13 момента на Петя Златева

24 октомври 2019 текст Виолета Иванова
Харесва ѝ да трака с лъжица в буркан (след като си е изкусала закуската в него), вади страшна реколта балконски домати и, макар да обича да пише с множество усмихнати емоджита, по-скоро би общувала с приятелите си в някоя "долна кръчма", отколкото във фейсбук – защото никога не е имала такъв.
Петя иначе е от Търново, но идва в София преди години да учи Анимация, а днес трупа стаж в Sugarshack Animation. Като част и от Compote Collective пък е правила жестоки образователни филмчета за TED-Ed, а последната ѝ гордост – Задачи за деня, стъпил на поезия от Стефан Иванов за проекта Щрих и стих 2 – тъкмо стана българското предложение за Оскар за къса анимация. Ето го поводът да стиснем ръката, която го рисува.


Моментът, в който направи завоя към изкуството
Докато бях в гимназията, четях френски списания, за да упражнявам езика. Tогава открих поредицата Fluide Glacial, франко-белгийско списание сборник с различни комикси и автори, супер смешни и изродски, но и майсторски нарисувани. Оттам се започна всичко.

Моментът преди време, когато всъщност мислеше да ставаш...
Ветеринар и прибирах всякакви животни вкъщи. Живяла съм с два дакела, хамстери, риби, сврака и тритон. Хамстерите се избиха помежду си, единият дакел изяде тритона, свраката отлетя... Сега само рисувам животни, така е най-безопасно.

Моментът от детството, когато любимото ти филмче беше...
Имала съм страшно много любими, но шапките на стария Сънчо са моят най-ранен и мил спомен, свързан с анимацията преди кабелната телевизия и ерата на интернет. Беше огромно вълнение, когато се сменяха според сезона.

Моментът, когато за пръв път показа свой филм пред публика
На фестивала Jameson с дипломния ми филм Адаптация. Сърцето ми беше слязло в петите от притеснение. По време на прожекцията публиката се смя и ръкопляска. Оказа се, че не е страшно.

Моментът, когато задачи за деня се насочи към Oскарите
Неочаквана изненада. Бях залята от обаждания, искрена радост и хубави пожелания. На следващия ден ни удари реалността – с Весела Данчева (продуцент на филма) имахме срок от точно три дни, два от които почивни, да го мастерираме, да подготвим всички материали и да го пратим на физически адрес в Лос Анджелис. Цяло чудо е, че успяхме!

Моментът, когато добавяш нов комикс към колекцията си
Винаги е момент на радост. Наскоро ми подариха първия албум на Hilda на Люк Пиърсън. Миналата година Netflix пусна страхотен анимиран сериал, базиран на оригиналните графични новели.

Моментът, в който Търново е наистина Велико
Kато водя там приятели и го преоткривам през техните очи. Радвам се, че има много млади хора и хубава арт среда там, които поддържат духа му жив.

Моментът, когато откри професионалното си изкривяване
Когато несъзнателно озвучавам някакво движение с анимационни звуци пред хора, които нямат нищо общо с анимацията.

Моментът, в който самата ти се чувстваш като рисуван герой
Това е постоянното ми състояние. Много съм непохватна и редовно ми се случва да се ударя, спъна, порежа по възможно най-нелепия начин.

Моментът, в който избра да страниш от фейсбук
Още от зората на славата му. Отлагах да се регистрирам със съмнението, че не за мен. Хубавата страна е, че всичките ми приятели ми се обаждат лично, за да съобщят за някое събитие или новина.

Моментът, в който трябваше да убиеш готина идея
Не бих убила готина идея. Ако не е подходяща и не става в даден момент, просто я прибирам за по-късно. Случвало се е някои да чакат така с години.

Моментът, с който си доставяш уют у дома
Когато добавя ново растение към колекцията и му намеря хубаво и подходящо място.

Моментът, в който сядаш на бюрото с нова идея
Пускам си музика в слушалките и докато умът ми пътешества някъде, измежду грубите скици, които нахвърлям, идеите идват сами. Но за да дойдат, трябва да ме намерят вече седнала.

Петя Златева е на behance.net/pzlart и instagram.com/pzlacam 

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.