7 момента на Румяна Соколова

17 септември 2021 текст Виолета Иванова
Рисува, откакто се помни, а по-професионално – откакто влиза в програмата по Книга, илюстрация и печатна графика на НХА. Вече 5 години е графичен дизайнер, а настоящият ѝ офис е този на Oblik Studio (което я прави поредния талант от екипа, минаващ през нашите страници). И докато вкъщи я чака котка, за да споделят заедно разни по-интровертни занимания, в Instagram Руми показва всичките си останали лица. Понякога това я притеснява – струва є се, че „отстрани изглежда сякаш съм страница, която фийчърва различни артисти, а не е профил с мои неща“. На нас обаче ни е интересно да стиснем ръка като нейната – такава, която еднакво добре рисува птици като за учебник по биология, модерни илюстрации като за финтех индустрията и прави бранд идентичности, иконки и типография. Стиснете ръката ѝ и вие.


Моментът, когато изкуството ти стана професия
Щом започнах да уча в Художествената академия, реших, че това ще е моят път и план Б не съм имала. Наумя ли си нещо – това е. Никога не съм си и представяла друго.

Моментът късно вечер, когато...
По някаква причина мозъкът ми решава, че е чудесен момент да му идват „велики“ идеи, които не си записвам и забравям на сутринта.

Моментът рано сутрин, когато...
Алармата звънне и не ми се става от леглото изобщо. Доста обичам да си поспивам и винаги ми е било много трудно да ставам рано.

Моментът, в който прекрачи за пръв път прага на Oblik Studio
Беше интервюто ми за работа при тях и всичко ми се видя прекрасно. Звучи сладникаво, но наистина почувствах, че това е моето място. Вече 3 години сме заедно, доста обстоятелства се промениха, ние се разраснахме и ни приемам като едно голямо семейство освен partners in crime.

Моментът, в който се чувстваш неудобно
В момента ми е леко неудобно. Не се чувствам комфортно да говоря за себе си, обаче се старая да променя тази своя черта. Може би и това интервю дойде точно в правилния за мен момент.

Моментът, в който откри страна на изкуството, която не ти допада
Не ми харесва стереотипът, че ако си човек на изкуството, трябва да се държиш по определен начин, да гледаш определени филми, да четеш определени книги. Колкото по-ексцентричен и „извън рамките“ си, толкова по-добре. Аз съм против всякакви етикети и не мисля, че креативността тече само по една линия, нито че има единна дефиниция за това.

Моментът, когато се примири, че нещо не ти се удава
То е малко субективно. Опитвам се да приемам, когато нещо не ми се получава, но доскоро много сурово се самокритикувах. Сега просто търся други средства, за да го постигна, което и ми харесва в тази професия. Никога пътят не е само един.

Румяна Соколова е на s0.rumi

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.