Законът на улицата

23 май 2008 текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин
Сайтовете за стрийт мода вече са толкова популярни, че всеки голям град на планетата си има поне по един. Само София остана на опашката. Екипът зад модния сайт ViewSofia.com обаче се мобилизира и преди месец пусна sofiastreetstyle.com – първият истински български сайт за улична мода. Срещнахме се с Ивана, която обича чантите, и Ива, която мрази леопардовото, за да разберем какво значи да си стилен софиянец през техния обектив.


Как ви хрумна идеята за Sofia Street Style, как започнахте?
Ивана: Стартирахме ViewSofia.com с идеята това да бъде модна медия, която да показва и дори да налага тенденции. И нямаше как да не обърнем внимание на стрийт модата и да не покажем хората, които всъщност правят нашия град модерен. Преди около година започнахме рубриката Shoot me и бързо се убедихме, че в София има хора, които си заслужава да бъдат показани заради стила им. И решихме да им дадем едно рамо за смелостта – така Shoot me порасна в Sofia Street Style. Сайтът още е нов, но вече набира скорост и даваме обещание за всекидневен ъпдейт!

Как се случват нещата – спирате хората на улицата, питате ги дали искат да се снимат или?
Ива: В повечето случаи е толкова мигновено, ние просто връхлитаме. И когато двама много забързани хора ти кажат “Ти си разкошен и ако не те снимаме, ще ме уволнят”, просто няма начин да откажеш.
Ивана: Обикновено представяме проекта и казваме на конкретния човек защо сме избрали точно него. Аз примерно никога няма да подмина една хубава чанта – ясно е, че това е моят фетиш. И е много приятно, когато кажеш на човека с чантата, че те е впечатлил. Това е много ласкателно и хората се чувстват удобно. Посланието ни към модерните лица на града е да застават с усмивка и самочувствие зад избора си и пред нашите обективи.

По вашите наблюдения много ли са добре облечените хора в София?
Ивана: Ами доста са. Не мога да кажа, че е мейнстрийм, но ние така или иначе не търсим това.
Ива: Търсим интересното решение. А не поредния младеж с цветна фланелка, подстригана коса и скъсани кецове. Тези масови моменти няма как да попаднат в Sofia Street Style.

Като разглежда този тип сайтове за улична мода, човек си казва искам и аз такива обувки или да съм облечен така. Какво е влиянието им реално?
Ивана: Много силно. Аз съм го изпитала върху себе си. Дори да не повториш това, което са ти показали там, ти разчупват съзнанието. Можеш да видиш някой елемент и да го използваш. Може да не е абсолютно същият, но пробваш. Чувстваш се свободен, след като някой друг го е направил, ти също да опиташ.

Вие кои сайтове следите, кои са ви фаворитите. Аз съм за нюйоркския Sartorialist!
Ивана: Явно всички сме за него (смях).
Ива: Абе Sartorialist много хубаво, но има едни други сайтове – например за уличния стил на Стокхолм, Истанбул, Копенхаген, които са много интересни, по-различни са.

А какво ще кажете за Токио?
Ивана: Токио е върхът на попкултурата. Уникални са. Особено момчетата – с клинове, със странни прически, с розово. Може да ги видиш с любимата ти дамска чанта (смях).

В София момчетата ли са по-напред или момичетата?
Ивана: Честно да ти кажа, не сме се замисляли кой налага модата тук, кой е по-силният елемент. Интересното е, че срещаме много двойки, които си партнират в стила и това ги прави едно цяло. Примерно и двамата са с Converse или пък със специфични колани.
Ива: Мен сякаш повече ми харесват мъжете, защото са по-небрежни.

Като каза небрежно – особено при жените все още пада голямо контене. Дали отшумява вече?
Ивана: Мисля, че да. Идеята с прическата, грима, идеалния маникюр е много хубава – това показва, че се поддържаш, че имаш отношение. Но не на всяка цена. Не може твоят лайфстайл да започва и да завършва с оправяне на прически. Нашите обективи не търсят това. Хората със стил са леки, леки като усещане.
Ива: Харесваме хора, които изглеждат точно такива каквито са. Когато няма мъка да изглеждаш модерен, няма много часове, прекарани пред огледалото, за да изглеждаш добре. Човекът примерно е с една нормално скъпа чанта и с бели кецове, които могат да струват да кажем 60 лева. И изглежда ок, изглежда себе си.

Истината е, че дрехите в България все още са дразнещо скъпи. Може ли наистина човек да се облече добре с малко пари?
Ива: Човек може да се облече добре, ако има ясна визия за себе си и идея какъв е. Тогава може да се облече страхотно и от секънд хенд. Ние например много харесваме такива неща.

В кои секънд хенд магазини ходите, кажете адресите?
Ива: Тайна е, но можем да те заведем (смях).
Ивана: Не мога да се сетя в момента уличката (смях). Аз малко късно открих винтидж модата. Никога няма да забравя една разкошна копринена рокля, която си купих от такъв магазин. Там се случва нещо като общество. Комуникацията е по-директна и лична, една идея по-интимна, отколкото в големите магазини. Светлините там са по-различни от луминесцентните в мола.

Вашите хора със стил за пример.
Ива: Стилистката Лиляна Гергишанова. При нея нещата наистина се случват лесно, сякаш не отделя време и усилие.
Ивана: Таня Илиева. И Руши. Те са световно ниво. Харесвам и гримьора Слав, който е страшно небрежен и в същото време виждаш, че има арт елемент. А като идвах насам, видях Мира Лазарова, тя изглежда уникално. Просто е станала, знае, че има поредния делови ден, но е намерила баланса между строгия стил и това, че все пак е топло.

Дайте някой моден съвет. Някое правило, което вие спазвате?
Ивана: Не слагам много къси блузи, коремчето вече не се показва, това е 100 процента. И не слагам повече от един акцент. Призовавам всички да си избират акцент – един, не в множествено число.

Какво бихте забранили да се облича?
Ива: Аз биха забранила леопардовия принт.
Ивана: Е, не. Аз имам страхотна чанта на Dolce & Gabbana с леопардов принт. Ива: Значи нищо няма да забраняваме, само ще внимаваме с нещата.

С какво друго се занимавате?
Ивана: Аз завършвам в НБУ, това лято някак трябва да ми се случи. Обмислям и хубави пътувания извън България. На 28 август Мадона е в Берлин. Мисля, че можем да направим едно такова късно августовско като-никога-преди посещение на Берлин.

 

Законът на улицата по света 
Амстердам · damstyle.blogspot.com
Берлин · stilinberlin.blogspot.com
Истанбул · istanbulstreetstyle.com
Копенхаген · copenhagenstreetstyle.dk
Лондон · facehunter.blogspot.com
Ню Йорк · thesartorialist.blogspot.com
Стокхолм · stockholmstreetstyle.feber.se
Токио · style-arena.jp
Хелзинки · hel-looks.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.