• Absolvo te

  11 ноември 2020

  Георги Бърдаров

  Новият роман на Георги Бърдаров е вдъхновен от реални истории, отдалечени във времето, но свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.
 • .
 • Три етажа

  10 ноември 2020

  Ешкол Нево

  Според Фройд има три основни фази на развитие и тук писателят Ешкол Нево ги представя като три истории, събрани зад стените на една сграда.
 • Моритати и легенди

  9 ноември 2020

  Бохумил Храбал

  Моритати и легенди (превод: Анжелина Пенчева, цена: 18 лв., 216 стр.) излиза през 1968 и включва по-ранни творби на писателя, обединени от възможността чрез два познати от древността повествователни жанра да бъдат пресъздадени радостите, страданията и страховете на ХХ век.
 • Нарисуваната целувка

  4 ноември 2020

  Елизабет Хики

  От корицата ни примамва Целувката – картина, вдъхновена от Емилие Фльоге, жената, чието име Густав Климт повтаря с последния си дъх. Любовната история между двамата наистина продължава, докато смъртта не ги разделя, а писателката Елизабет Хики вдъхва на романа живот, разгърнат като въздишка.
 • Историята в изкуството на една любов: Гала-Дали

  30 октомври 2020

  Кармен Доминго

  Стилът на Кармен Доминго ни кара да се влюбим в приказни гледки към Каталуния, Кадакес, Порт Лигат и Швейцария. Почти виждаме тези ширини, минали през очите на Елена Дмитриевна Дяконова, или по-позната като Гала – зъбчатото колелце, което задвижва гения на Салвадор Дали.
 • България за напреднали

  29 октомври 2020

  Светлозар Желев

  България за напреднали (288 стр., цена: 18 лв.) търси отговор на въпроса как трябва да се обича родината чрез истории на: Георги Господинов, Айгир Сверисон, Бела Кармел, Велина Минкова, Георги Господинов, Давид Бернщайн, Десислава Апостолова-Ван Дам, Джеремая Чембърлин, Евгения Бернщайн и още много.
 • Сицилианецът

  27 октомври 2020

  Марио Пузо

  Достойното продължение на Кръстникът идва, за да пренесе читателя някъде през 1950 – там, където шедьовърът, вдъхновил Франсис Форд Копола, е оставил Майкъл Корлеоне.
 • Транспорт отвъд вечността

  27 октомври 2020

  Франтишек Тихи

  Транспорт отвъд вечността (издание на Персей, превод: Красимир Проданов) разказва историята на група приятели с момчешки мечти и проблеми, които заварват войната.
 • Образована

  19 октомври 2020

  Тара Уестоувър

  След като бива продаден в тираж от 4 милиона екземпляра в над 45 държави и получава редица литературни награди, вълнуващият мемоар на Тара Уестоувър Образована излиза за първи път на български език в издание на Ентусиаст.
 • Палецът на свободата

  13 октомври 2020

  Маргарита и Цветин Шущаркови

  В Палецът на свободата духът на приключенията ви кани да поемете на едно сурово, преоткриващо света пътешествие от Европа към Индия по сухоземни, отдавна забравени пътища.
 • Един живот за киното

  13 октомври 2020

  Жан-Жак Ано и Мари-Франсоаз Льоклер

  Режисьорът, сценарист и продуцент, носител на пет награди Сезар, разказва от първо лице в Един живот за киното (превод: Владимир Атанасов, Георги Ангелов, Красимир Петров, 552 стр., 28 лв.) Жан-Жак Ано започва кариерата си в рекламата, където бързо се превръща в звезда, впечатлила дори човек като Франсоа Трюфо.
 • Възхвала на Ханс Аспергер

  12 октомври 2020

  Златко Енев

  Златко Енев описва реалните проявления на аутизма, като се опира на собствения си опит, но и на погълнатата по неизбежност специализирана литература.
 • Герои

  6 октомври 2020

  Стивън Фрай

  Герои е дългоочакваната втора част на бестселъра Митове на Стивън Фрай. В Митове прочутият британски творец ни представи титаните и боговете от гръцката митология, а с втората част навлизаме в епохата на героите.
 • Пилат

  6 октомври 2020

  Магда Сабо

  Пилат е един от възхитителните романи на голямата унгарска писателка Магда Сабо. Фин разказ за лутането на душата из лабиринтите, в които живеем, и за най-спасителното чувство – любовта. Екранизацията на книгата под режисурата на Линда Домбровски е част от конкурсната програма на тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Cinelibri.
 • Планините на България

  2 октомври 2020

  Иван Панкев

  Отправяме поглед към планините с книгата на пътешественика Иван Панкев. Планините на България съчетава в себе си над 200 фотографии, както и 54 пътеписа, включващи приключенията на автора по време на изкачванията му на техните първенци и някои от емблематичните им върхове.
 • Мадам Пикасо

  1 октомври 2020

  Ан Жирар

  Ан Жирар разказва историята на Ева Гуел - жената, откраднала сърцето на Пабло Пикасо в книгата Мадам Пикасо (превод: Маргарита Терзиева).
 • Неспокойните

  30 септември 2020

  Лин Улман

  Неспокойните (цена: 18 лв., стр. 352) е пленителна елегия за паметта и загубата, за изкуството и идентичността, за порастването и остаряването. Това е разказ за едно дете, което няма търпение да порасне, и за двама родители, които предпочитат да останат деца. За спомените, за забравените моменти и за всичко онова, от което е изтъкан един живот.
 • Изчезналият Лейсън

  29 септември 2020

  Маргарет Мичъл

  Изгубена в продължение на 8 десетилетия, новелата (с превод от Леда Милева) на Маргарет Мичъл разказва вълнуващата история за любовния триъгълник между силната и независима мисионерка Кортни Рос и двама мъже, които се борят за сърцето ѝ.
 • Изхвърлени в Америка

  11 март 2020

  Джанин Къминс

  Защо хората пресичат нелегално границата между Мексико и САЩ? Очевидните отговори не са единствените правилни, както е и в този роман за майка и малкия ѝ син.
 • Тялото. Наръчник за употреба

  11 март 2020

  Бил Брайсън

  Бил Брайсън базира новата си книга на интервюта със специалисти, които прекарва през типичния си хумор в издание за всичко, което трябва да знаем за най-личния си дом - собственото тяло.