• 8 момента на Иво Георгиев

  7 юни 2018

  текст Виолета Иванова

  "Любимите ми занимания са да ям вкусна храна и да чилвам на някое яко място." Дотук кимаме в съгласие, но има и едно нещо, по което сме тъжни, че се различаваме от Иво: докато пясъчниците от нашето детство се намират в междублоково пространство, неговите са по плажовете на Созопол, откъдето идва.
 • .
 • 8 момента на Милко Маринов

  31 май 2018

  текст Виолета Иванова

  Може още да не е приключил с НБУ, но отдавна действа като про графичен и моушън дизайнер в рекламна агенция. Иначе ситуацията му е "живея в инстаграм и dribbble", а когато не рисува и не катери илюстрациите си онлайн под псевдонима EDNOKO, пътува, нищоправи или развива фотографските си умения.
 • Първите десет

  31 май 2018

  текст Наталия Иванова снимка Десислава Милева

  Ясно е, че първите десет години са важни за всеки, но са дори по-важни, когато възпитават и околните. Това си мислим, докато честитим юбилея на Фондация Отворени изкуства, която от 2004 (или от 2008 официално) променя средата в Пловдив и София със събития отвъд досегашния ред – от срещите в artnewscafe и изложбите в галерия Сариев до Нощта на музеите и галериите, фестивала Отец Паисий, лекциите Въведение в съвременното изкуство и (от 2016 насам) павилиона за култура FLUCA.
 • 7 момента на Точка Илиева

  23 май 2018

  текст Виолета Иванова

  Ражда се през 1989 и преходът остава лайтмотив в живота ѝ: учи рисуване в експериментална паралелка, а после хваща "промени в матурите, промени в системи на оценяване, промени в закона за притежание на марихуана...".
 • 16 момента на Аня Швятловска

  17 май 2018

  текст Виолета Иванова

  Накратко, тя е графичен дизайнер с културни интереси и клиенти гиганти в диапазона от световни корпорации до полски институции. А надълго: доктор по изящни изкуства към Мадридския университет Complutense, резидент артист на Нюйоркското училище по визуални изкуства, лектор в Полско-японската академия по информационни технологии и арт директор на Варшавския исторически музей от 2013 насам.
 • 7 момента на Златина Вълова

  10 май 2018

  текст Виолета Иванова

  Илюстрация и оформление на книга са посоките ѝ и в софийската художествена гимназия, и в шотландския Gray’s School of Art, където трупа арт умения вече втора година. Въпреки това не се възприема съвсем като илюстратор – избира специалността си, защото ѝ е полезна и "най-вече защото ценя рисунката".
 • 9 момента на Костин Киореану

  3 май 2018

  текст Виолета Иванова

  От 3-годишен най-обича да рисува, а когато като тийнейджър открива хеви метъла, парченцата щракват помежду си. Това е в средата на 90-те, когато в родната му пост-комунистическа Румъния трудно се намират оригинални албуми в жанра и Костин купува пиратски касетки, чиито фотокопирани обложки направо бодат на очите. Затова започва сам да им рисува нови лица, и то с такъв замах, че тази работа бързо му става официалната.
 • 8 момента на Омана Кацарска

  26 април 2018

  текст Виолета Иванова

  "Нашите вярват, че името трябва да е дадено на човека спрямо неговата личност", казва ни веднага след "здрасти". Значи не сме първите, заинтригувани от нейното, което в превод от санскрит значи "да даваш живот".
 • В една кола с Искра Благоева

  19 април 2018

  текст Нaталия Иванова снимки Михаил Новаков

  Веднъж отива в Египет, свива по малка улица и влиза в "мъжко" заведение, където едва ли някога жена е сядала свободно. Не стига това, но вика келнер, поръчва наргиле, чай и домино и му казва да ѝ намери някого, с когото да играе. Няколко минути по-късно всички вече са на масата ѝ. Ако се чудите защо разказваме тази история, подходът в изкуството на Искра Благоева е точно такъв – тя не е "войнстващ" феминист, но е със сигурност отявлен и провокира по темата за мястото на жената днес с инсталации, обекти, живопис и пърформанси.
 • 8 момента на Мирослав Живков

  19 април 2018

  текст Виолета Иванова

  В момента е дизайнер към Етъра и работата му пасва супер, защото не е чисто рекламна. Иначе рисува, откакто се помни, а като про – откакто завършва Плакат и визуална комуникация в НХА. Междувременно не спира да развива фотографското си око, но с един поглед наоколо разбирате, че и буквите са му сила.
 • 8 момента на Калина Парис Матеева

  12 април 2018

  текст Виолета Иванова

  От всякакви изкуства до биология, астрология, философия, психология и социология – всичко я вълнува, "което е супер, защото наистина не си спомням кога за последно ми е било скучно".
 • 8 момента на Виктория Книш

  5 април 2018

  текст Виолета Иванова

  "Всички ги бива в рисуването, просто на някои това не им е професията", контрира въпроса ни кога е усетила, че в нея живее супер художник. Впрочем по-добре да ѝ казваме мултидисциплинарен артист – балансирайки между дигиталната и реалната среда, Вики прави с финес всичко от графичен дизайн и илюстрации през анимация до рисунки върху витрини, дрехи, чаши и още предмети за пожелаване.
 • Изкуството не хапе

  5 април 2018

  тескт Емануела Иванова снимки Анелия Тодорова

  Пирон, забит в розова стена, може да е абсолютна глупост или шедьовър на съвременното изкуство. Кое от двете, решаваме сами за себе си, но не преди да сме научили кой е държал чука и защо, по дяволите, стената не е например синя.
 • 7 момента на Александър Николов

  29 март 2018

  текст Виолета Иванова

  "Всичко започна преди 12 години с едно апаратче насочи-щракни в Мадрид." Ето как Александър среща фотографията в чужбина, а връзката им минава през серия курсове за вдигане на нивото, стигайки чак до магистратура.
 • 8 момента на Сияна Шишкова

  22 март 2018

  текст Виолета Иванова

  Обожава да ѝ мирише на озон и на пустиня, има навика да си хапе устните и съставя списъци за всичко – дори за неща, на които това не им трябва. Ако можеше да е животно, щеше да е "кълвач, който пуши", а любимо място ѝ е библиотеката – често просто си седи там и без да взима книга.
 • 9 момента на Йоана Иванова

  15 март 2018

  текст Виолета Иванова

  "От доста време се опитвам да направя портрет на котката ми, но не мога да рисувам животни и все изглежда като човек." Не виждаме проблем – хората ѝ се получават толкова добре, че няма как да не поискате поне един неин принт.
 • 8 момента на Калина Терзиева

  8 март 2018

  текст Виолета Иванова

  "Аз съм веган", казва ни бързо през смях, сякаш е любимата ѝ шега при запознанство. Но е истина – Калина е напълно сериозна в отношението си към природата и живее така, че да нанася минимален или никакъв отпечатък върху нея.
 • 7 момента на Ема Вакарелова

  1 март 2018

  текст Виолета Иванова

  "Любопитен факт: искам да се омъжа за космонавт", пише ни под линия, когато питаме за визитката ѝ. Това е пътят към нейното сърце, а нашето пък е в краката на Ема още от първия клик в блога ѝ, зареден с така разнообразен арт, че се чудиш наистина ли всичко излиза от една и съща ръка.
 • 7 момента на Трендафила Трендафилова

  22 февруари 2018

  текст Виолета Иванова

  Десет години назад има "период на бурно словесно творчество", когато ѝ харесва да измисля нови езици и да нарича приятелите си с различни имена, а за себе си модулира две френски думи в псевдонима Persefi Eskes.
 • 8 момента на Мая Лилова

  15 февруари 2018

  текст Виолета Иванова

  Има два плъха, с които доволно си живеят в София, но един ден иска дом "някъде по чукарите с няколко пилета, куче, крава и бърз интернет". На друга планета също ще ѝ хареса.