• На ръба на света

  30 ноември 2017

  Томас Пинчън

  Изследователи, литературоведи и журналисти редят най-различни определения за мистериозната му персона – от "жив тотем" през "невидимия човек със заешки зъби" до "несъществуващ". Как иначе може да отсъства от публичното пространство още от първия си роман V през 1961 чак до днес? "Той води доста обикновен живот. Пазарува от търговците на ъгъла. Обядва със свои колеги писатели. Прекарва уикендите в провинцията със семейството си", пише за New York Magazine Нанси Джо Сейлс, която успява да надникне през шпионката. И все пак биографията му не е непрогледна мъгла: завършва физическия факултет на Cornell University (където посещава лекции на Набоков), заселва се в Сиатъл и става редактор, а след като взима награда Фокнър, интересът към постмодерния му стил, пълен с препратки, става огромен. Също колкото желанието на Пинчън да остане познат само от страниците на петте си романа.
 • .
 • Наръчник на хореографа

  22 ноември 2017

  Джонатан Бъроуз

  Ако се доверим на заглавието, книгата на Джонатан Бъроуз е написана, за да бъде четенa от хореографи. И наистина, неин основен обект са движението, музиката, ситуацията на представление.
 • Рафаел

  16 ноември 2017

  Леа Коен

  Първият документален роман за времето между двете световни войни и Българския холокост, разказан през възхода и краха на най-знатната еврейска фамилия в началото на миналия век.
 • Пясъчната книга

  16 ноември 2017

  Хорхе Луис Борхес

  Tринайсет истории, своеобразно ехо на символни образи и теми от по-ранни творби на неподражаемия майстор на краткия разказ Хорхе Луис Борхес – за двойниците, огледалата, лабиринтите, Платоновите архетипи, за една магична всеизразяваща дума, за времето като "безкрайна плетеница от вчера, днес, утре, винаги и никога".
 • Лед

  9 ноември 2017

  Яцек Дукай

  1924 година, Първата световна война не се е състояла, в Петербург властва Всерусийският император, Кралство Полша е все така замразено под властта на източния деспот и остава в Бел Епок.
 • Марковалдо, или сезоните в града

  2 ноември 2017

  Марковалдо на Итало Калвино е като Скитника на Чарли Чаплин: симпатичен невзрачен герой, чиито провали са най-трогателните му победи и чийто чар е в доверчивото безстрашие, с което отново и отново се гмурка в живота.
 • Малката стопанка на Голямата къща

  1 ноември 2017

  Джек Лондон

  Преди романът да излезе за първи път през 1915, Лондон дръзко обявява: "От началото до края става дума за еротика, но никъде всъщност няма точно описано такова преживяване".
 • Годишни времена

  25 октомври 2017

  Юлиана Величковска

  Романът на Юлиана Величковска от Скопие е пътуване през света на спомените, докато навън сезоните се променят.
 • Мрамор

  19 октомври 2017

  Сесар Айра

  Действието в романа се търкаля със скоростта на мраморно топче из потайностите на Буенос Айрес и търси сюжети и герои, както в китайски магазин с евтини стоки, така и в открития космос. По някое време са намесени и извънземни. Светът на Айра е странен, сюрреалистичен, скрепен със собствена безпощадна логика.
 • Книга за Китай

  18 октомври 2017

  Валери Петров

  В средата на миналия век Валери Петров откликва на предизвикателството и създава един от най-пълнокръвните портрети на Поднебесното царство, правени някога.
 • Младите лъвове

  18 октомври 2017

  Ъруин Шоу

  Този впечатляващ калейдоскоп от смелост и страх, от дързост и отчаяние, от жажда за живот и примирение пред съдбата пречупва една от най-големите световни катастрофи през призмата на историята на обикновения човек, принуден да нахлузи войнишката униформа.
 • Квартал Петте кьошета

  18 октомври 2017

  Марио Варгас Льоса

  "Идеята за романа се зароди с образа на две приятелки, които неочаквано и за самите себе си една нощ се отдават на бурно еротично преживяване." С тези думи Марио Варгас Льоса описва как е започнал последната си (засега) книга, която дели заглавие с един от най-интересните квартали на стара Лима.
 • Двойникът

  12 октомври 2017

  Жозе Сарамаго

  Тертулиано Масимо Афонсо е учител по история, който води скучно и самотно съществуване. Един ден разпознава себе си в действащо лице в непретенциозна комедия. Разтърсен от неочакваното разкритие, тръгва по следите на неизвестния актьор.
 • Роман за Полански

  11 октомври 2017

  Роман Полански

  Макар светът да ръкопляска на филмите му, в живота си Роман Полански постоянно е протагонист в трагични и скандални събития: от смъртта на първата му съпруга до обвиненията за изнасилване, които се сипят и днес.
 • Животът и времето на Хлапето Мълния

  10 октомври 2017

  Бил Брайсън

  Училищни подвизи, семейни празници, прекрасни и ужасни роднини, хората и събитията, превърнали Америка в онова, което е била през тези години; пикници, скандали и ядрени опити; първи срещи със секса и алкохола – всичко това е забъркано в неудържимо смешния разказ на Бил Брайсън за единственото безценно съкровище, което човек може да носи винаги със себе си – спомена за едно щастливо детство.
 • Жажда

  6 октомври 2017

  Ю Несбьо

  Скандинавският криминален роман на Ю Несбьо се занимава с най-новия случай на своенравния полицай Хари Хуле, чийто образ скоро се качва на киноекран в Снежния човек с Майкъл Фасбендър (с премиера на 13 октомври).
 • Земя на сенки

  6 октомври 2017

  Елизабет Костова

  Американката Александра Бойд идва в България – загадъчно и примамливо зелено петънце на картата на света – поела по дирята на спомените и обзета от желание да изкупи вината си за изчезването на своя брат. Почти веднага след пристигането ѝ в красивата европейска столица, прищявка на съдбата поверява в ръцете ѝ урната с праха на напълно непознат човек – Стоян Лазаров.
 • По действителен случай

  6 октомври 2017

  Делфин дьо Виган

  Писателка, притеснена от големия си успех, се запознава с красивата Л. Двете постепенно се сприятеляват, но от утешителка, Л. се превръща в демонична фигура, която напълно обсебва живота ѝ.
 • За западния тероризъм

  6 октомври 2017

  Ноам Чомски и Адре Влъчек

  В жив разговор с разследващия журналист Андре Влъчек, американският лингвист и философ Ноам Чомски отправя изгаряща критика към Запада, който се превръща в тревожна прогноза за световния политически морал.
 • Повести на Белкин, Дама пика, Капитанската дъщеря

  3 октомври 2017

  Александър С. Пушкин

  Най-известните белетристични произведения на Пушкин, създадени през неговия зрял и преломен творчески период, се събират между кориците на този сборник.