• 6 момента на Олга Стойчева

  19 септември 2022

  текст Виолета Иванова

  Вдъхновяват я киното, еклектичният ѝ плейлист, пътуванията, фестивалите, арт предизвикателствата и дори модните решения на случайни хора в тролея. И не я е страх да провокира с изкуството си. Вече 7 години Олга е част от рекламна агенция The Smarts – тръгва от стаж, а днес вече е арт директор с множество кампании от най-различен калибър и характер зад гърба си. Сред любимите ѝ проекти е идентичността на Софийски международен литературен фестивал от 2019, с която агенцията попада в престижното списание за реклама Lürzer‘s Archive. Извън работно време пък напоследък Олга отделя повечко внимание на рисуването и успехите там също не закъсняват – заведението Coffee Syndicate скоро ще украси стените си с нейна илюстрация, а ако и вие искате още нещо за рамкиране (освен картините по-горе), поръчки се приемат в Instagram. Как стига до днешния си стил и каква е следващата ѝ кариерна крачка, четете нататък.
 • .
 • 9 момента на Карина Добрева

  5 септември 2022

  текст Виолета Иванова

  Музата я застига, когато наблюдава работи на Егон Шиле, Лушън Фройд или художници, изплували ѝ в Instagram – като sainer_etam и benjaminbjorklund. Вдъхновява се и от проекти на съвременни дизайнери, анимация, музика и книги. Последните две дори са част от портфолиото ѝ – неин е дизайнът на електронния албум Sewer Party на Chervensky, а тази есен ще излезе и сборникът с поезия Вампир на Васил Валери Витанов с корица и илюстрации от Карина. Освен в илюстрирането силата ѝ е в живописта, графиката и типографията. Завършва Плакат и визуална комуникация в НХА, а след година в Nitram като графичен дизайнер, днес я намираме в ролята на дигитален дизайнер в Direct Media Kres. Как намира любимата си техника на рисуване, какво ѝ дава мракът и защо ѝ е интересно да наблюдава хората, четете надолу.
 • 10 момента на Маргарита Коеджикова

  19 август 2022

  текст Виолета Иванова

  За мечтите си казва, че са съвсем непретенциозни – „просто да мога да правя това, което най-много харесвам, то да остане непринудена част от мен и никога да не се превърна в квадрат“. Говори за илюстрацията, която е основният ѝ интерес в момента. Това се вижда и от Instagram галерията ѝ, в която напоследък често се появяват парченца от един неин личен проект – тесте карти за игра, всяка с различна илюстрация. Иначе Маргарита е в последната си година от специалността Плакат и рекламен дизайн в НБУ, като междувременно е потапяла пръсти и във фотографията, и в модата. Киното и музиката са големите ѝ вдъхновители, но в ежедневието ѝ винаги ще има място и за видеоигрите, по които е запалена от 6-годишна. Какво друго я вълнува и как стигнахме до това да си говорим за нафталин, четете нататък.
 • 7 момента на Йорданка Полеганова

  8 август 2022

  текст Виолета Иванова

  Любимите ѝ неща в момента са „Godspeed на Джеймс Блейк, Високо на ФСБ, алхимия, сукуленти, да карам кола, синьо, Джак Гарат, ръце, Таро, злато, Франк Запа, слънцето, пауни, щъркели, розови домати, джин, гласове, хора, които не се страхуват“. По-ясен поглед навътре в ума ѝ от това, здраве му кажи. Иначе е завършила Индустриален дизайн в Техническия университет в София, преди да запише Мода в Берлин. Прекъсва, за да поживее малко в Тайланд, където преподава английски в будистко училище, докато търси агенция, която да я представлява като илюстратор. Днес вече Йорданка е с 15 години илюстраторски стаж и домашен адрес в Берлин (където освен всичко друго пее в църковен хор). Работи с модни списания и брандове, по рекламни кампании, а понякога рисува и за музиканти и писатели. За стила си казва „цветен, графичен и не се взема на сериозно“. Ние обаче сме съвсем сериозни фенове. Затова си поговорихме малко повече – четете надолу.
 • 8 момента на Матея Аркова

  21 юли 2022

  текст Виолета Иванова

  „От онзи тип хора съм, които от деца са знаели, че ще се занимават с това, което са си представяли като професия мечта“, признава Матея. Затова в училище профилът ѝ е Изобразително изкуство, а след бакалавър по Книгоиздаване завършва магистратура по Графичен дизайн. Всичко това днес се събира в едно – след кратка спирка в рекламна агенция, от почти 10 години Матея се занимава основно с илюстриране на детски книги, като работи с издателства от тук и света или директно с авторите. Работила е например по Пинокио и Питър Пан, скоро чакаме и Пет приказки на Валери Петров с нейните рисунки, а някой ден Матея ще илюстрира и собствена история. Иначе може да сте срещали изкуството ѝ в последните две издания на Биенале на илюстрацията. Ако не, пожелаваме ви приятна първа среща с работите ѝ, в които акварелът и моливът са главни герои.
 • 7 момента на Ана Аврамова

  27 юни 2022

  текст Виолета Иванова

  „Обичам я в най-различни форми: тежка, грууви, DIY“, казва Ана за музиката – нейната движеща сила и основна страст. За да я превърне в нещо повече, тя завършва Връзки с обществеността и организация на събития с идеята да сглобява музикални преживявания. Междувременно обаче в нея се поражда все по-силен интерес към визуалните изкуства – докосва се до керамиката, записва магистратура по Артмениджмънт, покрай работата си в магазин за борд спортове се пали по рисуването върху скейт дъски, а докато е в майчинство, открива и линогравюрата. Предаването за чудатости Oddities пък я запознава с мистицизма и научната илюстрация, които отчасти вдъхновяват стила ѝ. Защо подписва работите си с псевдонима Mano de Ana (в превод – Ръката на Ана) и как ръката става основен герой в изкуството ѝ, четете надолу.
 • 6 момента на Асен Янев

  9 юни 2022

  текст Виолета Иванова

  Индивидуални и колективни трансформации, памет и преходност, джендър и миграция, лични и колективни митове – такива теми живеят в работите на Асен Янев. Той е мултидисциплинарен артист, родом от София, с образование от университета в Констанц, Германия, и настоящ адрес в Базел, Швейцария. Покрай изкуството е попътувал още много – между 2016 и 2019 е „присвоявал“ с инсталациите си публични пространства в Берлин, Венеция, Рим, Мадрид, Барселона и Севиля. Асен борави с фотография, колаж и живопис, а от вглеждането му в себе си, света и другите се раждат серии от многопластови изображения – едновременно красиви, сложни и леко мрачни, точно като човека. Поговорихме с Асен, за да ни разкрие още малко от вътрешния си свят – онзи, който можем да видим в галериите, но и онзи, който не можем.
 • 7 момента на Виктория Губерска-Слейман

  13 май 2022

  текст Виолета Иванова

  От малка знае, че ще се занимава с изкуство под някаква форма, и започва с музиката. Като деца със сестра ѝ пеят в хор Пим-Пам, после си създават и дует, но в един момент пътищата им се разделят – сестра ѝ днес е професионална певица, докато Виктория се посвещава на рисуването и дизайна. Заминава при роднини в Дубай и цели 10 години работи там като графичен дизайнер – включително, към края, в собствено студио, преди съпругът ѝ (ливанец) да предложи да продължат живота си обратно в България. Ето как Виктория се озовава в IT компанията Software Group, където фокусът ѝ вече е върху продуктовия дизайн. От началото на пандемията насам пък паралелно тя развива и илюстратора в себе си, като показва в Instagram дигитални рисунки и страници от скицниците си. Докато в миналото е била повече по маслените бои и графиката, днес акрилните маркери са неразделна част от стила ѝ. Какво друго научихме за нея, четете надолу.
 • 7 момента на Ина Дончева

  3 май 2022

  текст Виолета Иванова

  Детството ѝ минава между Шумен и Варна, а на 15 години се мести в Германия, където живее и до днес. През 2012 взема бакалавърска степен по Графичен дизайн от Hochschule Trier в Трир, а после учи Аналогова фотография в Neue Schule für Fotografie в Берлин. Щом приключва с образованието си, започва с трупането на опит – първо работи като графичен дизайнер в различни агенции, а от 2015 насам движи собствени и фрийленс проекти. Изкуството за Ина обаче не е просто занаят. То е като въображаем приятел, на когото се опира в най-тежките моменти и с чиято помощ изважда наяве мислите и чувствата си. Очевидно е, че котката ѝ е едно от големите ѝ вдъхновения. Другото е детската книга – формат, който ѝ е така присърце, че го колекционира. Ако вие пък искате да колекционирате рисунките ѝ, започнете с принтовете по-горе и после карайте към Созопол, защото изкуството ѝ се продава на две места там – в Garash и Le Petit Salon.
 • 10 момента на Мария Белева

  15 април 2022

  текст Виолета Иванова

  Бакалавърът по Графичен дизайн вече почти е зад гърба ѝ, а магистратурата на мечтите ѝ би била по Editorial design (Оформление на печатни издания) някъде в чужбина. Но не защото не е пътувала достатъчно – на стоп е обиколила половин Европа, за което ще разкаже сама малко по-надолу. Преди да се настани трайно в дизайна и визуалните изкуства, Мария е преминала през най-различни други занимания и интереси – от музика до цирк. По арт базарите пък може да сте срещали и бранда ѝ за аксесоари от текстил, багрен с естествени материали, Leaf & Linen. Сега работи като графичен дизайнер към koncerti.bg, а в останалото време поема проекти за плакати, визии за събития, дизайн на независими издания и книги и се опитва да отделя повече внимание и на рисуването на илюстрации. Сами виждате, че трудно можем да поберем визитката ѝ в един абзац, затова от тук поемат Мария и нейните 10 момента.
 • 6 момента на София Баева

  31 март 2022

  текст Виолета Иванова

  Израснала е в китния шуменски квартал Дивдядово, в миналото е пътувала доста на стоп заради удобството и новите запознанства, а сред хобитата ѝ са йогата, тичането и планинските разходки. Докато учи, все украсява записките си с малки рисунки, но превръща изкуството в своя професия доста по-късно – първо завършва Банково дело, после Маркетинг, докато не осъзнава, че работата в офис не е за нея. Един ден като на шега се размечтава да стане татуист и намира софийско студио, в което да чиракува. Останалото е история, както казват – история, пълна с чудатите създания на София, които вече се разхождат по доста хорски глезени и лакти. В плановете ѝ за бъдещето има и идеи за колаборации с други артисти, но засега се концентрираме над соловите ѝ изпълнения.
 • 8 момента на Димитър Велев

  20 март 2022

  текст Виолета Иванова

  Часовете му за релакс са запълнени с комикси, бразилско джиу-джицу и „желание да правя музика“, както сам се изразява. От 9 до 6 пък пък прави брандинг, уебдизайн и рекламни материали за Novarto – софтуерната компания, в която работи, след като е минал през дизайнерски позиции и във Vedamo, комуникационната агенция Nitram и рекламната МcCann Sofia. Казва, че е изпреварил ученето с практика, защото, вместо да ходи на лекции, още от първи курс започва да зарежда CV-то си с реален опит. И понеже в работата му липсва достатъчно рисуване, в свободното си време развива илюстратора в себе си. Ако го питате, ще ви каже, че не рисува добре, няма идея какво иска от изкуството си и идеите му някак сами се оформят в движение. Можем да добавим само, че пожелаваме на всеки да е така добър в нещата, които „не умее“.
 • Весела Карапетрова: Корицата на книгата е само едно „здравей“

  17 март 2022

  Познаваме Весела Карапетрова като художничката зад първото илюстровано издание на Майстора и Маргарита от Михаил Булгаков (Кръг, 2020 г.), по което работи още като студентка в Националната художествена академия.

  Две години по-късно Весела може да се похвали с редица книги в портфолиото си. Макар да е потънала дълбоко във водите на криейтива като графичен дизайнер в агенция proof, тя не спира да се занимава с оформлението на книги, създаването на анимации и илюстрации. В свободното си време Весела бродира и шие „това-онова“. Интересът ѝ към изобразителното изкуство не е случаен. В семейството ѝ примерите за хора на изкуството не са един или два, а за баща ѝ, който е бижутер, рисуването е хоби.
 • 8 момента на Надежда Костова

  7 март 2022

  текст Виолета Иванова

  Надежда – Нада – Цитронада. Такава е играта на думи, която стои зад името на профила ѝ в Instagram. От дете върви по пътя на визуалния артист, като, разбира се, предпочитаното ѝ платно в началото е стената у дома. Днес Надежда се увлича по живописта, калиграфията, текстилния дизайн и пеенето като хоби и намира музиката за перфектния партньор на изобразителното изкуство. Иначе е завършила Визуални изкуства в НБУ, преди това – гимназията по полиграфия и фотография, а между работата си като дизайнер и илюстратор намира време да организира и работилници по рисуване и приложни изкуства като част от екипа на Bogodome. Извън това най-приятно ѝ е да създава герои и сюжети едновременно мрачни и сладки, защото харесва контрастите. А какво я вдъхновява и какво я вбесява, разбираме от нейните 8 момента.
 • 8 момента на Вероника Петрова

  18 февруари 2022

  текст Виолета Иванова

  В интернет може да сте я срещали и като Ronko. Първата ѝ изложба идва още в детските години – представлява директна намеса върху стените у тях. По-късно записва "Анимационно кино" в НБУ, а после и "Графичен дизайн". Докато учи, започва да се увлича все повече по снимането и създаването на фотоколажи, експериментите с видео и с аналогови техники за заснемане и пренос на изображения. Включвала се е в изложби на Фото-форум, в проекта Not my art на Александър Станишев, във фестивала Part of Heart, а е доста вероятно и да сте посръбвали Блъди Мерито си в компанията на работите ѝ, защото ги е показвала и в бар Петък. Иначе музиката е онова нещо, което винаги успява да я вдъхнови, така че сигурно най-лесните є проекти досега са били колаборациите с музикантите Jawhinge и Cactus Erectus. И макар да ѝ е трудно да говори за себе си, помолихме я да отвори още малко вселената си към вас. Ето какво излезе оттам.
 • Преслава Маринова за смисъла и радостта в изкуството

  7 февруари 2022

  текст Димитър Димитров и Анастасия Стоева

  Преслава Маринова е създател на Nimeria Shop, откъдето се сдобиваме с ръчно изработените ѝ бижута от смола, хипоалергенни елементи и сребро. Дали ще е ловко нарисувано стилизирано листо от гинко, или низ от миниатюрни цветя и геометрични фигури, всеки елемент от бижутата на Преслава е пълен с живот, любов и внимание към детайла. Запасяваме се обилно с всичко това и пожелаваме на Преслава винаги да превръща света и околните в по-красиватата версия на тях самите.
 • 7 момента на Елена Николова

  4 февруари 2022

  текст Виолета Иванова

  Майка ѝ създава дрехи и именно това се превръща в семенцето, от което израства любовта на Елена към изкуството – най-вече абстрактното. Модата е и сред нейните големи страсти, наред с фотографията и постерите, които през последната година показва в Instagram профила си. Въпреки всичко споменато дотук (и макар да я приемат и в специалности, свързани с фотографията и дизайна), за всеобщо учудване накрая Елена записва бизнес образование във Великобритания. Сега вече е на финала му, така че с нетърпение чакаме да видим как ще комбинира онова, което учи, с онова, заради което е на страниците ни.
 • Калина Павлова за "Серафим", музиката на тъмно и дядовите пчелни пити

  28 януари 2022

  текст Димитър Димитров снимка Ребека Оссес

  Питали сме се как консумираме. Търсили сме сетивността и неща, невидими за очите. Чудили сме се какво е „бавна мода“ и защо Серафим ни е най-любимият разказ на Йовков. Днес срещаме Калина Павлова, която заедно с Вилияна Карушкова създава инсталацията Серафим. Докосваме се до изкуството им от 11 до 20 февруари в Топлоцентралата.
 • 8 момента на Миа Новакова

  21 януари 2022

  текст Виолета Иванова

  От малка се увлича по изкуството – първоначално по рисуването, преди да започне да експериментира с камерата на един свой стар телефон. „Снимките бяха с лошо качество, някои – размазани, но именно несъвършенствата ми харесваха в тях“, спомня си Миа, която днес вече има бакалавърска (и почти магистърска) степен по "Графичен дизайн и фотография" от пловдивската АМТИИ. Старият телефон отдавна е заменен с хубав апарат, но влечението ѝ към размазаните образи още си е там. Вдъхновяват я най-вече видеоигрите, мангата и експерименталното кино, но и несъвършенствата на човешката памет, която често ни лъже или ни показва неясни, разфокусирани спомени. „Опитвам се да пресъздам сходно усещане в работата си, като често комбинирам две или повече изображения за тази цел“, обяснява Миа. Докато търсите подходяща рамка за диптиха ѝ, ние ще я поразпитаме още малко.
 • София Сотирова: Изкуството носи истинско щастие

  20 януари 2022

  текст Димитър Димитров

  София Сотирова е едва на 24 години, а вече има своя изложба зад гърба си от лятото на 2020-а и грандиозни планове за бъдещи творчески изяви. Отдадеността и талантът, вплетени в изкуството ѝ, обещават развитие отвъд най-смелите хоризонти. Екипният ни радар вече я е уловил, за да проследим пътя ѝ из галериите и ски пистите, както и да я разпитаме за дърворезбата, мечтите и любимата ѝ София.