8 момента на Сашо Виолетов

29 август 2019
Той е стрийт артист, завършил Стенопис, и художник, рисувал полицаи в позите от Танцът на Матис. Тоест темите му са днешни, а инструментите и влиянията – майсторски. От всичко обаче най-важен за Сашо Виолетов е хуморът, с който захапва теми от лова на животни до тайни фетиши или колко е трудно да се рисуват ръце. Смешките се появяват не само нарисувани – преди няколко седмици край Александър Невски той сложи паве с човешко лице под краката ни (което тайно е било прибрано от анонимен колекционер почти веднага). Иначе е бил в самостоятелни и общи изложби тук и в Англия, работата му стои по стени в няколко градове, а вече и тук – плюс разказ за зареждащ сериал, най-голямото платно и един човек-галактика.


Моментът, който те успокоява
Мога да релаксирам, докато стоя и наблюдавам човешкия поток, различните хора, детайлите им, отношенията им. Като да седиш пред река или море и да гледаш медитативното движение на потока или вълните, което също ме успокоява – да наблюдавам водата в различните й проявления.

Моментът, когато приключваш дълъг ден
Когато приключа с рисуването за деня, винаги се чувствам изтощено-зареден, чувствам се оксиморонно. Няма по-велико от чувството след цял ден рисуване.

Моментът, който и днес те разсмива
Когато на излизане от галерия, в която имах изложба, се блъснах зверски в перфектно изчистената стъклена врата.

Моментът от бъдещето, към който гледаш с "И там ще стигна"
Опитвам се да не гледам в бъдещето. Бъдещето е само мисловен конструкт, който може да бъде духнат от крилата на пеперуда на другия край на света. Искам да съм тук и сега.

Моментът, когато започна да рисуваш по стени
Трябва да е моментът, когато ме приеха Стенопис в НХА. Допреди това не знаех нищо по въпроса. Сякаш след този момент установих, че има още едно ниво след живописта, че има едни огромни платна из града, които са за всички.

Моментът, когато имаш нужда да оправиш деня си, и...
...си пускам Приятели.

Моментът, който те промени
Промяната се случи преди десетина години, когато се запознах с един човек, който е цяла галактика. Тогава се вдъхнових да развивам това, което имам като талант, и да преследвам вътрешното си Аз.

Моментът, когато ти липсва дисциплина
Никога не знаеш какво ще извадиш от шапката, докато твориш. Това обаче няма как да стане, ако не работиш. Затова, ако ми липсва дисциплина, се насилвам да работя. Гледам да се изритам и да действам. А и нямам моменти от деня, които са ми трудни. Нагласата ми е това, което прави всеки момент лесен или труден.

Сашо Виолетов е на facebook.com/SashoVioletov и instagram.com/SashoVioletov

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.