• 7 момента на Елизавета Белова

  2 февруари 2023

  текст Виолета Иванова

  Един от детските ѝ спомени е за плакат с плътни черно-бели логотипи и форми, закачен у тях. „От там може би идва любовта ми към графиката и контраста и впечатлителността от всякакви изображения, създадени от хора“, смята Елизавета. Родом тя е от Русия, но от 2-годишна насам по душа и адрес е варненка. Има бакалавърска степен по Книга, илюстрация и печатна графика от НХА, а сега преследва магистърска по Илюстрация. Наскоро излиза първата книга с нейни рисунки – Котаракът в чизми на изд. Робертино, а вече се пекат и други. За Елизавета детската илюстрация е най-чаровното творческо поле, но не и единственото, което я привлича – интересни са ѝ комиксите, уличното изкуство, графичният дизайн и какво ли още не, а стилът ѝ е истински хамелеон, както сама казва. Какво още я вълнува като артист и човек? Нека видим.
 • .
 • 10 момента на Теодора-Яна Якова

  23 януари 2023

  текст Виолета Иванова

  Професионалният ѝ път е труден за очертаване върху само една визитка. Автор на детска литература и графични новели, маркетинг директор в 6 elements с 15 години опит в тази сфера, журналист – Теодора-Яна гори в не едно поприще, а онова, заради което я намирате в настоящата рубрика, е илюстрацията. Започва да се занимава сериозно с рисуване, след като от Жанет 45 одобряват за издаване детската ѝ книга Лапи и, впечатлени от комикса, придружаващ идеята ѝ, предлагат тя сама да илюстрира изданието. Както се казва, останалото е история. Името Т. Яна Якова вече стои върху още две корици – на детската Синева: историята на два лъва (проект на 4 лапи, на който тя е съавтор) и арт книгата Даниил Хармс. Ленинградска история по три от най-популярните разкази на руския писател. Тези дни Яна се е посветила на илюстрациите за библейската Книга на пророк Захария. Докато чакаме да дойде възможност да прелистим и този неин проект, сядаме да поговорим с нея за Синдрома на Стендал, ефекта лавѝ и хаковете, на които те учат в НХА.
 • 14 момента на Анина Такев

  5 януари 2023

  текст Виолета Иванова

  Родена в Лайпциг в семейството на българин и германка, Анина живее там до 18-годишна, преди да дойде в България и да запише Графичен дизайн в НБУ. Докато е в Германия, се чувства повече като българка, а тук – обратното, и причината е в разликите между двете ѝ родини. „Това разкъсване е важна част от мен, влияе върху начина ми на мислене, това как виждам света, как общувам, но и върху изкуството ми“, казва сега, доста години по-късно. Междувременно е минала през няколко агенции за дизайн и реклама в Берлин, Оксфорд и Берн, преди да направи двоен завой: от графичния дизайн към илюстрацията и от работата в офис към дигиталното номадство. Оттогава е постигнала много. Илюстрирала е за Die Zeit, Vanity Fair и немското феминистко списание Emotion. Коя обаче е върховата точка в кариерата ѝ досега, разказва малко по-надолу.
 • 6 момента на Милена Миткова

  25 ноември 2022

  текст Виолета Иванова

  “Всичко е по-хубаво, ако наоколо има вещица или поне омагьосана гора”, казва Милена за сюжетите, с които обича да населява илюстрациите си. По образование е моден дизайнер, а след години пауза предизвикателството Inktober я връща към рисуването – първо на хартия, после и дигитално. Успехите не закъсняват. Оттогава насам е илюстрирала три детски книги, комплект образователни карти за деца и корица на въображаемото списание The Sofianer, което показва духа на София през погледа на различни артисти. Малко след поредния ѝ артистичен завой (отскоро е в екипа на DreamShot, които създават онлайн игри) и откриването на изложбата Биенале на илюстрациятаТриъгълна кула на Сердика до 27 януари), в която участва, хващаме Милена за кратко интервю.
 • 7 момента на Димитър Иванов

  11 ноември 2022

  текст Виолета Иванова

  Казват му Капитана, но не го бъркайте с другия Димитър Иванов – Капитана – вентролог и куклен актьор в Сатиричния театър. Днешният ни герой е дете на морето и плува във водите не на театралното, а на визуалното изкуство. Бил е сторибордист и консепт артист към Киноцентър Бояна, а студентството му е поделено между специалностите Анимация и Рекламен дизайн. И двете обаче вече са зад гърба му – днес Димитър е част от екипа на Ubisoft, където създава персонажи за компютърни игри. За родителите си разказва, че са „с доста духовни и почти окултни мисли и вдъхновения“ и това до голяма степен формира личната му естетика. Какво го е привлякло към гейм индустрията и накъде иска да върви занапред, Димитър сам ще ви сподели след няколко реда.
 • 9 момента на Йоанна Дикова

  27 октомври 2022

  текст Виолета Иванова

  Като дете прескача между няколко идеи за бъдещето си – понякога иска да стане художник, друг път стюардеса, археолог или пък преводач. Видно е коя от мечтите ѝ е надделяла в крайна сметка. Но не и преди Йоанна първо да опита с преводачеството, за което ще разкаже сама след няколко реда. Днес тя е на 24 години и е възпитаничка на НХА, където учи Индустриален дизайн. Обича да снима на лента и да експериментира с различни художествени техники, а в сегашния момент е най‑запалена по линогравюрата. Работите ѝ лягат идеално не само в рамка, но и върху чанта. Изберете своята от ink.and.print, ако искате да покриете с изкуство не само стените си, но и себе си. Първо обаче се запознайте с автора.
 • 6 момента на Кат Стефанова

  13 октомври 2022

  текст Виолета Иванова

  Мечтае за къща с голямо студио сред природата, изложби по цял свят и да създава изкуство за публичната среда, достъпно за всеки. Пътят ѝ като артист започва от Приложната гимназия в София, където завършва Рекламна графика. После се мести в Австралия и животът така я завърта, че време за рисуване не остава. Днес обаче вече е в Нова Зеландия – място, което я връща към изкуството и чиято вдъхновяваща природа става основна тема в картините ѝ. В палитрата на Кат има едва 9 цвята, а кой е най-важният сред тях и защо, ще разберете след няколко реда.
 • Глория Valraven: Никога не бих татуирала свастика

  13 октомври 2022

  текст Ивайло Александров

  Глория Георгиева-Рекарска е на 27 години, като в последните 4 от тях живее и работи като татуист в Бристъл, в Англия. Иначе е родена в Сливен, където завършва Художествената гимназия, а след това иХудожествената академия в София. Учила е плакат и визуална комуникация, но работата на компютър ѝ е чужда и студена, предпочита да рисува върху хартия и... върху човешка кожа, както разбира, когато отива да направи първата си татуировка. За пътя ѝ от художествените училища, през чиракуването в студио, до работата ѝ като познат и търсен татуист в Бристъл си говорихме на по бира в самия край на лятото.
 • 6 момента на Надежда Каридова

  30 септември 2022

  текст Виолета Иванова

  Макар да няма роднини, посветени на изкуството, нито пък художествено образование, още от ранните детски години Надежда винаги е знаела, че ще се занимава с „нещо, свързано с рисуване“. Нещото се оказва Книга, илюстрация и печатна графика – специалността, която скоро ще завърши в НХА, докато паралелно работи като графичен дизайнер в студио Punkt. Голямата ѝ страст иначе е изкуството на книгата, на което изцяло се посвещава през изтеклия семестър, докато учи на обменни начала в Братиславската академия по изкуствата. „Нагледах се на страхотни примери какво може да се постигне, когато обичаш това, което правиш“, спомня си от там. Мечтата ѝ е с работата си да допринесе за по-впечатляващия облик и на българското книгоиздаване. Още за Надежда следва надолу.
 • 6 момента на Олга Стойчева

  19 септември 2022

  текст Виолета Иванова

  Вдъхновяват я киното, еклектичният ѝ плейлист, пътуванията, фестивалите, арт предизвикателствата и дори модните решения на случайни хора в тролея. И не я е страх да провокира с изкуството си. Вече 7 години Олга е част от рекламна агенция The Smarts – тръгва от стаж, а днес вече е арт директор с множество кампании от най-различен калибър и характер зад гърба си. Сред любимите ѝ проекти е идентичността на Софийски международен литературен фестивал от 2019, с която агенцията попада в престижното списание за реклама Lürzer‘s Archive. Извън работно време пък напоследък Олга отделя повечко внимание на рисуването и успехите там също не закъсняват – заведението Coffee Syndicate скоро ще украси стените си с нейна илюстрация, а ако и вие искате още нещо за рамкиране (освен картините по-горе), поръчки се приемат в Instagram. Как стига до днешния си стил и каква е следващата ѝ кариерна крачка, четете нататък.
 • 9 момента на Карина Добрева

  5 септември 2022

  текст Виолета Иванова

  Музата я застига, когато наблюдава работи на Егон Шиле, Лушън Фройд или художници, изплували ѝ в Instagram – като sainer_etam и benjaminbjorklund. Вдъхновява се и от проекти на съвременни дизайнери, анимация, музика и книги. Последните две дори са част от портфолиото ѝ – неин е дизайнът на електронния албум Sewer Party на Chervensky, а тази есен ще излезе и сборникът с поезия Вампир на Васил Валери Витанов с корица и илюстрации от Карина. Освен в илюстрирането силата ѝ е в живописта, графиката и типографията. Завършва Плакат и визуална комуникация в НХА, а след година в Nitram като графичен дизайнер, днес я намираме в ролята на дигитален дизайнер в Direct Media Kres. Как намира любимата си техника на рисуване, какво ѝ дава мракът и защо ѝ е интересно да наблюдава хората, четете надолу.
 • 10 момента на Маргарита Коеджикова

  19 август 2022

  текст Виолета Иванова

  За мечтите си казва, че са съвсем непретенциозни – „просто да мога да правя това, което най-много харесвам, то да остане непринудена част от мен и никога да не се превърна в квадрат“. Говори за илюстрацията, която е основният ѝ интерес в момента. Това се вижда и от Instagram галерията ѝ, в която напоследък често се появяват парченца от един неин личен проект – тесте карти за игра, всяка с различна илюстрация. Иначе Маргарита е в последната си година от специалността Плакат и рекламен дизайн в НБУ, като междувременно е потапяла пръсти и във фотографията, и в модата. Киното и музиката са големите ѝ вдъхновители, но в ежедневието ѝ винаги ще има място и за видеоигрите, по които е запалена от 6-годишна. Какво друго я вълнува и как стигнахме до това да си говорим за нафталин, четете нататък.
 • 7 момента на Йорданка Полеганова

  8 август 2022

  текст Виолета Иванова

  Любимите ѝ неща в момента са „Godspeed на Джеймс Блейк, Високо на ФСБ, алхимия, сукуленти, да карам кола, синьо, Джак Гарат, ръце, Таро, злато, Франк Запа, слънцето, пауни, щъркели, розови домати, джин, гласове, хора, които не се страхуват“. По-ясен поглед навътре в ума ѝ от това, здраве му кажи. Иначе е завършила Индустриален дизайн в Техническия университет в София, преди да запише Мода в Берлин. Прекъсва, за да поживее малко в Тайланд, където преподава английски в будистко училище, докато търси агенция, която да я представлява като илюстратор. Днес вече Йорданка е с 15 години илюстраторски стаж и домашен адрес в Берлин (където освен всичко друго пее в църковен хор). Работи с модни списания и брандове, по рекламни кампании, а понякога рисува и за музиканти и писатели. За стила си казва „цветен, графичен и не се взема на сериозно“. Ние обаче сме съвсем сериозни фенове. Затова си поговорихме малко повече – четете надолу.
 • 8 момента на Матея Аркова

  21 юли 2022

  текст Виолета Иванова

  „От онзи тип хора съм, които от деца са знаели, че ще се занимават с това, което са си представяли като професия мечта“, признава Матея. Затова в училище профилът ѝ е Изобразително изкуство, а след бакалавър по Книгоиздаване завършва магистратура по Графичен дизайн. Всичко това днес се събира в едно – след кратка спирка в рекламна агенция, от почти 10 години Матея се занимава основно с илюстриране на детски книги, като работи с издателства от тук и света или директно с авторите. Работила е например по Пинокио и Питър Пан, скоро чакаме и Пет приказки на Валери Петров с нейните рисунки, а някой ден Матея ще илюстрира и собствена история. Иначе може да сте срещали изкуството ѝ в последните две издания на Биенале на илюстрацията. Ако не, пожелаваме ви приятна първа среща с работите ѝ, в които акварелът и моливът са главни герои.
 • 7 момента на Ана Аврамова

  27 юни 2022

  текст Виолета Иванова

  „Обичам я в най-различни форми: тежка, грууви, DIY“, казва Ана за музиката – нейната движеща сила и основна страст. За да я превърне в нещо повече, тя завършва Връзки с обществеността и организация на събития с идеята да сглобява музикални преживявания. Междувременно обаче в нея се поражда все по-силен интерес към визуалните изкуства – докосва се до керамиката, записва магистратура по Артмениджмънт, покрай работата си в магазин за борд спортове се пали по рисуването върху скейт дъски, а докато е в майчинство, открива и линогравюрата. Предаването за чудатости Oddities пък я запознава с мистицизма и научната илюстрация, които отчасти вдъхновяват стила ѝ. Защо подписва работите си с псевдонима Mano de Ana (в превод – Ръката на Ана) и как ръката става основен герой в изкуството ѝ, четете надолу.
 • 6 момента на Асен Янев

  9 юни 2022

  текст Виолета Иванова

  Индивидуални и колективни трансформации, памет и преходност, джендър и миграция, лични и колективни митове – такива теми живеят в работите на Асен Янев. Той е мултидисциплинарен артист, родом от София, с образование от университета в Констанц, Германия, и настоящ адрес в Базел, Швейцария. Покрай изкуството е попътувал още много – между 2016 и 2019 е „присвоявал“ с инсталациите си публични пространства в Берлин, Венеция, Рим, Мадрид, Барселона и Севиля. Асен борави с фотография, колаж и живопис, а от вглеждането му в себе си, света и другите се раждат серии от многопластови изображения – едновременно красиви, сложни и леко мрачни, точно като човека. Поговорихме с Асен, за да ни разкрие още малко от вътрешния си свят – онзи, който можем да видим в галериите, но и онзи, който не можем.
 • 7 момента на Виктория Губерска-Слейман

  13 май 2022

  текст Виолета Иванова

  От малка знае, че ще се занимава с изкуство под някаква форма, и започва с музиката. Като деца със сестра ѝ пеят в хор Пим-Пам, после си създават и дует, но в един момент пътищата им се разделят – сестра ѝ днес е професионална певица, докато Виктория се посвещава на рисуването и дизайна. Заминава при роднини в Дубай и цели 10 години работи там като графичен дизайнер – включително, към края, в собствено студио, преди съпругът ѝ (ливанец) да предложи да продължат живота си обратно в България. Ето как Виктория се озовава в IT компанията Software Group, където фокусът ѝ вече е върху продуктовия дизайн. От началото на пандемията насам пък паралелно тя развива и илюстратора в себе си, като показва в Instagram дигитални рисунки и страници от скицниците си. Докато в миналото е била повече по маслените бои и графиката, днес акрилните маркери са неразделна част от стила ѝ. Какво друго научихме за нея, четете надолу.
 • 7 момента на Ина Дончева

  3 май 2022

  текст Виолета Иванова

  Детството ѝ минава между Шумен и Варна, а на 15 години се мести в Германия, където живее и до днес. През 2012 взема бакалавърска степен по Графичен дизайн от Hochschule Trier в Трир, а после учи Аналогова фотография в Neue Schule für Fotografie в Берлин. Щом приключва с образованието си, започва с трупането на опит – първо работи като графичен дизайнер в различни агенции, а от 2015 насам движи собствени и фрийленс проекти. Изкуството за Ина обаче не е просто занаят. То е като въображаем приятел, на когото се опира в най-тежките моменти и с чиято помощ изважда наяве мислите и чувствата си. Очевидно е, че котката ѝ е едно от големите ѝ вдъхновения. Другото е детската книга – формат, който ѝ е така присърце, че го колекционира. Ако вие пък искате да колекционирате рисунките ѝ, започнете с принтовете по-горе и после карайте към Созопол, защото изкуството ѝ се продава на две места там – в Garash и Le Petit Salon.
 • 10 момента на Мария Белева

  15 април 2022

  текст Виолета Иванова

  Бакалавърът по Графичен дизайн вече почти е зад гърба ѝ, а магистратурата на мечтите ѝ би била по Editorial design (Оформление на печатни издания) някъде в чужбина. Но не защото не е пътувала достатъчно – на стоп е обиколила половин Европа, за което ще разкаже сама малко по-надолу. Преди да се настани трайно в дизайна и визуалните изкуства, Мария е преминала през най-различни други занимания и интереси – от музика до цирк. По арт базарите пък може да сте срещали и бранда ѝ за аксесоари от текстил, багрен с естествени материали, Leaf & Linen. Сега работи като графичен дизайнер към koncerti.bg, а в останалото време поема проекти за плакати, визии за събития, дизайн на независими издания и книги и се опитва да отделя повече внимание и на рисуването на илюстрации. Сами виждате, че трудно можем да поберем визитката ѝ в един абзац, затова от тук поемат Мария и нейните 10 момента.
 • 6 момента на София Баева

  31 март 2022

  текст Виолета Иванова

  Израснала е в китния шуменски квартал Дивдядово, в миналото е пътувала доста на стоп заради удобството и новите запознанства, а сред хобитата ѝ са йогата, тичането и планинските разходки. Докато учи, все украсява записките си с малки рисунки, но превръща изкуството в своя професия доста по-късно – първо завършва Банково дело, после Маркетинг, докато не осъзнава, че работата в офис не е за нея. Един ден като на шега се размечтава да стане татуист и намира софийско студио, в което да чиракува. Останалото е история, както казват – история, пълна с чудатите създания на София, които вече се разхождат по доста хорски глезени и лакти. В плановете ѝ за бъдещето има и идеи за колаборации с други артисти, но засега се концентрираме над соловите ѝ изпълнения.