8 момента на Божана Бончева

11 август 2021 текст Виолета Иванова
Накратко ѝ казват Бо. Обича да се усамотява с книга или скицник, любимото ѝ място на Земята е Мадрид и не харесва еднообразието или хората, които все се оплакват. На нашите страници обаче пристига, за да я опознаем не само като човек, а и като артист. Бакалавърът ѝ по Рекламен дизайн в НХА приключва през 2019 и днес Бо е едновременно графичен дизайнер и илюстратор. „Не мога да определя кое от двете ми харесва повече, защото те се преплитат и едното помага много на другото“, обяснява ни. Харесва ѝ да прави социално ангажирано изкуство, даже има зад гърба си участия в проекти на Fine Acts и награда за илюстрация от конкурс на тема свобода на словото. Какво друго я движи, четете нататък.


Моментът, в който усещаш, че работата ти има смисъл за другите
Когато видя хората да разглеждат моите илюстрации и да намират свой смисъл в тях. Изкуството е нещо, което всеки възприема по свой начин, но когато успееш да вдъхновиш дори един човек, значи си успял.

Моментът, когато направи завой в стила си
Нека да не е завой, но започнах да рисувам дигитално и това наистина ми помогна да открия какво харесвам и какво не ми допада в илюстрацията.

Моментът, когато една идея просто не се получава
Тогава трябва да се остави да отлежи известно време. Ако отново не откриваме потенциал в нея, по-добре е да се насочим към друга.

Моментът, в който си избираш следващото четиво
Става спонтанно, защото вярвам, че книгата намира читателя си. Чета исторически романи, трилъри и много харесвам биографии на художници и книги, свързани с изкуството. В момента съм на Пикасо. Биография от Патрик О`Брайън.

Моментът, който те изкарва от кожата ти
Рядко се е случвало да стигна дотам, но аз много се ядосвам на дребни ежедневни проблеми и когато видя несправедливост спрямо някого, това ме изкарва извън кожата.

Моментът, който те приземява
Проблемът е, че аз рядко се приземявам. През голяма част от времето си хвърча. Моментът, който ме приземява, е, когато трябва да се отдам напълно на някаква работа.

Моментът, в който ти идва да стегнеш куфара и да зарежеш всичко
Предпочитам да се изправям лице в лице с нещата, които не ми харесват. Бягството не е решение, но се е случвало да искам да избягам и да започна „на чисто“. После осъзнавам, че това не е начинът да решиш проблемите си.

Моментът, към който си се устремила
Когато погледна назад, да си кажа „животът ми беше едно приключение и си заслужаваше“.

Божана Бончева е на bo_boncheva_design и bo_boncheva40c7

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.