По ръба на паяжината4 декември 2013 текст Дани Николова
Интернет сензацията Спиндермаан (търсете го на новия му facebook профил, другите бяха изтрити) не е просто купчина нецензурни думи, струпани една върху друга, нито пък литературен манифест на болните от дислексия. Спиндермаан е социален проект, който има далеч по-дълбока от привидно-очевидната умисъл. Много ни хареса и следното дълбокомислено определение, на което попаднахме онлайн – ”уникален facebook герой, чиито думи се изписват с разбъркан словоред, а някои от тях са станали култови. Прави точни, най-често нецензурни коментари по различни теми от съвременния живот – от повсеместното изпростяване и чалгата до мутренската действителност и корумпираните политици в държавата”.
За онези, които не се нуждаят от допълнителни пояснения пък ще кажем само това – Спиндермаан е един от многото, не се поддава на футболни провокации и ни бе изключително приятно да си побъбрим с него.


”Ако можеш да накараш едно момиче да се смее, значи можеш да я накараш да направи всичко", казва Мерилин Монро. Може ли смехът да е средство за манипулация?
Всичко може да бъде манипулирано, дори смеха. Нашата идея е друга – със смеха да покажем заобикалящата ни истина, проблемите, които срещаме всекидневно. Въпрос на възприятие. Кефя се, че доста хора разбират какво всъщност се крие зад социалния феномен Спиндермаан.

Ясно е, че ви четата доста хлапета. Дали схващат идеята?
Някои деца разбират, други – не. Получавали сме съобщения от 13-годишни, които казват – продължавайте идеята, разбираме, че осмивате много неща, случващи се в България! Както и от деца, за които всичко това е тъпо и вреди на обществото. А обществото, то отдавна е заболяло.

Ако имаш властта да направиш кардинална промяна в това общество, коя сфера би избрал?
Образованието. Това е най-важната социална сфера. Семейството и образованието изграждат ценностната система на човека, а в момента в България... липсва такава.

Би ли учредил партия и би ли съумял да останеш чист в политическите игри?
Да, минават ми такива мисли – да вляза в политиката. Определено трябва свежа вълна там, а ние, младите, сме такива. От друга страна, гледам реално на нещата – за да имаш партия, освен много последователи, трябва да имаш добра организация и добри финанси... а тези финанси не ги искам от някой, трябва да са от всички, които стоят зад идеята – капка по капка, вир става! Освен това, имам морални принципи, на които до ден днешен държа. Мисля, че ще се справя да остана ”чист”, усетя ли се или някой каже ли ми ”брат, ти си като другите” - веднага ще се махна! Новата политическа вълна и класа трябва се управлява от народа. Трябва се работи в бъдеще, а не в настояще.

Хората се делят на част от проблема, част от пейзажа или част от решението. Можеш ли да дадеш примери за първите, вторите и третите?
Проблемът – обществото.
Пейзажът – обществото.
Решението – обществото.

Кое е прекалено много и кое недостатъчно в наши дни?
Прекалено много са комплексите, създадени от така наречения Преход. Това време е създало и образите – мутрите, коврите... Прекалено малко пък е самокритичността и вглеждането в себе си. Всеки гледа другия, всеки гледа чуждото. Нека първо види себе си, нека бъде самокритичен, така човек израства. Най-големият враг на човек е самият той. Това е абсолютният недостатък – щом не гледаш себе си, значи не искаш да се самоусъвършенстваш.

Какво хубаво и какво лошо видя през последната седмица?
Лошото от седмицата е случаят за онзи човек, починал в ръцете на една жена, докато звъняли 10 пъти на 112, а пък се намирали на 3-4 пресечки от Пирогов. Доброто – видях една засукана дама да излиза от скъпарско заведение, а пред стълбите му стоеше бездомно куче. Дамата го нахрани. Малките добрини за някои могат да са наистина големи – въпрос на мироглед.

Последната книга, която прочете и за какво се разказваше в нея?
Хах, от години не съм чел книги. Това просто не е моят свят. Почивам и фантазирам по друг начин. Сега захванах едно малко книжле, което ми е доста интересно, поради автора и нашата столица – Пътеводител на Забравена София от японката Юмико Хаясака. Интересна ми е гледната точка на друг човек, на друга култура, на друг светоглед за една от най-старите столици в Европа.

Изброй, моля те, три неща, които правят Спиндермаан атрактивен. И добър (по душа, имаме предвид, бидейки борец срещу лошите).
Готин, забавен и нереален.

Колко важна за вас е популярността, която постигнахте така бързо?
Не искаме да се показваме и не търсим популярност (отказвали сме покани от водещи телевизионни предавания). Доста често се подхилквам, когато чуя как непознати коментират Спиндермаан по улицата. Готино е да си скрит зад маската. Така мисля да си остане, поне за момента.

Ще излезете ли някога от анонимност?
Да, всяко нещо има начало и край. Но моментът не е назрял. Ще стане, когато му дойде времето и когато хората застанат зад една кауза – Спиндер да се бие с лошите и реално!

Колко дълго мислиш още ще живее Спиндермаан и какво би пишело на епитафията му?
Ще живее толкова дълго, колкото иска народът. Епитафията ли... не знам. Може би хората трябва да преценят с какво ще са го запомнили.

Мъдростта на Спиндермаан ви чака тук

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.