ТАВА


Адрес: София, Цар Асен 52
Работно време: Всеки ден от 11:00 до 20:00
Мобилен: 088 808 8178
Още от металната врата, покрита с шарени лепенки, до нас достигат първите тонове на плочата, задвижена от игла в най-новия магазин за електронна музика. По стената на тесния коридор се вие графит, който показва механиката на грамофона, но артистът Рикардо Рей не спира дотам – нарисувал е и главата на жена с музика в ума си, точно над сандъците с внимателно подредени винили. Вече сме вътре в ТАВА.

Идеята за подобен магазин се пече отдавна в главите на двамата меломани Теодор Цонков и Владимир Стаменов. "Едно време „тава“ е било жаргон за грамофонна плоча, но намерихме и друга символика с първите букви на имената ни", обясняват ни двамата. Познават се от десет години, но едва преди около две си казват, че би било велико да имат свое място, където да предлагат само електронна музика на винил. Създават сайт в началото на 2019, но когато пространството на Цар Асен 52 се освобождава, минават и офлайн. Така малкото им музикално леговище става съквартирант на тату студиото TripHouse. Жанровете по рафтовете им се разтягат от техно и ейсид през хаус и текхаус, чак до дийп, прогресив и ембиънт. Което значи, че в ТАВА има място за всеки под елетронния облак, независимо в какъв стил пулсира.

Когато ги предизвикваме да намерят нещо и за нас, Теодор и Владимир ни показват техниката, с която всеки може да тества набелязаните си плочи. "Когато слушаш музика на винил, трябва да платиш 30лв, да речем, което прави подбора ти много внимателен. С това и нивото за слушателите автоматично се качва." За мястото си се вдъхновяват от магазини в подобна винилова рамка като Discos Paradiso в Барселона и Muting The Noise в Берлин. Вторият работи само в четвъртък, а едно от главните лица зад него е диджей Dixon, който се пули като Господ във фенски колаж на един от рафтовете тук. Ето защо в ТАВА имат касичка, кръстена Trip to Berlin. Над нея висят ретро чаши с логото им, зад тях са заредени торби за винили, а скоро идва нова лимитирана серия чанти, заедно с неща за поддръжка на грамофоните ни вкъщи. Другото ценно? Често правят Instore vinyl sessions, на които диджеи селектират тракове от магазина – добър начин за намиране на нова музика, с която можем да си тръгнем веднага.

ТАВА е на Цар Асен 52 и работи всеки ден от 11:00 до 20:00 tabarecordstore.com, facebook.com/tabarecordstore, soundcloud.com/tabarecordstore

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.