8 момента на Миа Новакова

21 януари 2022 текст Виолета Иванова
От малка се увлича по изкуството – първоначално по рисуването, преди да започне да експериментира с камерата на един свой стар телефон. „Снимките бяха с лошо качество, някои – размазани, но именно несъвършенствата ми харесваха в тях“, спомня си Миа, която днес вече има бакалавърска (и почти магистърска) степен по "Графичен дизайн и фотография" от пловдивската АМТИИ. Старият телефон отдавна е заменен с хубав апарат, но влечението ѝ към размазаните образи още си е там. Вдъхновяват я най-вече видеоигрите, мангата и експерименталното кино, но и несъвършенствата на човешката памет, която често ни лъже или ни показва неясни, разфокусирани спомени. „Опитвам се да пресъздам сходно усещане в работата си, като често комбинирам две или повече изображения за тази цел“, обяснява Миа. Докато търсите подходяща рамка за диптиха ѝ, ние ще я поразпитаме още малко.


Моментът, към който изпитваш носталгия
Може би периодът, когато тепърва развивах влечение към фотографията и всеки процес беше супер нов и интересен за мен. Нямах големи очаквания от работата си, което ми даваше повече свобода.

Моментът, когато за пръв път фотографията ти се услади
Преди около 8 години, в една адски мъглива сутрин, снимах с телефона си моста на Гребната база в Пловдив. В мъглата не му се виждаше краят. До ден днешен си пазя снимката.

Моментът, в който разглеждаш свои проекти отпреди години
Пазя си почти всички кадри от последните 5-6 години. Когато ми е скучно, се ровя из файловете и намирам нов потенциал в неща, които не съм харесвала първоначално, или пък решавам да ги преработя. Понякога обработването на стари кадри ми е по-забавно от снимането на нови.

Моментът, когато откри ново хоби
Когато за пръв път попаднах на хорър манга на Джунджи Ито. Много се закачих и изчетох почти всичко, което успях да намеря в интернет. Впоследствие се сдобих и с книжни издания.

Моментът, в който предпочиташ усамотението
Когато работя по нещо или в дните след някое парти с приятели, когато имам нужда да си презаредя социалните батерии.

Моментът, с който си даваш почивка след тежък период
Най-често разпускам с някоя видеоигра. Наскоро изиграх наново Disco Elysium и благодарение на нея успях да се вдъхновя и да развия серията си Porch Collapse. Много, много любов за Disco Elysium.

Моментът, в който не си доволна от себе си
Когато в главата ми започнат да се пораждат натрапчиви мисли тип „синдром на самозванеца“ и блокирам.

Моментът, в който съжали, че фотоапаратът не е в теб
Болезнено много са, но ми прави впечатление, че тези моменти са оставили по-ярък спомен в съзнанието ми от моментите, които съм запечатала с камерата си.

Миа Новакова е на coughh_syrup

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.