София Сотирова: Изкуството носи истинско щастие

20 януари 2022 текст Димитър Димитров
София Сотирова е едва на 24 години, а вече има своя изложба зад гърба си от лятото на 2020-а и грандиозни планове за бъдещи творчески изяви. Отдадеността и талантът, вплетени в изкуството ѝ, обещават развитие отвъд най-смелите хоризонти. Екипният ни радар вече я е уловил, за да проследим пътя ѝ из галериите и ски пистите, както и да я разпитаме за дърворезбата, мечтите и любимата ѝ София.


Кога и как започна да се занимаваш с изкуство? Какъв път си извървяла досега?
Още от дете обожавам да рисувам, а преди гимназията вече бях взела решението да се занимавам с изкуство професионално. Възпитаничка съм на Национална гимназия за приложни изкуства Свети Лука с профил "Художествена дърворезба". Бих казала, че беше доста тежка специалност за момиче. Докато моите съученички рисуваха красиви платове и дизайни, аз се вихрех в прашното ателие с машините и длетата. Доставяше ми огромно удоволствие и не съжалявам за избора си. Дърворезбата е нещо много българско, красиво и учи на търпение и воля.

Впослдествие завърших Национална художествена академия със специалност „Метал“. Всяка година беше различна. Изключително много ми допадна дизайнът на монети и медали и до днес винаги намирам време да сътворя нещо малко.

Би ли ни разказала за първата си изложба?
Посветих първия си проект на нашата столица София, тъй като изключително много обичам града. Смятам, че е уникален и изпълнен с много живот и колорит. Така и в моите картини обликът на града е през призмата на алтернативното и абстрактното. По улиците срещам много позитивни, млади и талантливи хора – актьори, музиканти, художници и всички онези, които правят София по-цветна. Обожавам малките павирани улички със стари къщи – тези красиви архитектурни бижута, които за съжаление не са в подобаващ вид. Надявам се някой ден да им се обърне заслуженото внимание и да бъдат реставрирани. В крайна сметка градът е отражение на нас самите и от нас зависи дали той ще стане още по-красив.

Какви са бъдещите ти творчески планове? Какво да очакваме от теб?
В момента уча дизайн на компютърни игри. Силно съм привлечена от този нов вид изкуство и мечтая един ден да работя в някое от водещите гейм студия в света. Обмислям и втора изложба в близко бъдеще.

В какви моменти и на кои места се чувстваш най-вдъхновена да създаваш?
Вдъхновение намирам най-вече в планината, сред природата и красивите гледки. Също така, когато пътувам надалеч от дома сред различни хора и култури.

Кои са любимите ти български и международни представители на изкуството?
Иван Мърквичка, Иван Милев, Христо Явашев. От международните – Тициан, Джото, Каспар Давид Фридрих, и представителите на Hudson River School. Като цяло списъкът с любими автори е доста дълъг.

Къде виждаш себе си след 20 години?
В идеалния случай виждам себе си като lead game environment artist и да работя по проекти заедно с други художници из целия свят. Кой знае технологията колко ще е напреднала дотогава...

Къде е мястото на изкуството в образованието и живота на деца и младежи?
От изключителна важност е децата и младежите да имат основни познания за изкуството. Имаме богато културно наследство и е от голямо значение по-младите поколения да се интересуват от това. Бих се радвала ако децата ходят по-често на организирани екскурзии до музеи, галерии и паметници и смятам, че тази информация може да им бъде поднесена по интересен и образователен за тях начин.

Има ли нещо, което не те попитах, а би желала да споделиш?
Призовавам малки и големи да отделят повече време за галерии, театър и музика. Изкуството е това, което носи истинско щастие.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.