Ракета ракия бар


Адрес: София, бул. Янко Сакъзов 17
Работно време: 11:00-24:00
Телефон: 02 444 61 11
“Защото ракията е над политиката! Ракия е имало преди нас, ще има и след нас!”, крещи императивно незабравимият Калоянчев във филма Неочаквана ваканция. Въпреки че не са го избрали за свое мото, този надпис би паснал идеално на новооткрития Ракета ракия бар – където соц стилистиката, силната Троянска и вкусните салати съществуват в учудващо кохерентно безвремие.

От години негодуваме срещу тази ужасяваща несправедливост – трудно откриваме софийски барове, още по-малко такива в центъра, които да предлагат така важната в нашата народо­психология ракия. Българите имат странно, двойствено отношение към своята традиционна напитка – на домашни събирания и празненства я употребяват в сериозни количества, но пък се свенят да поръчат една голяма, когато седнат с приятели на Шишман или Шипка. Слава на всички богове, вече има заведение, което не просто набляга на високоалкохолната благодат, а е дефинирало себе си чрез уникалното тук понятие ракия бар. Тук ще ви предложат ледено­студени Троянска (сливова, ябълкова и черешова) и Тетевенска сливова, както и специалната ракия Ракета (произведена от винарска изба Todoroff, скоро и в магазините), а цената на малката варира от 2 до 5,50лв. Ако все пак не сте чак такъв почитател, ще ви предложат и доста видове българско вино – основно червено.

Втората атракция на Ракета е страхотният дизайн, за който са се погрижили обичайните заподозрени от студио Funkt, превръщайки помещенията в своеобразен музей на социализма, или пък в отлично аранжирано намигване към добре забравената или пък незабравима социалистическа жизнь – с телевизори Опера, събрани съчинения на Ленин (и Сталин) по рафтовете и огромни, тежки хладилници Москва. Табели с апели към гражданите за прилично държание и съвестен труд ще откриете разпръснати из всички помещения, а и емблематичните петолъчки не липсват – дори големият полилей блести като една малка червена звезда, ах!

Определението бар всъщност е леко подвеждащо, защото в краткото (но напълно достатъчно в своя обем) меню ще откриете и всичко нужно за леко хапване или обилна вечеря. Салатите са внушителни (от 300 до 400 грама), като освен познатите ни гръцка, шопска и бобена си харесахме тази с риба тон и особено комбиниращата портокал, сьомга и прошуто. Пържените картофки са домашни, а не бланширани, като в нашия случай ги комбинирахме с кьопоолу и супервкусни кюфтета. За предпочитащите класически основни ястия има свински жулиени, пъстърва на плоча и Бьоф Строганов, а цените на ястията са съвсем прилични спрямо качеството и грамажа на порциите – от 7-8 докъм 18 лв. Вечер е особено натоварено, затова е направо задължително да направите резервация, а ако отскочите около 12:00, ще можете да се възползвате от обедното меню – всеки ден е различно, основно с традиционни български ястия.

В момента можете да разгледате и изложбата с плакати от различни рали състезания от времето на развития социализъм – вписват се отлично в общата атмосфера.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.