• Костадин Костадинов: Писането на книги е огледало на душата

  16 май 2022

  текст Анастасия Стоева

  От 32 години Костадин Костадинов отговаря за богатството на детските попълнения в домашните ни библиотеки. Работи като собственик на издателска къща Пан, редактор и издател на книги за деца през деня, а нощем излива собствените си идеи под формата на вдъхновена и прозорлива художествена литература. По неговата дебютна книга Резерват за розови пеликани е заснет едноименният филм на Ивайло Джамбазов, а сборникът му Заливът на Ифигения е номиниран за награда Хеликон през 2016 година.

  Костадинов пише с особено разбиране за силата на човешкия дух и неустоимия порив към свободата. Неговият роман Ловецът на пеперуди  ни повежда на метафизично пътешествие из целия свят по следите на яркия главен персонаж Лазар Караиванов – Костуро. Днес разговаряме с автора за паметта, свободолюбието, скиталчеството и почти магичните съвпадения в живота, над главите ни цъфти бял бъз и сякаш през цялото време чакаме покрай нас да прелети някоя пеперуда от невероятните 88. Въпреки че не зърваме никое от пъстрите крилати, вятърът смътно напомня на трептене на крилца; навярно ни приканва и ние да поскитаме.

 • .
 • Лидия Кирилова за Callipoesis и диалога между изкуствата

  5 април 2022

  текст Димитър Димитров

  Напоследък различните артистични направления са нещо повече от далечни братовчеди. Все по-често се наблюдава тенденцията на взаимодействие между музиката, литературата, изобразителното изкуство, киното и театъра. В целия водовъртеж от артистични области калиграфията донякъде остава на заден план, но не задълго.

  Проектът Callipoesis среща поезията с калиграфското майсторство във фоайето на Сфумато, за да създаде нова двуфазна форма на изразяване. Програмата на събитието, също като самата концепция е мултидисциплинарна и включва изложба с отбрани калиграфии, литературно четене на стиховете, вдъхновили творбите, и демонстрация на живо. Наслаждаваме се на мастиленото изящество на 9 април, но преди това разговаряме с един от организаторите на инициативата – Лидия Кирилова.

 • Петър Чухов за словото, творческия процес и липсите

  23 март 2022

  текст Анастасия Стоева

  Нищо не убягва на погледа на Петър Чухов – нито видимото, нито осезаемото. В книгите си той събира частици от света и ги насища със смисъл. Дали ще са старите издраскани чинове в избледняващия спомен за класна стая, палитрата от цветове на нощта, или десетките лица на залеза, той улавя думите между страниците (независимо дали в книжно тяло, или в дигитален формат), откъдето проговарят на читателя. Това не са думи-хербарии обаче – те са свежи и живи, мъдри, понякога иронични, но винаги искрени.

  Петър Чухов владее както поезията, така и прозата и музиката, а зад гърба си има немалко награди, издадени книги, признания, поетически работилници и пленери. За втори път е номиниран за наградата Христо Фотев със стихосбирката си Есенен Великден, което се превърна и в повод за настоящия ни разговор.
 • Анализирай това

  21 януари 2022

  текст Милен Антиохов

  Всеки нормален човек на практика е нормален само отчасти. Всеки носи своите демони и има своите колебания. Къде обаче е медицински очертаната граница, отвъд която говорим за психози, коя е възможно най-разрушителната човешка емоция и имат ли нужда психотерапевтите да ходят на психотерапевти? За тези неща си поговорихме с д-р Светлозар Василев, психоаналитик и преподавател в НБУ, автор на две книги (Огледало на въображението: психоанализа на филмовото изкуство и Съвременна клайнианска психоанализа) и експерт в областта на психоанализата, общественото здраве, изкуството и...киното, което, съвсем естествено, си проправя път из целия ни разговор.
 • Ива Александрова за първата си книга и миграцията като професия и съдба

  11 януари 2022

  текст Димитър Димитров

  Ива Александрова е автор на наскоро излязлата в Англия книга Here to Stay – Eastern Europeans in Britain / Тук, за да останем – източноевропейците в Англия, издадена от издателство Рипитър в Лондон. Книгата разказва лични истории за живота на източноевропейци в Англия през последните 10 години. Това всъщност е един човешки, болезнено честен разказ за живота на източноевропейците във Великобритания в периода около Брекзит – начинът, по който отношението към „новите мигранти” започна бавно, но неотстъпчиво да се променя в резултат на политиката. Постепенно книгата стига до извода, че политиката трябва да се основава на реалния опит и преживявания на самите мигранти, вместо на абстрактни представи за това какво е идеалният мигрант или на удобни популистки призиви.
 • Годината в детайл с Мария Илиева

  20 декември 2021

  текст Виолета Иванова

  Трудно можем да поберем професионалния ѝ път в кратка визитка. Мария е испанист със стаж най-вече в застрахователното брокерство и международната спедиция, била е проектен мениджър в платформа за арт продукти, движила е малък семеен магазин, а в 20-те си е минала през още повече професии: била е зад бар, на рецепция в казино, преводач, рекламист, работила е за туристическо списание за Карибите... От над 10 години обаче името ѝ е все по-добре познато заради LaMartinia.com – личен блог, в който Мария споделя честните си мисли по всякакви въпроси, публикува разговорите си с интересни хора и разказва еднакво увлекателно за далечни пътешествия и за спокойни дни на село. Освен това интернет адресите ѝ са чудесна спирка за всеки родител, а дискусионната група, оформила се около Мария (LaMartinia клуб) е свеж полъх в морето от фалшиви новини и интернет сплетни. Понеже винаги ни е било интересно да се потапяме в мислите ѝ, този път хвърляме въдица, за да уловим впечатленията ѝ от 2021 , с които гледа напред към следващите 365 дни.
 • Годината в детайл с Румен Иванов

  16 декември 2021

  текст Виолета Иванова

  „Казвам се Румен и съм трето поколение човек, кръстен на прилагателно“, ще ви каже, ако поискате да се представи. Затова е и на страниците ни. Не защото е прилагателно, де, а просто защото умее да борави интересно с думите и да превръща всичко в симпатична смешка. Румен е страшно добър и на куизове (преди няколко месеца отборът му издуха нашия на един такъв), така че не е никаква случайност, че ако нямаше „р“ в името си, щеше да се казва Умен. Впряга бързия си ум в работата като копирайтър, но и не само – води рубриката за любознателни Факти след време на карантина по Дарик радио, а пак на същата честота тъкмо тръгна и предаването му Ти си знаеш. Послушайте го там, а после го прочетете тук. Или пък обратното.
 • Георги Бърдаров за войната, Балканите и цената на живота

  24 ноември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Георги Бърдаров се представя най-вече като университетски преподавател, но той е много повече от това. Географ, специалист по етно-религиозни конфликти, а вече след втория си роман се определя и като писател. Всъщност Бърдаров е така сладкодумен, а героите му – толкова живи и триизмерни, че не можем да имаме никакво съмнение дали писането е вкоренено в душата му.

  С първия си роман Аз още броя дните Бърдаров е победител в телевизионното риалити за писатели Ръкописът и носител на наградата на литературен клуб Перото, а втората му книга Absolvo te печели тазгодишната Европейска награда за литература. Страстният му пацифизъм пречупва трагедиите на въоръжените конфликти през един много личен и човешки поглед. Историите му са изрисувани с богата емоционална палитра, а неговите силни и премерени думи са способни да покосят и най-хладнокръвните читатели.
 • С Адриана Янкова между кървавите страници на "Макбет"

  18 ноември 2021

  текст Златина Димитрова

  Адриана Янкова е на 25 години и се определя като математик по душа и художник по призвание. Тя е една от двете студентки в Националната художествена академия, илюстрирали новите луксозни издания на шекспирови пиеси – Бурята и Макбет, които се появиха през ноември с логото на издателство Кръг. Самата Адриана работи по Макбет, защото трагичната тема в текста я привлича. Родена на 19 февруари, тя е в ничията земя между две зодии – водолей и риби, и някак на границата се оказва и във всичко останало. Влиза в НХА, специалност „Книга, илюстрация и печатна графика“, на прага на приема, след като е била на ръба да завърши архитектура във ВСУ Любен Каравелов. Макбет е първото издание с нейни илюстрации и дизайн, което излиза на пазара.
 • Един личен разговор със Стефан Иванов (част II)

  6 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Яна Лозева и Орлин Огнянов

  Вчера започнахме един незавършващ разговор с приятеля ни Стефан Иванов. Думите, грижата и близостта се оказват най-сигурният цяр за болката, а свободата на мисълта, словото и действието – меч срещу мъчителната апатия наоколо. Щипка Аристотел и искрица поетичен младежки пламък гарнират споделеното ни търсене отвъд духовните липси и тленните загуби. Към въжделение за чиста искреност, дълбок смисъл и човешка топлота, каквито ни дарява Стефан.
 • Един личен разговор със Стефан Иванов (част I)

  5 октомври 2021

  текст Димитър Димитров снимки Яна Лозева и Александър Александров

  За първи път разговаряме с някого без предварителна подготовка на въпросите и без да съобразим, че записът изведнъж ще спре. Просто така - елементарна техническа грешка и двадесет поизгубени минути от необятната вселена на Стефан Иванов.

  Днес поднасяме не интервюто с поета, а изповедта на приятеля, когото спокойно можем да слушаме часове наред на всякакви теми. Досегът до Стефан е нашето споделено богатство с всички ценители на културата, приятелството и човечността. Един фин, личен и задълбочен разговор, който ще продължи и тогава, когато от нас останат само мастилени ръкописи върху хартия и стотици хиляди думи, вплетени в поезия и проза.
 • Съзвездия от пространства и времена с Деметра Дулева

  29 септември 2021

  текст Анастасия Стоева

  Деметра Дулева е писател, дипломат и филолог със свободен дух и усет към детайла. Прозата ѝ е искрена и достоверна, а героините и в двата ѝ романа са устремени към мечтите си, докато бродят от едно място на друго. Това пътуване в търсене на себе си обаче съвсем не е лутане – това е карта на човешката душевност и компасът сочи не на север, а към съкровеното и личното, към автентичната ни същност, която трябва да запазим на всяка цена.

  Книгите на Деметра Дулева са общочовешки и истински, а писателката умело плете мрежи между времена и места. Докато Странстващият албатрос, първият ѝ роман, може да е историята на всеки млад емигрант, който бяга от разочарованието на българската действителност, Преобърнати съзвездия напомня на кутия, пълна със стари снимки, изрезки и спомени, които смъртта на близък човек съживява в една майсторски написана любовна история.
 • Маргарита Спасова за хилядите сияйни слънца на Афганистан

  21 септември 2021

  текст Димитър Димитров

  Посрещаме Международния ден на мира в очакване на жива библиотека, посветена на Афганистан. Повече за събитието, естеството на живата библиотека и каузата да отстояваш правата на най-уязвимите разказва Маргарита Спасова, а ние прочитаме съдбите на хилядите сияйни слънца на Афганистан на 30 септември от 18:00 в SOHO Sofia.
 • Теодора Тотева за любовта в буркани, красотата на тишината и поезията напът

  14 септември 2021

  текст Димитър Димитров

  Теодора Тотева носи у себе си чувствителност, бохемска жизнерадост и онзи творчески размах, характерен за най-талантливите млади творци на съвремието ни. Повеят на поезията ѝ създава усещане за ефирност, но и за дълбока емоционална наситеност, която с времето узрява като сочен, ала костелив плод. Перото ѝ тепърва ще оставя следа отвъд границите, а търсенията ѝ намират все по-ясна посока - смирението. Ние пък я откриваме между куп стихове, сценарии и стремежи към всичко вълнуващо насреща ѝ.
 • Елица Мавродинова: Творчеството е упражнение по надрастване, а не по нарастване на егото

  27 август 2021

  текст Десислава Желева

  Елица Мавродинова е българска поетеса, родена през 1986 година в Кърджали. Носител е на редица поетични награди, но въпреки това името ѝ не е често срещано в комерсиалните кръгове на съвременната българска литература. За нея знаят главно онези, които ценят поезията в класическия ѝ вид и форма, без тежестта на суетата и тежката сянка на егоцентризма на XXI век и социалните медии. Най-новият ѝ книжен проект се нарича СЪМ и представлява кутия с поетични карти, красиво илюстровани от художничката Венета Гълъбова. Въпреки че (или именно защото) интервютата с нея, както и публичните ѝ прояви са рядкост, решихме да си поговорим за поезия, изкуство и смисъл.
 • Вики вика тишината, първия си стих и формулата на добрия поет

  21 юли 2021

  текст Димитър Димитров

  Виктория Делчева, позната още с псевдонима си Вики Вика, е сред най-талантливите млади поети в България. Зад гърба си има десетки стихове, стотици читатели, хиляди емоции и първа издадена стихосбирка - втората предстои скоро. Помолихме я да започне разговора със стих, пресъздаващ мечтите ѝ за бъдещето.
 • Любел Дякоf за задръжките, любовта и анонимното творчество

  7 юни 2021

  снимки Ивелина Стоянова и Марияна Симеонова

  Забавна, искрена, сърдечна и депресивна, но без страх от смъртта. Никога не закъснява и обича хората с големи сърца. Стиховете ѝ първо разтърсват, а после вглъбяват съпреживелите ги читатели в саморефлексия. Доскоро твореше под анонимното прозвище Любел Дякоf, а днес Любчето, както я наричат най-близките ѝ, разгръща себе си и творчеството си пред нас.
 • Голям човек е дакелът

  28 май 2021

  текст Дани Николова

  Ако си имате собствен наследник, едва ли свързвате „дакелче“ само с порода смешни кученца. Детските книжки, излезли с печата на издателство Дакелче, са различни, поучителни, умилителни и доста красиви. Малко е трудно да останат незабелязани сред многото детски предложения, подредени по рафтовете в книжарницата. Пчелите, Дърветата, Еверест... и любимата ни Каква прекрасна дума са част от книжките с емблемата на дакел, които биват оценявани подобаващо както от мъници, така и от пораснали. Предводител на Дакелче е една прекрасна дама – Славина Илиева, която поразпитахме за това-онова, включително какво ѝ предстои с издателството.
 • Тео Чепилов за книгите, музиката и режисьорите в списък

  25 май 2021

  текст Кристина Йорданов

  Последно ни захапа с романа си До последен зъб, от който извадихме цял откъс, а иначе вече е минавал пред набития ни за книги и статии поглед със своите 184 страници на Ситуация след ситуация и силни разсъждения в думи за GoGuide и Програмата. През пръстите му се изстрелват част от сценариите на Под прикритие, Дъвка за балончета и Домашен арест. Засича се с добри филми по залез в софийски арт кина и после ни ги пуска като задължителни, като се е доказал достатъчно, за да му повярваме, когато за него нещо си струва. Хващаме Тео да довърши няколко изречения за писането, режисьорите и любимата музика за фон, която вали в разностилни плейлисти според различни състояния и късове денонощие.
 • Кое е това момиче?

  15 април 2021

  текст Дани Николова

  Познаваме Елена Колева от страниците на MAX, AMICA, L’Europeo, InGlobo, Playboy и GoGuide. Знаем, че писането е една от нейните супер сили, затова не се изненадахме, когато разбрахме, че е създала роман (Играта на солта от Колибри, 19 лв.). Ултимативното ѝ топ 3 в литературата са Пипи Дългото чорапче, Кафка на плажа и Клара и сянката, с които дебютният ѝ роман си прилича по това, че е непредвидим. Коя е Елена? Попитахме я, за да си каже сама.