9 момента на Димитър Шопов

25 юли 2019 текст Севда Семер
Лаконичен автор, но само на думи. С работата си говори даже на два гласа: с дигитални илюстрации, видео, пърформанс и инсталации е Димитър Шопов, а с картини, рисунки и измислена биография е Милош Гавазов – съчинен от него художник от миналия век.


Иначе е правил и театрална сценография (каквото и завършва), но това е в друг живот – днес повече го вълнува да търси стари снимки, които прерисува, да отваря Paint, за да вади оттам рисунки на щъркели или да снима забавни видеа. За да видите на живо новата му работа, трябва да отидете до Пловдив за изложбата Фон: Млади автори на галерия Sariev. Там е чак до 26 август, но за всеки случай го докарахме и тук в няколко момента.

Моментът, когато ти е скучно
Скучно не бих казал, но за момента, в който човек почва да се сдухва – тогава трябва здраво да се работи. Това правят всички, които не искат да им е скучно.

Моментът от детството, силен за теб и до днес
Бях на 9, когато тръгнах да емигрирам за чужбината. Пеша! Разказал съм го в новия си филм 3d DOGS.

Моментът, когато откри подписа на Милош Гавазов
Наближавах 30-те. Казах си: "Май няма да стане само с рисуване". Обадих се на един приятел, че ми е нужен най-якия БГ художник, за да му направя поне един албум и той ми го измисли – аз само го довърших и оформих. Алтер егото нищо не ти дава – само ти взима и го дава на другите.

Моментът от деня, на който държиш
Беше една неделя. И ми хрумна – много е полезно човек да влиза поне за една свещ или за една минута в кварталната черква.

Моментът след години, за който си мечтаеш
Честно казано, за нищо вече не си мечтая – имам работа за цял живот напред. Само здраве да има.

Моментът, когато не можеш да заспиш, защото мислиш...
За нея.

Моментът, когато започваш нещо ново
Имам проблем с него. Ей, значи – това е голям разпад.

Моментът, когато получи умен коментар за работата си
Имам един-двама, дето са ми важни, но общо взето се допитвам до всички мои приятели. Техните коментари винаги се разминават. Тогава нещата са ок. Но когато всички са на едно мнение – тогава става въпрос или за голямо недоразумение, или нещото е просто шедьовър. Но по-скоро е първото.

Моментът, когато гледаш стари свои работи
Тогава си казвам: "Гледай значи колко мъничък съм бил".

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.