10 момента на Габриела Янчева

25 ноември 2021 текст Виолета Иванова
„Любопитството и по-внимателното взиране в нещата са в основата на творенето от всякакъв тип“, смята Габриела, която срещнахме в Instagram. Работите ѝ там се отличават с ярки бонбонени цветове и текстури, които сякаш можеш да усетиш с пръстите си само докато ги гледаш. Нейното лично любопитство се храни най-вече с пътувания, наблюдаване на света и слушане на разни човешки истории, а освен тези трите и музиката често я вдъхновява да посегне към белия лист. Габриела е дипломантка в специалностите "Графика и илюстрация" и "Плакат и рекламна графика" в НБУ, а работата ѝ до момента е фокусирана най-вече в изработката на детски картинни книжки. Сега илюстрира поредица за Африка, която ще разказва за материалните и моралните богатства, с които се гордее южният континент. Следим каналите ѝ, за да разберем първи, щом е готова. А какво я притеснява, докато някой разглежда произведенията ѝ, какво ѝ носи лекота и за кое все още не ѝ достига смелост, разбираме още на следващите редове.


Моментът, когато за пръв път някой се впечатли от рисунките ти
Беше много отдавна, имахме задача в училище да разкажем по творчески начин как е минала лятната ваканция. Помня, че от малка тетрадка оформих книжка с всичките ѝ прилежащи особености – илюстрована корица, вътрешни илюстрации и въпросните разкази за летни детски приключения. По някакъв начин и в момента правя същото нещо.

Моментът, в който вече беше сигурна, че искаш да станеш художник
В едно ателие по рисуване, където усетих аромата на много мек графитен молив и разбрах, че принадлежа на този аромат, на тези мръсни пръсти и на всичко в този вълшебен свят на създаването.

Моментът, в който някой разлиства книгите ти
…е винаги вълнуващ и леко притеснителен за мен, тъй като очаквам да последва жестока критика. Обикновено е по-скоро забавен, защото хората се умиляват, понеже сюжетите, по които работя, често са с такава цел.

Моментът, в който търсиш вдъхновение
Търся го и навън, но и навътре в себе си, защото темите, които ни вълнуват, просто си спят в нас и чакат да ги забележим, да се заровим в тях, да извадим от тях перличката, която си струва да споделим с другите. Не вярвам, че вдъхновението си отива или идва, просто понякога съзнанието ни е изморено и е нужно отново да сменим перспективата.

Моментът, в който се чувстваш лека
Сутрин, след йога практика и кратка медитация. За малко забравям, че имам и тяло.

Моментът, за който ти трябваше много смелост
Постоянно. Аз съм доста плаха и емоционална и ми се струва, че за всичко ми е нужна много, много смелост.

Моментът, за който още не си събрала кураж
Да превърна рисуването си в бизнес, но работя по въпроса.

Моментът, с който си угаждаш на душата
С горещ шоколад или хубаво кафе, или когато просто реша да бъда офлайн и да се радвам на мига пълноценно.

Моментът, с който ще запомниш 2021
С трите поредни предизборни кампании, това си е историческо.

Моментът от бъдещето, за който нямаш търпение
За много неща нямам търпение, но мисля, че най-ценният момент е точно този, тук и сега, и се старая повече да оценявам настоящето.

Габриела Янчева е на funky.gab.co 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.