• Изхвърлени в Америка

  11 март 2020

  Джанин Къминс

  Защо хората пресичат нелегално границата между Мексико и САЩ? Очевидните отговори не са единствените правилни, както е и в този роман за майка и малкия ѝ син.
 • .
 • Тялото. Наръчник за употреба

  11 март 2020

  Бил Брайсън

  Бил Брайсън базира новата си книга на интервюта със специалисти, които прекарва през типичния си хумор в издание за всичко, което трябва да знаем за най-личния си дом - собственото тяло.
 • Вторият пол

  6 март 2020

  Симон дьо Бовоар

  Време е за 8 март - и за ново издание на Вторият пол, книгата от 1949 на френската авторка Симон дьо Бовоар.
 • Плодът на познанието

  27 февруари 2020

  Лив Стрьомквист

  Ако ви става неудобно дори да чуете за какво е тази графична новела на Лив Стрьомквист, значи вероятно сте точната ѝ публика: шведската феминистка със забавни рисунки и рязък език взима женската сексуалност, и най-вече женския сексуален орган, за основна своя тема. Тя се старае да пише по начин, разбираем за тийнейджъри, без да е излишно опростен за възрастни, докато разказва куп неща, свързани с това защо като култура ни е трудно да говорим и мислим по тази тема - и кога тя дори е ставала опасна.
 • Приключенията на Уесли Джаксън

  27 февруари 2020

  Уилям Сароян

  Уилям Сароян, авторът от американско-арменски произход с Пулицър за драматургия от 1940, разказва историята на Уесли Джаксън, който напуска родния си Сан Франциско на 18.
 • Гарванът

  27 февруари 2020

  Едгар Алън По

  Новото издание на Едгар Алън По излиза в превод на Елин Пелин от 1906 и под редакцията на Елена Кръстева, а историята започва не в библиотека, а в галерия.
 • Жажда

  20 февруари 2020

  Естер Херитсен

  Елизабет скоро ще умре, но малцина знаят за болестта ѝ – само лекарят и фризьорът ѝ. Случайна среща с дъщеря ѝ Коко предоставя шанс за споделяне на страшната тайна. Коко се мести да живее при майка си и това вкарва двете жени в лабиринта на сложни взаимоотношения. Миналото нахлува в настоящето с цялата безпощадност на спомените и съзнателно притулваните истини. Острите му ръбове са белязали героите така, както едно преминаване с детско колело през стъклена врата белязва завинаги тялото на Коко…
 • Мочурища

  19 февруари 2020

  Филипа Грегъри

  Най-известната писателка на исторически романи ни връща през 1648, когато Алинор - последната от поколения знахарки - чака под пълната луна в гробището призрака на своя жесток съпруг, за да се убеди, че е завинаги освободена от него.
 • Мефистотел

  6 февруари 2020

  Клаус Ман

  Първият син на Томас Ман, Клаус Ман, пише тази история за актьор, който се продава, пренебрегвайки вкусовете и убежденията си. Хендрик Хьофген, главен герой на романа, е "едно същество покварено до дъното на душата си, символ на суетата и кариеризма, изобщо молиеровски образ", както казва писателят и драматург Лион Фойхтвангер.
 • Бабини-ягини

  6 февруари 2020

  Любов Кронева

  "Открай време приказните истории ме изправяха пред въпроси, примерно: защо героите все отиват в гората, макар да са предупредени за вълци и други опасности, казано им е да вървят по пътеката, не, сякаш нарочно се залутват в непроходимите дебри. Какво търсят там?
 • Хлебарката

  6 февруари 2020

  Иън Макюън

  "Тази сутрин Джим Самс, умен, но не и прозорлив, се събуди от неспокойните си сънища, за да открие, че се е преобразил в гигантско същество." Това е първото изречение от новия роман на Иън Макюън, което е почти еднояйчен близнак с началото на Метаморфозата на Кафка.
 • Приспивна песен в Аушвиц

  1 февруари 2020

  Марио Ескобар

  Романът, основан на истинска история, е за надеждата в едно от най-мрачните места в историята - лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау. Марио Ескобар разказва за оцеляване и силата на любовта.
 • Тестът Маршмелоу

  16 януари 2020

  Уолтър Мишел

  Умението да отлагаш удоволствията, казва психологът и експерт по самоконтрол Уолтър Мишел, води до по-високи резултати на SAT, по-добро социално и когнитивно функциониране, по-здравословен начин на живот и по-добро чувство за собствена стойност. Как така, разказва в книгата си, като отговаря и на въпроса дали силната воля е вродена черта или се научава.
 • Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2

  16 януари 2020

  Елена Фавили и Франческа Кавало

  След огромната популярност по света на първата част, сега идва и книга 2 от серията, която разказва истинските истории на куп жени. Всяка кратка биография на лява страница е комбинирана с илюстрация от различен художник на дясна - идеята се оказва толкова силна, че книгата не се приема просто за детска, а и за албум с добре побрани рисунки и феминистки дух.
 • Хладнокръвно

  14 януари 2020

  Труман Капоти

  Издателите продължават серията, в която преиздават най-известните работи на Труман Капоти. Следваща е Хладнокръвно - неговата история за истинско убийство, станала така популярна с чистия си език и задъхан сюжет, че започва цял нов жанр на документално-художествена книга с криминален тон (true crime).
 • Грима и Доркас

  9 януари 2020

  Тери Пратчет

  Излиза ново издание на втората част от поредицата на Тери Пратчет за номите, пълна с типичните за него абсурдизъм и хумор.
 • Употребата на удоволствията

  6 януари 2020

  Мишел Фуко

  Излиза втората част на дълго липсващата от книжарниците най-известна работа на Мишел Фуко - История на сексуалността. В четири тома френският историк и философ разглежда как се е появила идеята за сексуалността в Западния свят. Реакциите са поляризирани: Фуко понякога е критикуван за подхода си към темата, а друг път е описван като смел и с широк размах на мисълта. Втория том е посветен на Древен Рим и Гърция, а преводът в изданието е на Антоанета Колева.
 • Чуй песента на вятъра / Пинбол

  20 декември 2019

  Харуки Мураками

  1978 е и Мураками, тогава собственик на джаз бар в Токио, късно една вечер сяда на кухненската си маса и започва да пише първите си новели. Тази публикация ги събира на едно място: Чуй песента на вятъра и Пинбол, написани първи, но издадени след много други негови успешни романи, показват как той е започнал да пише, какво го е вълнувало в началото на кариерата му и началото на белезите, които днес са характерни за стила му.
 • Изкуството да обичаш

  20 декември 2019

  Ерих Фром

  Ерих Фром разказва за любовта не като за мистерия, а като умение, което може да бъде научено и което изисква "действителна скромност, смелост, вяра и дисциплина". Известният психолог разглежда различните видове обич - майчина, братска, еротична, към себе си или към висша сила. Така той разказва защо обичането е процес, а не въпрос на късмет - и какво е нужно, за да обичаме и да бъдем обичани.
 • Ендърби отвън

  21 ноември 2019

  Антъни Бърджес

  Антъни Бърджес продължава комичния си разказ за Ендърби, "поет, отшелник, мизантроп и неразобличен романтик", както вече е станало ясно от първата книга от поредицата – Ендърби отвътре.