• Добрите, лошите и грозните

  17 май 2017

  Благой Иванов

  Статиите в сборника Добрите, лошите и грозните са опит да се погледне към зараждането, развитието и взаимодействието на част от жанровите явления в киното, както и еволюцията на зрелището.
 • .
 • Пумпал и Дзифт

  17 май 2017

  Владислав Тодоров

  Изобретателна антиутопична приказка на Владислав Тодоров излиза за пръв път в компанията на юбилейно издание на екранизирания му роман Дзифт.
 • Дзен в изкуството да пишеш

  10 май 2017

  Рей Бредбъри

  Сборникът с есета на Рей Бредбъри съдържа 12 текста на американския майстор на перото, писани през последните 40 години от живота му.
 • Осъзнат живот

  10 май 2017

  Стивън Грос

  Философката Симон Вейл описва как двама затворници в съседни килии с течение на времето се научават да разговарят един с друг, като потропват по стената. "Стената е онова, което ги разделя, но в същото време е и единственото им средство за комуникация. Всяка раздяла е връзка", казва тя.
 • Бащите не си отиват

  9 май 2017

  Съставител и редактор: Невена Дишлиева–Кръстева

  Дори само да кажем "татко" и вече чуваме как поне една история се нарежда в паметта ни – от първия път, в който пусна седалката на колелото до строгия поглед, когато се гордее, но се срамува да го каже.
 • Човекът, който пресмяташе

  3 май 2017

  Малба Тахан

  Пътувайки към Багдад, разказвачът среща обикновен пастир с необикновени математически умения – персиеца Беремис Самир, който успява да запамети дори точния брой на буквите на Свещения Коран.
 • Записки под възглавката

  3 май 2017

  Сей Шонагон

  През 993 Сей Шонагон постъпва в свитата на императрица Садако и с това е поставено началото на една изцяло нова и вълнуваща част от нейния живот, който тя решава да опише в Записки под възглавката. Книгата е в жанра дзуйхицу (букв. по пътя на четката), който съчетава в себе си белезите на есе и литературна проза.
 • Чамкория

  26 април 2017

  Милен Русков

  Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга.
 • Разкази и повести

  20 април 2017

  Антон Павлович Чехов

  "Tихият вълшебник“ Антон Павлович Чехов е един от най-големите майстори на краткия разказ в световната литература, открил нови простори пред психологическата проза. И все пак - защо интересът на съвременния свят към него продължава да расте?
 • Тайната градина

  13 април 2017

  Франсис Бърнет

  Малката Мери се изправя пред редица трудности и несправедливости. Изгубила подкрепа и надежда, тя ненадейно се озовава на различно и далечно място, където за нейна изненада среща своя загадъчен братовчед.
 • Всеобща история на безчестието

  13 април 2017

  Хорхе Луис Борхес

  За разлика от повечето писатели, чието творчество се основава на собствен опит, основен източник на вдъхновение за Хорхе Луис Борхес са книгите. Доказателство е този сборник, съставен от преразказани истории за действителни злодеи, бандити и престъпления, почерпани от документални разкази, които той е превърнал в литературни с много художествено въображение, талант и великолепен стил.
 • И дъхът стана въздух

  12 април 2017

  Пол Каланити

  Когато 35-годишният неврохирург от Станфорд разбира, че има напреднал стадий на белодробен рак, пише имейл на най-близкия си приятел: "Добрата новина е, че вече съм надживял сестрите Бронте, Кийтс и Стивън Крейн. Лошата – че все още не съм написал нищо".
 • Стаята на Джейкъб

  12 април 2017

  Вирджиния Улф

  Първият истински експериментален роман на Вирджиния Улф рисува портрет на млад мъж и проследява живота му от детството, годините в Кеймбридж, после сред светския елит на артистичен Лондон и странстванията му из Средиземноморието, преди войната да промени съдбата му завинаги.
 • Музата

  5 април 2017

  Джеси Бъртън

  Фокусирана върху историята на една картина, с лекота прескачаща между десетилетията, Музата преплита мистерия, романтика, маниакална обсебеност, революция и изкуство съвсем в духа на дебюта й Миниатюристът.
 • Токая Гранде

  5 април 2017

  Жоржи Амаду

  В този свой късен роман, Амаду изобразява стихийното възникване на селище в зората на миналото столетие по пътя на керваните, тежко натоварени с благословения плод. Заченато с насилие, за едни пристан и рай, за други – "убежище на бандити", "цитадела на греха" и "царство на Сатаната", то е съградено с много надежда и воля за по-сносен живот.
 • Черните лилии

  5 април 2017

  Мишел Бюси

  Мишел Бюси не само озаглавява историята си с името на една от най-мистериозните картини на Клод Моне, но и развива действието ѝ в селцето Живерни, Северна Нормандия, където художникът твори през последните години от живота си.
 • Малък наръчник по хюга

  31 март 2017

  Майк Викинг

  Или "тайните на датчаните за щастлив живот" - красиво практическо ръководство за датската философия на уюта, близостта с любимите хора и щастието от живота.
 • Неща, които падат от небето

  23 март 2017

  Селя Ахава

  Тя е финландка с едва два романа, но признанието, което получава за тях, със сигурност не пада от небето. Среща се с писането първо през драматургията, която завършва през 2001 в Театралната академия в Хелзинки. Подписва се зад няколко сценария за филми, телевизионни сериали и радиопиеса, но с времето разбира, че "този труд е колективен и текстът е само една малка част от него, докато книгата е изцяло твоя – с хубавото и лошото в нея". Така през 2010 издава първия си роман Eksyneen muistikirja (Един загубен бележник в свободен превод), който печели поощрителна стипендия за следващи опити. Още вторият – Неща, които падат от небето – получава наградата за литература на Европейския съюз заради поетичния си език и своя "деликатен поглед към една безмилостна случайност в живота на подрастващо момиче".
 • Черната къща

  22 март 2017

  Питър Мей

  Брутално убийство на най-отдалечения и красив остров в Шотландия довежда тук детектив Фин Маклауд, който разследва друг случай със същия почерк в Единбург. Сам израснал на това забулено в мъгли място, Фин бързо се потапя в спомени за миналото си, белязано от ужасна трагедия.
 • Убийството на Маргарет Тачър

  21 март 2017

  Хилари Мантел

  Предизвикателен, тревожен, на моменти граничещ с гротеската, а понякога прекрачващ отвъд границите на страшното,този сборник с елегантни миниатюри в проза представлява разходка до най-тъмните ъгълчета и най-дълбоките бездни на човешкото съзнание.