Бирата се лее

10 януари 2013 текст Никола Шахпазов, снимки Десислав Лилков и Марица Колчева
“Бирата се лее, студена и пенлива” пееше в добрите стари времена (когато рокенролът беше млад) поетът Светльо Витков.
И повечето от нас честичко гледат как тя се точи и излива в чашата – я от чучура в бирарията, я от бутилката, взета от магазина. Досега обаче не познавахме никой, който да е превърнал не само употребата, но и изготвянето на пиво в свое хоби. Добре че съвсем случайно срещнахме Йордан Ченков – фен на ирландския сух стаут и немския хефевайцен, както и пивовар в домашни условия. Беше просто задължително да разпитаме откъде тръгва благородното му занимание и докъде би могло да достигне то.


Кога ти дойде идеята сам да правиш бира?
Преди няколко години, когато по магазините в милата ни Родина нямаше кой знае какво разнообразие от бири. Та тогава в търсенето на нещо различно попаднах на сайт, който предлага китове за бира. Това са нещо като полуприготвени бири – трябва само да добавиш вода и мая и да ги оставиш да ферментират. После интересът ми към домашното пивоварене нарасна и така до днес.

Трудно ли намираш нужните за варенето съставки?
Качествени съставки се намират в България от дистрибутори на чужди магазини. Може да се намери хмел и по нашите магазини, но определено не и разнообразието от сортове, каквото има по света.

Звучи като трудоемко, а и скъпо хоби…
Самите продукти за варенето на бира не струват кой знае колко, дори и в чуждите магазини. От друга страна, оборудването може да излезе скъпичко, но при добро желание и малко труд за не много пари можеш да се снабдиш с нужните неща. Но в повечето случаи, за хобито си, независимо какво е то, човек е готов да се раздели по-лесно с паричките си.

Колко време отнема процесът?
Варенето на бира може да отнеме от час при използване на китове, до 7-8 часа при варене изцяло от зърно. Следват няколко седмици ферментация. После идва денят на бутилирането. Тогава има работа за още няколко часа, последвани от ново чакане от порядъка на две седмици, за да се газира бирата. В зависимост от стила на бирата и количеството алкохол може да се наложи и да бъде оставена да отлежи по-дълго време. Така че от варенето до отварянето на първата бутилка от дадена партида минава месец и половина, два, а може и повече.

Колко видове пиво правиш?
Основна варя сух стаут (Guinness и Murphy’s са най-известните примери), портър (Fuller’s London Porter например може да се намери по магазините) и нашумелия сред малките пивоварни Индия пейл ейл. Последният е най-интересен и е почти невъзможно да го пробвате тук. Индия пейл ейл е позабравен английски стил пиво, варен през 19 век с цел да издържи дългото пътуване с кораб до Индия, но съживен отново от малките пивоварни. Последната бира, която сварих, е може би най-странна. Води се празнична бира с печена тиква, доста е популярна сред хората, варящи у дома. За съжаление при мен не се получи празнична, понеже изтървах правилния момент, празниците минаха, а тя има нужда от още няколко седмици.

Смяташ ли да регистрираш собствена марка жива бира и да я предлагате някъде?
Всеки, който веднъж е успял да свари бира, която става за пиене, си е мечтал някога да я види или по рафтовете на магазините, или от чучура на някоя кръчма. Но засега плановете ми са да си подобрявам уменията и обогатявам знанията относно различните аспекти на варенето.

Кои са любимите ти видове бира?
Личните ми фаворити са сух стаут и хефевайцен. Мога да ги пия целогодишно, без да мога да им се наситя. По-силните бири, например белгийските, които се срещат последно време на доста места, също са ми доста приятни, но с тях трябва да внимава човек. Алкохолът в тях не е за подценяване, като прибавим и навика бирата да се пие като вода, се получава една позната жажда на сутринта, придружена от жестока болка в главата.

С какво се занимаваш встрани от варенето на пиво?
Встрани от варенето, обичам пиенето на бира. Друга страст са ми компютърните игри, игрите с карти и зяпането на всякакъв вид спорт, включително Американската лига по камък ножица хартия, хаха.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.