7 момента на Веселин Дамянов - Вес

3 септември 2021 текст Виолета Иванова
Сутрините му са ранни. Спокойствие намира в семейните вечери с дъщеричката си Бориса. Обича да експериментира в работата си и едва ли нещо може да го откаже от живота на художник. Това са три бързи факта, с които да ви подгреем за срещата с Веселин. Попаднахме на работата му в Instagram и така ни стана интересно да се запознаем, но де факто той жъне успехи в изкуството от немалко време. През 1996-а година завършва специалност Плакат в Сливенското училище по приложни изкуства. После продължава с бакалавър по Графика и магистратура по Живопис във Великотърновския университет, а от тогава до сега се е разписал с десетки изложби и толкова много награди от конкурси, че ни е трудно да ги преброим. Какво избира да ни разкаже сам за себе си, четете нататък.


Моментът, в който избра да станеш художник
Още от най-ранна детска възраст. При мен беше съвсем нормално и очаквано. Първите уроци получих от баща си, който беше учител по изобразително изкуство и художник, майстор на акварелната техника.

Моментът, когато намери своя стил
Още не е настъпил. Характерно за моя стил е, че нямам такъв. Предизвикателство за мен е да експериментирам с техники и медии. Изявявам се в сферата на печатната графика, екслибриса, живописта, колажа, рисунката, карикатурата и плаката. Никакви ограничения, никакви задръжки! Пълна свобода в изразяването и мисълта.

Моментът, когато за пръв път взе награда от конкурс
Мисля, че бях на 5 или 6 годинки. Спечелих първо място в конкурс за детска рисунка Аз съм българче. И оттогава вече толкова години участвам в подобни предизвикателства. В по-зряла възраст имам спечелени над 80 награди от национални и международни конкурси, повечето призови.

Моментът, когато откри тайните на екслибриса
Като студент открих красотата, богатството и интелектуалния заряд на екслибриса. Това ювелирно изкуство е необятно, безгранично, един отделен свят. Всеки, докоснал се до книжния знак, знае, че трябва да си интелектуално и технологично подготвен. То е трудно чисто технически поради малките си размери. На тази миниатюрна площ трябва да се изобрази и разкаже цяла история, свързана с притежателя на екслибриса. За щастие има много национални и международни форуми и престижни конкурси за екслибрис. А българските графици са едни от водещите в света.

Моментът на съмнение в себе си
Един стойностен творец би трябвало непрекъснато да се съмнява в себе си според мен. Да се предизвиква, да си задава въпроси и да се усъвършенства постоянно. Това е процес.

Моментът, който те изкарва от равновесие
За съжаление тази всеобща посредственост, некомпетентност и арогантност.

Моментът, който отдавна чакаш
Както казваше един известен художник, „Докато има опашки пред галериите и музеите, съм спокоен“. Та и аз така – когато видя в България опашки пред галериите и музеите, съм малко по-спокоен.

Веселин Дамянов – Вес е на damyanovves

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.