7 момента на Жанина Маринова

28 октомври 2021 текст Виолета Иванова
Още в детската градина я записват на уроци по рисуване и става ясно, че някой ден ще бъде художник. Графика и печат е фокусът ѝ и в Националното училище по изкуствата в родната ѝ Варна, и в Университета за приложни изкуства във Виена, където живее и до днес. Жанина се движи основно около ситопечата, рисунката, инсталацията и книжното изкуство и обича разнообразието в материалите, с които работи: от платно и хартия до прозрачни фолиа и дърво. Единствената константа в изкуството ѝ е големият мащаб – един от любимите є проекти е 55 кв.м живопис на тема трафик на хора, спусната от тавана в църквата "Св. Михаил" във Виена по време на великденските пости. Иначе є е мечта да превърне изкуството си и в нещо за носене. Докато сега балансира между майчинството, местенето в нов дом и предстоящите изложби, намира малко време и за разговор с нас.


Моментът, когато намери своя почерк в изкуството
Винаги съм използвала абстрактното, свободното, сюрреалистичното като изразно средство и начин на работа, смесени със стабилна доза класически подходи и академично рисуване. Двете вървят ръка за ръка. Занимавам се с нещо толкова точно и прецизно като печатната графика, но когато дойде моментът на отпечатване, разчитам на интуицията си, която балансирам с нормите и правилата.

Моментът, в който търсиш баланса между свободата и правилата
Не е момент, а начин на живот. В изкуството винаги съм го намирала естествено. От тази година това търсене е може би най-силно изразено във всички аспекти на майчинството и баланса между него, работата ми и ежедневните задачи.

Моментът, в който не си доволна от себе си
Когато се ядосвам и притеснявам за глупости.

Моментът, който те научи да цениш критиката
Критиката, както и изкуството са адски субективни дисциплини. Ценя я в моментите, когато тя се превръща в инструмент, който ми помага да надграждам работата си и да си задавам повече въпроси.

Моментът, в който имаш нужда да разпуснеш
Когато започна да върша всичко като машина и да чувствам, че го правя не защото изпитвам потребност, а защото просто „трябва“. Когато не си давам психическа почивка и само обмислям какво е следващото в списъка със задачи. Най-големият ми рестарт бутон е Варна със семейството ми, морето и лятото, особено в комбинация.

Моментът, който отдавна отлагаш
Осъществяването на идеята ми за проект, свързан с мода, или комбинацията между моето изкуство, страстта ми към ситопечата на текстил и стремежа ми към неповторимост. Макар и печатната графика да прави точно обратното – идентични копия.

Моментът от миналото, който би изживяла наново
Тези моменти, в които съм отделила повече време на нерви, вместо на смях и ирония, които са доста по-здравословни.

Жанина Маринова е на zhanina.marinova и zhaninamarinova.com

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.