• 7 момента на Шенай Даулджи

  18 октомври 2018

  текст Виолета Иванова

  Ако се питате за името ѝ, с турски корени е, но (поне) още две поколения назад в семейството ѝ са родени тук. Докато расте в Казанлък, Шенай не тръгва към детската градина, без да я уверят, че и днес ще има рисуване.
 • .
 • 8 момента на Биляна Матеева

  11 октомври 2018

  текст Виолета Иванова

  Ако трябва да събере себе си в три думи, те ще са "не гледам часовника". Изобщо Били обича да се изключва от света, за да си съхранява разума. Като малка гледа доста криминални сериали и даже известно време обяснява как като голяма ще разкрива убийства. "Иронично, сега плахо разследвам всичко от разстояние, но пък си цапам пръстите ежедневно."
 • 7 момента на Катерина Васева

  4 октомври 2018

  Няма начин да поберем в рамка останалото, с което се занимава – единственият й засега танцуващ робот, уеб дизайна, архитектурата – но можем да сложим на стената си поне една нейна илюстрация.
 • 7 момента на Мария Суфиева

  27 септември 2018

  текст Виолета Иванова

  Гледахте ли новите клипове на Стругаре (Космос) и на Atila & Worst (Търпение)? Ако да, значи вече сте виждали Мария. Снима се отдавна и във фотосесии (като за финото 05 Studio), но отскоро не получава поръчки само като модел, а и като илюстратор.
 • 7 момента на Вероника Белчева

  20 септември 2018

  текст Виолета Иванова

  От малка обича изложби, илюстрирани книги и албуми на художници. Помни и как майка ѝ рисувала плакати с комунистически лозунги за един завод. Цели 11 години обаче Вероника работи в IT сферата и мисълта сама да прорисува явно дреме в някой ъгъл.
 • 9 момента на Славена Пенева

  13 септември 2018

  текст Виолета Иванова

  Героите ѝ нерядко са изтъкани от геометрия, но във вечната битка математика-срещу-езици при Славена побеждават вторите. Не го казваме само защото е възпитаник на Немската, нито защото говори и английски, и (малко) испански, а защото решава да учи Визуални изкуства в Маастрихт на още напълно чуждия за нея холандски. Впечатлени сме, вие не сте ли?
 • 14 момента на Йехуда & Мая Девир

  5 септември 2018

  "Всичко започна, когато се преместихме в Тел Авив и си търсехме апартамент. Мая предложи да направим забавна илюстрация, чрез която да помолим нашите приятели да ни помогнат с намирането му, защото е доста сложно в този град." Така Йехуда ни пренася назад към големия взрив – раждането на комикса One of Those Days, в който се оглеждат смешни или тъжни, но винаги истински сцени от живота със съпругата му.
 • 7 момента на Анжела Пенчева

  30 август 2018

  текст Виолета Иванова

  Докато разказва как никой никога не уцелва името є точно, ни е смутено, че и ние първо я помислихме за "Анджела". Затова бързо питаме кой стои зад псевдонима Parallel Dimensions (и най-вече зад тези хипнотизиращи рисунки), а тя ни споделя как като малка виждала караконджули и имала въображаем приятел, с когото общувала телепатично. И как хваща молива още на 3, за да се озове първо в художествена паралелка, после в специалност Графичен дизайн в НБУ и накрая в екипа на Saatchi&Saatchi.
 • 7 момента на Христо Сахатчиев

  23 август 2018

  текст Виолета Иванова

  Обича да плува със слънчеви очила. Обича и големи дебели книги от онзи тип, който перманентно живее върху масата в хола. У дома за него обаче не е някое конкретно място, ами усещането от това да е заобиколен от близки хора. И да има пряк достъп до кафе и музика.
 • Нещата от живота: Ода Жон

  23 август 2018

  текст Наталия Иванова снимка Елена Ненкова

  Когато е дете, сестра ѝ, също художник, оставя пред нея букет червени лалета, които да нарисува, а тя копира върху листа онова, което вижда. Вместо похвала обаче, получава урок: създаденото от природата е съвършено, затова няма нужда да го повтаряш. "На следващата ми рисунка имаше сини лалета с розови дръжки", разказва ни днес, за да уловим посоката в нейната живопис: едновременно стряскащи, но и близки по детайл и усещане до сънищата сюжети.
 • 9 момента на Люба Дашинова

  16 август 2018

  текст Виолета Иванова

  Обича добре разграфените дни, копнее да осинови дакел и, когато не е надвесена над белия лист, разпределя времето си между котките вкъщи, френския, ролковите кънки и йога практиката.
 • 8 момента на Виктория Николова

  9 август 2018

  текст Виолета Иванова

  Отношенията между хората, простите битови предмети и случайно дочутите разговори са три от нещата, които най-редовно я пращат към празния лист. Яд я е, че не смогва да подреди резултата от това и в Behance и Dribbble, но ето че и един Instagram профил с бързи рисунки, правени за кеф, стига да ни привлече.
 • 8 момента на Емил Наджеклиев

  26 юли 2018

  текст Виолета Иванова

  "След два часа излизам да щракам една идея с лентов, че нещо не я виждам като илюстрация." Така разбираме, че освен в жестоки рисунки, напоследък суровата експресия на неговите състояния, гледни точки и "изкривявания" се отпечатва и във фотографията.
 • 14 момента на Димитър Драгнев

  19 юли 2018

  текст Виолета Иванова

  Знаете ли кой е измислил дупката в донатите? А че до 1949 на онзи хълм в Ел Ей пишело Hollywoodland? Или че през 16 век в Неапол въвели смъртно наказание, ако се целуваш на публично място?
 • 8 момента на Виктор Тошков

  12 юли 2018

  текст Виолета Иванова

  Цели осем семестъра учи Право, преди да заложи на вътрешния мир и да се захване с онова, което винаги го е успокоявало: рисуването. Последствията са, че сменя Шумен със София и записва Графичен дизайн в НБУ.
 • 7 момента на Сиана Димитрова

  5 юли 2018

  текст Виолета Иванова

  Може да сте мяркали космонавтите, фламингите и другите ѝ герои, мотаещи се из града върху памучни чанти. И тях, и отделните ѝ илюстрации търсим в magazinche.com, в което Сиана a.k.a Chilla работи в момента.
 • Срещи на изкуството: Стефка Цанева

  5 юли 2018

  текст Наталия Иванова

  Бихте ли слушали как художник разказва истории зад своите работи сякаш сте на кафе в хола му? Ако да, отидете на следващата среща Нещо ново, нещо старо, нещо назаем, нещо синьо. Миналата (със Севда Семер в галерия Структура) насочи погледа ни и към организатора Стефка Цанева, чието име напоследък засичаме постоянно.
 • 7 момента на Виолета Бояджиева

  28 юни 2018

  текст Виолета Иванова

  "Винаги са ми се виждали много странни корените и стъблата на водните растения, приличат ми малко на пипала." От тази мисъл се ражда наутилусът, който над повърхността е лотос – или само един от хипнотизиращите образи, с които Вили опитомява водните бои.
 • 8 момента на Дана Тилева

  21 юни 2018

  текст Виолета Иванова

  Расте в Пазарджик, където изучава английски език в дълбочина, но в главата ѝ през цялото време жужи идеята, че е родена да прави изкуство. Въпросът е какво точно.
 • 8 момента на Живка Дачева

  14 юни 2018

  "Нещата започнаха да се случват с няколко международни изложения, беше истинско изригване." Така стартира ефирната марка за дрехи ГАРДЕРОБ, на която Жаки става дизайнер и съсобственик (заедно с Даниела Иванова), още преди да завърши моден дизайн (и след като е учила международен туризъм).