• 9 момента на Крис Хотън

  5 ноември 2020

  текст Виолета Иванова

  От 16-годишен знае, че иска да е илюстратор – запалва го срещата му с един такъв по време на програма за кариерна ориентация. Днес вече самият Крис е вдъхновение за прохождащите артисти с шеметната си кариера, докоснала доста сфери – реклама, мода, анимация, детска литература…
 • .
 • 6 момента на Никол Павлов

  23 октомври 2020

  текст Виолета Иванова

  Обича Матис, модата, розовото, добрата закуска и между глътките кафе сутрин да си рисува с маркер за разбуждане. "Визуален артист с бизнес образование" е кратката ѝ визитка, но ви подаваме и по-дългата.
 • 7 момента на Димитър Петков

  8 октомври 2020

  текст Виолета Иванова

  В жестоката му инстаграм галерия това хич не личи, но де факто хващаме @dimitar.risuva почти в началото на пътя му като илюстратор.
 • 9 момента на Атанас Буковинов

  24 септември 2020

  текст Виолета Иванова

  Като малък все рисува животни. Днес мястото им вече е заето от човешки лица – понякога детайлни, но по-често леко разкривени, размазани или загатнати само с лек контур. Атанас е илюстратор, в чиито работи се усеща влиянието на модата и смелостта за експерименти с туш, пастел, гваш и колажиране. Освен това снима.
 • 9 момента на Давит Карапетян

  10 септември 2020

  текст Виолета Иванова

  Ако сте виждали силуета на Витоша насред бар Amok, значи вече познавате поне частица от изкуството на Давит. Няма как да сбъркате, ако го наречете дизайнер. По диплома е инженерен, а по стаж – графичен и уеб от вече 10 години. Модата също му е на прицел, както ще признае по-надолу, но паралелно си представя и как някой ден отваря училище по рисуване.
 • 7 момента на Константин Стойнов

  11 март 2020

  текст Виолета Иванова

  "Помня и времето на Правец 16, шоколада Кума Лиса, култа към дънките (не Панака) и стоките от Corecom, интернет клубовете...", казва ни Константин, който расте през 80-90-те, така че в биографията му се врязва и "малко казарма".
 • 10 момента на Сабина Радева

  5 март 2020

  "В професията всички се опитваме да се отличим по някакъв начин", пише ни Сабина от Лондон, където живее. Нейният начин е да смеси в рисунките си дипломата по наука с тази по илюстрация.
 • 8 момента на Михаела Ангелова

  27 февруари 2020

  текст Виолета Иванова

  Казва, че е твърде нетърпелив и неспокоен човек. Сигурно затова ѝ действа така добре да прекарва време в планината – пък и май само там не носи списъка си със задачи. Всъщност в чантата ѝ има няколко отделни тефтера, в които записва всичко: от впечатленията си от пътувания през сънищата си до тъжни и весели ежедневни мисли.
 • 7 момента на Галина Атанасова

  20 февруари 2020

  текст Виолета Иванова

  Счупени видеокасети, хранителни продукти, найлонови пликчета, скъсани списания и стари нейни стихове, снимки и рисунки. Всичко това, че и повече може да съжителства в един от мрачните дигитални колажи, с които Галина ни притегля към инстаграма си, преди да ни обясни и как точно ги прави. Често ги кръщава на песни, понеже музиката ѝ е муза ("блуждая между две групи от доста време – Godflesh и Brainiac").
 • 7 момента на Симеон Христов

  13 февруари 2020

  текст Виолета Иванова

  Черепи, котки, роботи, горящи и топящи се неща в невъзможен детайл, над които ти се иска да извадиш флумастер. Такива картини пълнят инстаграма на Симеон, който нататък си представя да прави комикси, анимации, дрехи, стикери и уличен арт.
 • 7 момента на Андрееа Юлиана

  6 февруари 2020

  текст Виолета Иванова

  Заради стегнатата академична среда, на третата година зарязва обучението по анимация в Лондон и тръгва по света с малко багаж и пари и много нощувки по дивани и поляни. Така Андрееа от Румъния става доста гъвкав тип.
 • 8 момента на Милена Филипова

  30 януари 2020

  текст Виолета Иванова

  Чак когато започваме да я разпитваме, осъзнаваме, че сме я срещали и преди – в рубриката ни #InstaSofia, където се е шмугвал проектът ѝ Хаус Porn. В него Милена трупа кадри и истории от софийските квартали: "Открих ги покрай моето куче, което имаше чепат характер и много енергия. Трябваше да измисля нещо", обяснява тя как дългите изследователски разходки преливат в богат фейсбук и инстаграм.
 • 7 момента на Дельо Добрев

  23 януари 2020

  текст Виолета Иванова

  Днес нямаше да знае 4 езика, нито да цени така академичното знание, ако семейството му не се беше преместило в Люксембург още когато е хлапе. Страната обаче не му става близка и отива да учи Графичен дизайн в Брюксел, преди накрая да се прибере в София, за да продължи в същата посока.
 • 7 момента на Мария Дончевска

  16 януари 2020

  текст Виолета Иванова

  Знае, че е добра с молива, откакто съучениците започват да се трупат на чина ѝ да им рисува анимационни герои. Две арт дипломи и години дизайнерски опит по-късно положението е "рисувам от радост, от тъга, от скука, като искам нещо да кажа или като нямам какво да кажа, а просто съм си купила нов 6B молив или не ми се изхвърля амбалажната хартия с яка текстура и цвят".
 • 7 момента на Радина Стоименова

  9 януари 2020

  текст Виолета Иванова

  Животът ѝ от малка тече между две държави, но точно сега карфицата "вкъщи" е забита в алпийското градче Анси. След като завършва Стенопис в НХА, заминава да гони там втора арт диплома, а 5 години по-късно вече познава Анси като дланта си и обича да показва на пришълците тайните му прелести: от най-доброто кафе до топ маршрута за колело.
 • 7 момента на Мая Матева

  12 декември 2019

  текст Виолета Иванова

  "Сарказмът винаги е с мен", държи да знаем. Не се шегува обаче, когато подбира менюто си. Днес е екстра доволна, че през летните ваканции някога я водели да работи наравно с големите на полето – така разбира откъде идва истинската храна и се научава да цени устойчивото.
 • 8 момента на Татяна Харизанова

  5 декември 2019

  текст Севда Семер

  Завършва Графика и Текстил, докато чиракува при бижутер – с други думи скоковете между жанрове отдавна обогатяват работата ѝ.
 • 7 момента на Роза Бренайзен

  29 ноември 2019

  текст Севда Семер

  В арт книгите ѝ понякога почеркът прилича на рисунка, а друг път внимателно щрихираната форма разказва история.
 • 7 момента на Моника Георгиева

  21 ноември 2019

  Понякога рисува със затворени очи и така медитира, но никога не би показала тези листа. Наяве вади друго: абстрактна живопис, вдъхновена от тялото и неговите повърхности, нюанси и форми.
 • 7 момента на Никол Дечева

  13 ноември 2019

  текст Виолета Иванова

  Гледа кино не само за развлечение – то е начинът ѝ да учи още за света.