7 момента на Ива Токмакчиева

3 октомври 2019 текст Виолета Иванова
"Обичам цветни и интересни хора, но се зареждам най-вече, когато съм сама." Може би затова най-любимото ѝ място в София е дворът на ротондата, където ѝ е толкова спокойно, че сякаш времето спира. Иначе може да я намерите в малките арт кина, в които я привлича по-разчупената програма.


През филмите Ива опознава живота, а откакто тя самата прави анимации (като Да се срещнем вчера, избрана за няколко фестивала), вдъхновението ѝ се пали от театъра ("харесвам модерни и експериментални пиеси") и малките всекидневни истории. Наскоро е излязла от университета и засега анимира и илюстрира на свободна практика, а в другото време снима любителски или излиза да потича с идеята някой ден да стигне и до маратон. Вижда се и в къща край морето, а къде я намираме в момента, разказва надолу в 7 точки.

Моментът, който те тласна към анимацията
В първи курс участвах като доброволец на фестивал във Варна. Тогава за пръв път се докоснах до авторска анимация на голям екран и видях колко безграничен е този свят. Привлече ме магията в хората, работата и споделянето чрез филм. Харесва ми колко е свободолюбива анимацията и как всеки може да намери себе си чрез нея.

Моментът, когато си казваш „Ето един чудесен сюжет“
Много обичам да наблюдавам хората и се вдъхновявам от реалистични ситуации. Това лято на едно парти ми дойде идея за хора, които преминават през живота танцувайки.

Моментът, когато ти трябва второ мнение за твоя работа
Вече се опитвам да взимам по-бързи решения и да не позволявам на самокритичността ми да влияе на процеса. Допитвам се до различни хора, когато започна да се самовглъбявам в някой детайл. Страничното мнение ми помага да видя нещата по нов начин.

Моментът, когато някоя пиеса те остави без думи
Хамлет с режисьор Явор Гърдев, която съм гледала три пъти в различни периоди от живота ми и винаги ми е давала нещо ново.

Моментът от годината, който би разтеглила
Бих спряла момента между лятото и есента, когато въздухът е пълен с възможности, времето се раздвижва и се готви за промяна, когато все още можеш да си побъбриш с някого до късно навън, а София все още е празна.

Моментът напоследък, когато в слушалките ти често звучи...
Слушам музика, докато рисувам, тичам, пътувам. Докато работя, понякога минавам няколко нови албума наведнъж и, без да се усетя, постоянно търся нови неща. Харесва ми да си помечтая, докато слушам дрийм и арт поп. Напоследък не минава ден, в който да не си пусна Шарлот Генсбур или Perfume Genius. Тяхната откровеност е много важна за мен.

Моментът, когато си мислиш за бъдещето
За бъдещето мисля често, когато се разхождам сама. Обичам да правя планове за собствени проекти, да мисля за идеи. Искам да продължа да уча анимация някъде в Европа, за да видя друга среда и начин на работа.

Ива Токмакчиева е нa instagram.com/ivatokmak и behance.net/angelovatobdda

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.