• Кари Мора

  21 ноември 2019

  Томас Харис

  Авторът на поредицата за Ханибал Лектър се връща с нова зловеща книга - шестия му роман, с който се завръща след дълго отсъствие.
 • .
 • Чекмо

  20 ноември 2019

  Момчил Николов

  Момчил Николов (Последната територия, Hash oil, Кръглата риба) се завръща с роман за свободата - от края на Народна република България и началото на Прехода.
 • Идеи без граници

  4 ноември 2019

  Даниел Ненчев

  По повод 30-годишнината от началото на демократичните промени в България, журналистът Даниел Ненчев публикува свои интервюта с български артисти със значими световни постижения.
 • Синът на управителя на сиропиталището

  31 октомври 2019

  За романа Синът на началника на сиропиталището (2012), Мичико Какутани от Ню Йорк Таймс пише "дръзка и забележителна книга, която не само разкрива плашещи гледки към тайнственото царство Северна Корея, но и също така успява да достигне до същинското значение на думите любов и саможертва". Романът печели наградата Пулицър за 2013.
 • Откраднатият бял слон

  31 октомври 2019

  Марк Твен

  Сборникът с разкази на Марк Твен показва точно защо продължаваме да го четем след 150 години - заради хумора и остротата на наблюденията му.
 • От Storytel слушаме: 9 зайци

  16 октомври 2019

  от Виргиния Захариева, прочетена от нея

  Кой друг да разкаже тази книга по-добре от нейната авторка, която вече я чела пред публика след първото ѝ публикуване през 2008?
 • Кратко въведение в любовта

  15 октомври 2019

  Роналд де Суза

  Роналд де Суза, професор емеритус в Университета на Торонто, е изнасял лекции в повече от двайсет страни. Сред областите му на интерес са емоциите, философията на биологията, етиката и естетиката. В тази книга, той опитва да обясни чувството на влюбеност, докато едновременно обясни колко е нелепа всъщност представата ни за любовта.
 • Октомври

  15 октомври 2019

  Елин Рахнев

  Издадена за пръв път през 1998 и оттогава станала една от най-известните му, сега Октомври на Елин Рахнев излиза в ново издание.
 • От Storytel слушаме: Поредицата за Хари Потър

  10 октомври 2019

  от Дж. К. Роулинг · с гласа на Стивън Фрай

  Треперете, студеноръки – месецът на Хелоуин е особено важен в поредицата за английския магьосник.
 • Сладка бобена паста

  9 октомври 2019

  Дуриан Сукегава

  За да приготвите хубава сладка бобена паста – ан, основна част от японските сладки дораяки, най-важното е "да се вслушате в гласа на бобчетата, да им проговорите, да ги почувствате…". Такава е тайната рецепта на Токуе – мила възрастна дама с мистериозно деформирани пръсти, появила се през пролетта заедно с цъфналите вишни. Сентаро не без колебание се съгласява да я наеме в своята пекарна за дораяки, но с удивление установява, че клиантелата му като по чудо се е удвоила, покорена от сладкарския талант на Токуе... Но възрастната дама крие и друга, несподелима история и не след дълго изчезва както и се е появила, оставяйки Сентаро да преосмисля уроците за живота, получени от нея.
 • От Storytel слушаме: Свети Вълк

  3 октомври 2019

  от Елена Алексиева · с гласа на Лидия Михова

  Тази седмица в слушалките ни се навърта Свети Вълк, който преди няколко месеца получи наградата за български роман на годината.
 • Странните преживелици на един пощальон

  2 октомври 2019

  Дени Терио

  Пощальонът Билодо е самотник на 27 години, който в края на всеки ден се връща отново в своя празен апартамент. Открива обаче начин да избяга от самотата - той тайно отваря личната кореспонденция на непознати, преди да я запечата отново и изпрати до адрес. Едно писмо обаче му отваря цял нов свят, в който той започва да наднича, преди да бъде шеметно въвлечен.
 • Лисицата

  2 октомври 2019

  Дубравка Угрешич

  Между реалното и въображаемото, от минните полета на Балканите през Япония до Гранд Каньон, от Булгаков и Набоков до българска народна песен, Уграшич разсъждава как се създават разказите. В есетата ѝ са смесени автобиографични части, критика и публицистика, посолени с типичния за нея хумор и ирония.
 • От Storytel слушаме: P.S. Някой трябва да плати

  26 септември 2019

  от Богдан Русев · с гласа на Павел Владимиров

  В градския транспорт тази седмица концентрираме уши над сюжет на скорост – увлекателна крими история, писана от Богдан Русев.
 • Мистерията Лагерфелд

  20 септември 2019

  Лоран Ален-Карон

  Карл Лагерфелд винаги се е криел зад маски. Както казва сам: "Искам да съм като привидение, което се появява и изчезва." Но кой е човекът отвъд известните тъмни очила? Каква е история и миналото му?
 • Утопия

  20 септември 2019

  Томас Мор

  Защо да четете днес английски философ и държавник, писал през 1516, и какво общо има неговата Утопия с Игрите на глада?
 • Ноев ковчег

  20 септември 2019

  Йордан Радичков

  "И тъй, нагърбвам се със задачата да продължа по-нататък, като започна отново да сковавам бедния плавателен съд и лека-полека да пълня трюма му. Нямам никакви шансове за успех, но при всеки случай си казвам окуражително: "Хайде, удавнико, на добър час!" Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!"
 • Заличено момче

  29 август 2019

  Гарард Конли

  Когато е 19 годишен, Гарард Конли е принуден да се включи в програма, която твърди, че лекува хомосексуалността. Тази история е в основата на автобиографичната книга, писана по време на престоя на автора в България през 2016. В нея, подробните описания на вбесяващо нелепата терапия се редуват с лирични абзаци за любовта и сексуалността.
 • Към себе си

  22 август 2019

  Марк Аврелий

  Марк Аврелий е император на Древен Рим, който пише тази книга - една от най-известните за философията на стоицизма - като бележки към самия него около 170 година. Причината обаче в книжарници по света бизнесмени, дизайнери и тех специалисти да изчерпват тираж след тираж е в това, че съветите в нея продължават да звучат смислено и днес. Вероятно първата книга за самопомощ в света, сега тя получава ново издание и на български.
 • Малки големи неща

  22 август 2019

  Джоди Пико

  Рут Джеферсън е акушерка с над 20 години опит, но нищо в него не е могло да я подготви за срещата със семейство Бауер. Бивши скинари и агресивни расисти, те не искат чернокожа сестра да се доближава до новороденото им бебе. От болницата се съгласяват с тях и Рут е отстранена. Малко по-късно обаче се случва ужасна трагедия – детето умира след рутинна операция, а в стаята, преди смъртта, Рут е била забелязана сама с него.