата. Пчелите, Дърветата, Еверест... и любимата ни Каква прекрасна дума са част от книжките с емблемата на дакел, които биват оценявани подобаващо както от мъници, така и от пораснали. Предводител на Дакелче е една прекрасна дама – Славина Илиева, която поразпитахме за това-онова, включително какво ѝ предстои с издателството.
 • Тео Чепилов за книгите, музиката и режисьорите в списък

  25 май 2021

  текст Кристина Йорданов

  Последно ни захапа с романа си До последен зъб, от който извадихме цял откъс, а иначе вече е минавал пред набития ни за книги и статии поглед със своите 184 страници на Ситуация след ситуация и силни разсъждения в думи за GoGuide и Програмата. През пръстите му се изстрелват част от сценариите на Под прикритие, Дъвка за балончета и Домашен арест. Засича се с добри филми по залез в софийски арт кина и после ни ги пуска като задължителни, като се е доказал достатъчно, за да му повярваме, когато за него нещо си струва. Хващаме Тео да довърши няколко изречения за писането, режисьорите и любимата музика за фон, която вали в разностилни плейлисти според различни състояния и късове денонощие.
 • Кое е това момиче?

  15 април 2021

  текст Дани Николова

  Познаваме Елена Колева от страниците на MAX, AMICA, L’Europeo, InGlobo, Playboy и GoGuide. Знаем, че писането е една от нейните супер сили, затова не се изненадахме, когато разбрахме, че е създала роман (Играта на солта от Колибри, 19 лв.). Ултимативното ѝ топ 3 в литературата са Пипи Дългото чорапче, Кафка на плажа и Клара и сянката, с които дебютният ѝ роман си прилича по това, че е непредвидим. Коя е Елена? Попитахме я, за да си каже сама.
 • Повече от изречение с Иван Тотев и Димитър Стефанов

  20 януари 2021

  снимки Елена Николаева

  "Времето невинаги е линия. Понякога тази линия се затваря в кръг. Понякога до нея се движи паралелна линия. Понякога се вие като спирала. А понякога линията се преплита сама като Мьобиусов лист, без начало и край. Всичко, което е било, някога ще бъде. Всичко, което ще бъде, вече беше."
 • Нещата от живота: Франсоа-Анри Дезерабл

  28 ноември 2019

  текст Севда Семер снимка Francesca Mantovani

  Казва, че всичко оставя белег върху него, "и то задълго". Така вече усещате колко е сериозен този бивш хокеист, оставил спорта на 29, за да стане писател.
 • Нещата от живота: Вайва Грайните

  21 ноември 2019

  текст Севда Семер

  Писател е, но тази дума не побира всичко. Вайва прескача между жанровете, например с книгата си с дневници-есета, пише поезия и е драматург с любопитство към целия процес.
 • Разчистване на бурени с Олга Николова

  23 май 2019

  текст Севда Семер

  "Мисълта е спокойствие", казва ни Олга Николова – критик, преводач, преподавател и главен редактор на Пеат Некогаш.
 • Георги и гроздовете

  28 март 2019

  текст Виолета Иванова снимки Траяна Батурова

  "Пиша, откакто се разпознавам в огледалото", казва бързо, вместо да ни подаде визитка. Оказва се сръчен още с пианото и китарата (често свири и си композира за удоволствие), както и с камерата (завършил е Кино режисура и Драматургия), но, както вече разбрахме, литературата го тегли най-силно и не го дава на останалите.
 • Киносалон в подсъзнанието: Светлозар Василев

  21 март 2019

  текст Севда Семер

  Не че и той не си почива с филм понякога, напротив. Но все пак предпочита киното със силно въздействие, което те кани да мислиш, да си спомняш, да наблюдаваш емоциите си. С опита си на психоаналитик и преподавател, Светлозар Василев започва преди 9 години срещите Психоанализа и кино с екип от други аналитици: подбират заглавия, които отключват важни наши части, и ги обсъждат със зрителите на публична прожекция. Така киното става ключът към разговор за неща, за които иначе няма много място – преживявания от детството, загуба или интимен епизод. В деня на срещата ни тъкмо излиза от печат и книгата на Светлозар – Огледало на въображението, в която обяснява метода и историята му (подобни срещи има в почти всички европейски държави) и говори за конкретни заглавия. Ако предпочитате да го изживеете сами, на София Филм Фест следват две прожекции с дискусия – на Студена война и Джебчии, а преди това чуйте тук Светлозар, който завърта в кадър темите как гледаме, говорим и преживяваме филми.
 • Ейлиш ни Гуивна: разговор преди обяд

  28 февруари 2019

  текст Севда Семер

  "Екзотичната новост, толкова неочаквана и добре дошла, колкото би бил слон или жираф". Ейлиш ни Гуивна описва така в свой разказ Джун – ирландка, пристигнала в българско село.
 • Нещата от живота: Роберт Менасе

  6 декември 2018

  текст Севда Семер превод Ана Димова снимка Rafael Pröll

  След закъснение от няколко дни, в които пътува, и посредничеството на преводач, най‑сетне се срещаме с Роберт Менасе: австриец, който пише на немски, но го четат на още 20 езика по света.
 • Убийствена библиотека: Богдан Русев

  8 ноември 2018

  текст Севда Семер

  Причината да заровим нос в библиотеката му е най-новият том в нея – тъкмо излязлата Мозайка от убийства на Антъни Хоровиц, на която е преводач. Това е криминален роман-матрьошка, в който решавате две истории една в друга заедно с изненадващ детектив: Сюзан Райланд, редактор в лондонско издателство. Самият Богдан Русев има дълъг опит като редактор (главен на Егоист, Капитал Light и Една седмица в София), а също и преводач, творчески директор, сценарист, писател и, с риск да усложним нещата – автор на книги-игри като тийнейджър (под псевдонима Робърт Блонд – малко по-надолу казва, че никога не е превеждал имена, но ето че не е съвсем вярно). В библиографията си има и три криминални романа, така че чудно ли е защо преди да разтворим Мозайка от убийства, искаме да ни разходи из най-добрите крими истории, на които е попадал? Все пак този жанр не е проста дъвка за плажа – само трябва да знаете кого да питате за препоръка, за да намерите перла. Днес започваме от книгата, която ни среща.