• Морис, или къщичката на рибаря

  15 март 2017

  Мери Шели

  В света на литературата тази книга е определяна като сензация. Написана през 1820 - две години след излизането на Франкенщайн, или новият Прометей - тя вижда бял свят едва през 1998.
 • .
 • За гнева и гордостта

  15 март 2017

  Ориана Фалачи

  Провокирана от събитията на 11 септември 2001, изтъкнатата италианска журналистка Ориана Фалачи нахвърля на хартия своите размисли за сблъсъка на цивилизациите, за радикалния ислям, за тероризма и необходимата решителна борба с него.
 • Пропуснатият момент

  8 март 2017

  Йорданка Белева

  В новата поетична книга на Йорданка Белева е вписана особена чувствителност към времето, отминалото, пропуснатото в момента.
 • Затворисърце

  2 март 2017

  Константин Трендафилов

  На другата сутрин упойката ме беше пуснала напълно. Бях изгубил игривото си чувство за хумор и митологичните си фантазии. Помнех кристално ясно две неща – че Буликин отбеляза гол в седемнайсетата минута и че така и не ѝ взех номера на Лидия.
 • Татарската пустиня

  23 февруари 2017

  Дино Будзати

  Младият офицер Джовани Дрого е изпратен да служи в отдалечен планински гарнизон с изглед към обширна северна пустиня. В началото отчаяно търси начин да избяга и да се върне към удоволствията на нормалния живот, но постепенно се оказва обсебен от магията на мястото и прекарва следващите трийсет години там, поддържан от напразната надежда, че един ден атакуващият враг ще му предложи миг на слава и удовлетворение.
 • Пилето

  22 февруари 2017

  Уилям Уортън

  Това не е история за човек, който мисли, че е птица, а за такъв, който не иска да бъде човек. Пилето е онзи възрастен, чието съзряване му е донесло болезнено отскубване от реалността. Пилето е Икар, който се стреми към невъзможното и изгаря крилете си. Всичко друго е немислимо.
 • Само за напушени

  10 февруари 2017

  Радослав Парушев

  Пилотният проект на новосъздаденото издателство за модерна българска проза Гигамоно, който засяга шиpoĸ cпeĸтъp oт пpиятни, нeнaтoвapвaщи и cъщeвpeмeннo вaжни тeми в сборник с разкази.
 • Ваещият с ножове

  2 февруари 2017

  Ървин Уелш

  Романът на Уелш отново ни среща с героя от Трейнспотинг и Порно Франк Бегби. Той сякаш е укротил звяра в себе си – живее в слънчева Калифорния със съпругата си Мелани и двете си малки дъщери, вече не е пристрастен към алкохола и дрогата и дори не се казва Бегби. Но преобразяването на стария аморален психопат е някак повърхностно.
 • Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг

  25 януари 2017

  Фредерик Бакман

  Смъртта е единственото нещо, което е сигурно в нашия живот. Загубата на роднина или приятел може да бъде непосилно тежка, особено ако той си отиде внезапно. А колко по-тежка може да бъде, ако знаем, че времето на човека изтича и обратното броене вече е започнало?
 • Друга представа за щастието

  18 януари 2017

  Марк Леви

  През първия пролетен ден на 2010 г. Агата бяга от затвора, макар да й остават само няколко години след трийсет излежани. На една бензиностанция тя нахълтва в колата на Мили и я въвлича в бягството си.
 • Книгата на чаения майстор

  18 януари 2017

  Еми Итеранта

  Питейната вода по света е оскъдна. Земята е минала през нечувана катастрофа, предизвикана може би от глобалното затопляне или войните за нефтените находища и изменила географията и световния политически ред.
 • Котаракът и дяволът

  18 януари 2017

  Джеймс Джойс

  Историите в Котаракът и Дяволът и Котките на Копенхаген, които Джойс съчинява специално за 4-годишния си внук Стивън, са истински перли в короната на детското книжно царство.
 • Неща, които не се побират в куфар

  11 януари 2017

  Енрике Криадо

  Тази книга на Енрике Криадо е като облицован с огледала конгоански бар – влизаш в нея просто така, само да надникнеш, със самочувствие на "бял" турист, когото тази действителност не касае, а и си за малко. Тогава мярваш едно твърде познато отражение и разбираш, че си на правилното място.
 • Душата ми плаче за сняг

  11 януари 2017

  Стефан Цанев

  "В тази книга съм избрал 60 поетически опита, които съм писал през последните 60 години: от 1956 (когато бях 20-годишен) до 2016", казва Стефан Цанев за новата си стихосбирка по случай своя 80-годишен юбилей.
 • Твърде малко светлина

  11 януари 2017

  Владан Матиевич

  Tри лични истории в едно вълнуващо повествование, представляващо прозрение за времето, в което живеем.
 • Мълчание

  11 януари 2017

  Шюсаку Ендо

  Вдъхновението за новия филм на Мартин Скорсезе е драматичен епистоларен разказ, който осветлява една слабо позната част от историята на Япония през 17 век.
 • Правила за смешно поведение

  10 януари 2017

  Емил Хакъл

  Забавна и иронична, чак тъжна книга, в която главният герой полита за първи път в живота си с парапланер. Понася болката от раздялата завинаги с баща си. В търсене на себе си се изгубва в делтата на Дунава.
 • Обратно броене

  8 декември 2016

  Владислав Христов

  "В тази книга Владислав Христов е осъществил баланс между лаконичността и осмислянето. Обратното броене на зрелостта е започнало. Стихотворенията са сякаш вълни, които се застъпват, разминават, образуват водовъртежи и плисват на брега, за да се отдръпнат отново. Поезия, която диша свободно и по странен начин прави читателя спокоен от тази свобода, въпреки тревожността на времето", казва Силвия Чолева за новата стихосбирка на Владислав Христов.
 • Съвестта на Дзено

  8 декември 2016

  Итало Звево

  Дзено Козини е хипохондрик, които иска да преодолее страховете си. По заръка на психоаналитика си педантично записва в дневник стари преживелици. Между страниците му непрекъснато изскачат спомени за неспазени решения, минали грехове и късни разкаяния. Съвестта гризе младия Дзено, че не е бил добър син и изневерява на жена си. Съзнанието на стария Дзено пък е изпълнено с тревога и предчувствия за бъдещето на човечеството.
 • Писма от Дядо Коледа

  8 декември 2016

  Дж. Р. Р. Толкин

  За децата на Толкин значението на Дядо Коледа и интересът към него отивали далеч отвъд очакването той да им напълни чорапчетата с подаръци на Бъдни вечер. Всяка година той им пишел писмо, в което описвал с думи и картинки къщата и приятелите си, както и събитията, весели или тревожни, на Северния полюс.