• Блага Димитрова. Дневник за едно приятелство

  16 ноември 2020

  Мария Антонова

  "Блага Димитрова не можа да доживее годините на майка си, не можа да достигне възрастта на двете големи наши поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе! Не можа! Може би защото носеше грижите и проблемите на близките си с цялата им отговорност и тежест, но въпреки това казваше: „Не мога да си представя живота си по друг начин", казва авторката Мария Антонова, която разгръща пред нас може би най-личната страна на българската писателка Блага Димитрова.
 • .
 • Метаморфозата и други разкази

  11 ноември 2020

  Франц Кафка

  Франц Кафка вплита страха, самотата и образа на малкия човек в лабиринта на бюрократичния произвол и абсурдност, но също така и онези неразрушимост и светлина, които все пак проникват през паяжината от мрачни тонове.
 • Absolvo te

  11 ноември 2020

  Георги Бърдаров

  Новият роман на Георги Бърдаров е вдъхновен от реални истории, отдалечени във времето, но свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.
 • Три етажа

  10 ноември 2020

  Ешкол Нево

  Според Фройд има три основни фази на развитие и тук писателят Ешкол Нево ги представя като три истории, събрани зад стените на една сграда.
 • Моритати и легенди

  9 ноември 2020

  Бохумил Храбал

  Моритати и легенди (превод: Анжелина Пенчева, цена: 18 лв., 216 стр.) излиза през 1968 и включва по-ранни творби на писателя, обединени от възможността чрез два познати от древността повествователни жанра да бъдат пресъздадени радостите, страданията и страховете на ХХ век.
 • Нарисуваната целувка

  4 ноември 2020

  Елизабет Хики

  От корицата ни примамва Целувката – картина, вдъхновена от Емилие Фльоге, жената, чието име Густав Климт повтаря с последния си дъх. Любовната история между двамата наистина продължава, докато смъртта не ги разделя, а писателката Елизабет Хики вдъхва на романа живот, разгърнат като въздишка.
 • Историята в изкуството на една любов: Гала-Дали

  30 октомври 2020

  Кармен Доминго

  Стилът на Кармен Доминго ни кара да се влюбим в приказни гледки към Каталуния, Кадакес, Порт Лигат и Швейцария. Почти виждаме тези ширини, минали през очите на Елена Дмитриевна Дяконова, или по-позната като Гала – зъбчатото колелце, което задвижва гения на Салвадор Дали.
 • България за напреднали

  29 октомври 2020

  Светлозар Желев

  България за напреднали (288 стр., цена: 18 лв.) търси отговор на въпроса как трябва да се обича родината чрез истории на: Георги Господинов, Айгир Сверисон, Бела Кармел, Велина Минкова, Георги Господинов, Давид Бернщайн, Десислава Апостолова-Ван Дам, Джеремая Чембърлин, Евгения Бернщайн и още много.
 • Сицилианецът

  27 октомври 2020

  Марио Пузо

  Достойното продължение на Кръстникът идва, за да пренесе читателя някъде през 1950 – там, където шедьовърът, вдъхновил Франсис Форд Копола, е оставил Майкъл Корлеоне.
 • Транспорт отвъд вечността

  27 октомври 2020

  Франтишек Тихи

  Транспорт отвъд вечността (издание на Персей, превод: Красимир Проданов) разказва историята на група приятели с момчешки мечти и проблеми, които заварват войната.
 • Образована

  19 октомври 2020

  Тара Уестоувър

  След като бива продаден в тираж от 4 милиона екземпляра в над 45 държави и получава редица литературни награди, вълнуващият мемоар на Тара Уестоувър Образована излиза за първи път на български език в издание на Ентусиаст.
 • Палецът на свободата

  13 октомври 2020

  Маргарита и Цветин Шущаркови

  В Палецът на свободата духът на приключенията ви кани да поемете на едно сурово, преоткриващо света пътешествие от Европа към Индия по сухоземни, отдавна забравени пътища.
 • Един живот за киното

  13 октомври 2020

  Жан-Жак Ано и Мари-Франсоаз Льоклер

  Режисьорът, сценарист и продуцент, носител на пет награди Сезар, разказва от първо лице в Един живот за киното (превод: Владимир Атанасов, Георги Ангелов, Красимир Петров, 552 стр., 28 лв.) Жан-Жак Ано започва кариерата си в рекламата, където бързо се превръща в звезда, впечатлила дори човек като Франсоа Трюфо.
 • Възхвала на Ханс Аспергер

  12 октомври 2020

  Златко Енев

  Златко Енев описва реалните проявления на аутизма, като се опира на собствения си опит, но и на погълнатата по неизбежност специализирана литература.
 • Герои

  6 октомври 2020

  Стивън Фрай

  Герои е дългоочакваната втора част на бестселъра Митове на Стивън Фрай. В Митове прочутият британски творец ни представи титаните и боговете от гръцката митология, а с втората част навлизаме в епохата на героите.
 • Пилат

  6 октомври 2020

  Магда Сабо

  Пилат е един от възхитителните романи на голямата унгарска писателка Магда Сабо. Фин разказ за лутането на душата из лабиринтите, в които живеем, и за най-спасителното чувство – любовта. Екранизацията на книгата под режисурата на Линда Домбровски е част от конкурсната програма на тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Cinelibri.
 • Планините на България

  2 октомври 2020

  Иван Панкев

  Отправяме поглед към планините с книгата на пътешественика Иван Панкев. Планините на България съчетава в себе си над 200 фотографии, както и 54 пътеписа, включващи приключенията на автора по време на изкачванията му на техните първенци и някои от емблематичните им върхове.
 • Мадам Пикасо

  1 октомври 2020

  Ан Жирар

  Ан Жирар разказва историята на Ева Гуел - жената, откраднала сърцето на Пабло Пикасо в книгата Мадам Пикасо (превод: Маргарита Терзиева).
 • Неспокойните

  30 септември 2020

  Лин Улман

  Неспокойните (цена: 18 лв., стр. 352) е пленителна елегия за паметта и загубата, за изкуството и идентичността, за порастването и остаряването. Това е разказ за едно дете, което няма търпение да порасне, и за двама родители, които предпочитат да останат деца. За спомените, за забравените моменти и за всичко онова, от което е изтъкан един живот.
 • Изчезналият Лейсън

  29 септември 2020

  Маргарет Мичъл

  Изгубена в продължение на 8 десетилетия, новелата (с превод от Леда Милева) на Маргарет Мичъл разказва вълнуващата история за любовния триъгълник между силната и независима мисионерка Кортни Рос и двама мъже, които се борят за сърцето ѝ.