• Agent Provocateur

  12 февруари 2009

  текст Емил Христов, снимки Валентин Дановски за Ангел Коцев студио

  Има едни хора, които с настойчиво постоянство изскачат в ежедневието ни сякаш от нищото, за да ни смутят, провокират или дори изплашат. Някои места предполагат и дори настояват за подобни интересни срещи, а понякога ги правят абсолютно неизбежни. В такава точка на завихряне на творчески енергии очакваме да се превърне и наскоро откритата проект-галерия 11 август, намираща се на едноименната улица, на броени пешеходни минути от храм-паметника Св. Александър Невски. Нищо богоугодно обаче не вещае програмата на галерията за февруари и март, когато под покрива й се подслонява сборна изложба със заглавието Еротикон.
 • .
 • Изкуство по време на криза

  15 януари 2009

  тект Галина Керемедчиева, снимки личен архив

  Изкуството не се страхува от заплахите на световната икономическа криза! Особено когато за него се грижат опитни арт мениджъри като галериста на варненската галерия за българска класика и съвременно изящно и приложно изкуство Актив Арт.
  Ваня Маркова е не само лицензиран оценител на художествени произведения, но и автор на лирични миниатюри, които можете да прочетете в ХуЛите зад псевдонима Markoni55; специализирала е Маркетинг и реклама и Връзки с обществеността.
  Срещаме се в една от залите на галерията, където за всеки има по нещо и където никой не е длъжен да познава всички автори и стилове в живопистта.
 • Място за вяра

  15 януари 2009

  текст Диана Томова, снимки Илиян Ружин

  В лова за интересни дрехи минаваме редовно през чудния малък бутик Paradise Garage и напоследък все по-често се оказваме в пробната с някоя красива и оригинална рокля с етикет VЯRA. Попитахме и разбрахме – зад тази марка стои същата Вяра Бориславова, която споменаваме покрай разни модни събития, особено акциите на Нели Митева в шоурума на Иван Асен 22. Дойде моментът да се срещнем с Вяра и очи в очи – намерихме я в ателието й и поговорихме за новата й колекция, улиците на Париж и голямото чудене пред гардероба. Тази година чакаме да отвори и собствено си място за VЯRA.
 • Спомени от раклите

  14 януари 2009

  текст Петя Тодорова, снимки Личен архив

  Тя съчетава в себе си всички преимущества на младостта: очарование, дръзновеност и упоритост. Но не с това се изчерпват нейните качества, защото тя е и безкрайно талантлива. Твори в сферата на живописта и модния дизайн. Има няколко самостоятелни изложби зад гърба си, както и участия в колективни. Тя е Силвия Павлова и идва от София, за да покаже новите си картини. Преди това увлекателно разказа за тях и за някои други неща.
 • Един пловдивчанин от Англия

  18 декември 2008

  Повод за интервюто с Дейвид Хейууд даде изложбата, която предстои да открие художникът в една от младите пловдивски галерии Студио 9. Наречена простичко Нова живопис, неговата коледна изненада към пловдивчани може да бъде видяна в дните от 20 до 27 декември, от 15:00 до 19:00 часа. Дейвид Хейууд е от Великобритания. Завършва философия, а през 2000 се дипломира като бакалавър по изящни изкуства. Малко след това се установява в Пловдив. На практика неговата артистична биография се развива активно именно тук. Прави редица самостоятелни изложби и се включва в много колективни. Освен с живопис, художникът експериментира и с инсталация, и със скулптура. Участвал е в повечето прояви на сдружение Изкуство Днес. За него можете да научите също и от: www.dheywood.net.
 • Изкуството поражда изкуство

  18 декември 2008

  Петя Златанова

  Случвало ли ви се е да срещнете жив класик? Като просветление е. Чувстваш, че може да не ти се случи никога повече. Или че по някакъв невидим начин ще те зареди с божественост. Преди няколко дни се запознах с един от най-големите български експресионисти Юрий Буков. Негови картини са собственост на колекционери във Франция, Белгия, Холандия, Германия, САЩ и Япония. За 2008-ма година има седем мащабни изложби. Цитира Пабло Пикасо с идеята, че “за да завършиш една картина, трябва да й отнемеш живота”. Затова не обича да финализира работите си докрай. Експресията и емоцията на мига са верую за Юрий Буков. Той получи големия приз на Второто балканско квадринале на живописта 2008’ Митовете и легендите на моя народ. Самият Юрий Буков жив мит. Срещата ни започна с това, че за първи път идва в Стара Загора…
 • Живописта е нещо прекрасно

  11 декември 2008

  Срещнахме се с Никола Певичаров ден преди Никулден, на който откри своя самостоятелна празнична изложба живопис. Позволихме си да го върнем малко назад във времето, тогава, когато живописта все още е била неподозирана страст, а животът му се е въртял около дизайна – пространствен и моден (Природонаучният музей в Пловдив е негово дело, бил е и главен дизайнер на завода за кожени облекла Пулпудева). След това разказа за настоящата експозиция, подхвърли нещо за предстояща във Франция и сподели желанието си за юбилейна през 2010 – живот и здраве. Отдавна е спрял да води отчет на самостоятелните си и колективни изяви, загубил е бройката през годините. Открил е свободата да изразяваш себе си и ни я демонстрира.
 • Джобен формат

  27 ноември 2008

  текст Никола Шахпазов

  HMSU изкарват вероятно най-добрите флаери наоколо и това не може да остане незабелязано. Покрай техния Drum’n’Jazz на 29 ноември решихме да задълбаем в темата и да разберем кой е виновен за супердобрите им графични решения. Стигнахме до няколко имена, но едно се открои – някогашният графити артист, настоящ емси и дизайнер Георги Касабов, известен още като Ndoe, Жорката и Смотан MC. Наложи се да го привикаме в обедната му почивка, за да ни обясни как вижда графичния дизайн и флаер културата у нас и къде, по дяволите, се скриха DRS напоследък.
 • Think Slim

  27 ноември 2008

  текст Ана Сенкова

  Титлата Royal Designer for Industry не се дава на случайни хора и важи до живот. През 2003 я получава Терънс Удгейт – британски дизайнер на мебели, известен с изчистената визия и изключително финия дизайн на своите продукти. И докато производители от ранга на Cappellini, Moroso, SCP и Established & Sons се надпреварват да материализират хрумванията му, Удгейт излиза с нови.
 • Истории с тяло

  13 ноември 2008

  Петя Златанова

  На 17 ноември е откриването на петата самостоятелна изложба на Диана Петрова Истории с тяло. Човешкото тяло като обект, поставен и “разигран” в различни визуални ситуации. Тялото като отделен живот, различно измерение.
 • Design@BG

  9 октомври 2008

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Андреан Нешев е дизайнер и събирач на културни изрезки, буквално. Първо напада улични постери с макетно ножче, после сглобява от парчетата една позната/непозната българска идентичност и накрая смайва професорите си в Германия с готовия дипломен проект. Сега идеята продължава в книга – Visual Cut Bulgaria, която представя работата на 23 български студиа и артисти в комуникационния дизайн. Епохален труд! В този момент книгата излиза готова от печатницата, а преди да я покаже официално на Биеналето на дизайна на 11 октомври, Андреан призна, че без старото лого на БНТ, историята просто нямаше да е същата.
 • Една нощ само за изкуство

  25 септември 2008

  Петя Златанова

  Приказка. Градът оживява, хората не се прибират по домовете си, а отиват в музея, галерията, библиотеката... Прекалено красиво е, за да е истина...Това е НОЩТА... Една в годината. Директорът на Градската художествена галерия Стара Загора Марин Добрев е обединяващата фигура за културната инициатива в нашия град.
 • Антония Пашова. И точка по въпроса.

  3 юли 2008

  текст Емил Христов, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

  За моден дизайн в България винаги се говори в бъдеще време и с трепетна надежда, като за нещо, което предстои в полето на необозримото. Преподавателите от Художествената академия с повод и без повод, но със задължителния патос и вълнение в гласа неуморно повтарят как това е най-младата им специалност и как тепърва ще берем плодовете й...
 • Черно на бяло

  11 януари 2008

  текст Анелия Александрова

  Бабак Салари е иранец, който повече от 22 години живее в изгнание по политически причини – първоначално намира убежище в Пакистан, а впоследствие се установява в Канада. Определя себе си като културен активист и е известен най-вече с ефектната си документална фотография, която болезнено напомня личната му съдба. Седмица преди в София да бъде открита първата му изложба с фотографии от съвременна Куба, го попитахме лично защо светът му е черно-бял.
 • Венецианският търговец

  29 ноември 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Не е нужно да се занимавате със съвременно изкуство, за да знаете кой е Иван Мудов – най-малкото заради акцията му с фалшивото отваряне на Музей за съвременно изкуство на Подуенската гара. Но това вече е стара история. Оттогава Мудов ни спретна още доста предизвикателства, като например асансьора в Гьоте институт. Лятото стигна чак до Венеция и заедно с Правдолюб Иванов и Стефан Николаев записа първото участие на България в Биеналето. Още пресен от това преживяване, на 15 ноември откри и своя изложба във виенската галерия Siemens ArtLab. Отидохме при него с въпроси около изложбата, а той ни разказа за кафето, виното, монетата от едно евро и надеждата му на следващото Биенале да си имаме истински български павилион.
 • Скрита камера

  15 ноември 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Любомир Армутлиев-Lubri е фотограф. От София. Първата му изложба Момчетата действително не плачат беше през февруари в галерия Пистолет. Oттогава го следим изкъсо. Последно направи корицата на летния брой на списание Едно, както и октомврийската на вестника 39 грама. Както се вижда от снимката, не обича показността съвсем буквално, но все пак успяхме да го уговорим да ни разкаже нещичко за себе си. Вероятно това е неговото първо и последно интервю, историческа среща един вид.
 • Тела на показ

  11 октомври 2007

  текст Емил Христов, снимки Илиян Ружин

  Свикнали сме да мислим за Васил Къркеланов като за фотографа на Playboy – няма как, той наистина е виновен за образите на изкусителните каки, които влизат в мокрите ни сънища. Васил обаче се занимава и с много други неща, има големи идеи за авторски проекти, а наскоро нареди изложба със свои снимки в галерия Ирида. По случая си поговорихме с него за това-онова, не само за голи жени.
 • Земята на длан

  14 септември 2007

  текст Никола Шахпазов

  Ян Артюс-Бертан е световноизвестен френски фотограф, чиито изключителни снимки на градове и природни обекти в един момент са се оказали или на вашия десктоп, или на този на колегата. Но не е само това. Мосю Бертан е истински авантюрист – снима от хеликоптер или балон, а фотографиите му са свързани в една стройна еко концепция. Седмица преди прочутата му изложба Земята от високо да ни накара да въздишаме на Моста на влюбените до НДК, помолихме Ян да ни разкаже как вижда красотата и разрушението през обектива си. Ето как.
 • Вечният градинар

  3 август 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  Динко Господинов-Градинко най-после излиза на светло. Не че досега някъде се е крил – просто дойде време за първата му изложба, след като години наред цвилехме от възторг срещу суперизпипаните му илюстрации за Егоист и Едно. Срещаме се с Градинко в тайния Апартамент да разгледаме на място неговите Hamburger Mindscapes: Tripping on the City's Architecture. И да разберем за какво се бори тези дни.
 • По следите на изгубеното време

  20 юли 2007

  текст Анелия Александрова, снимки Илиян Ружин

  На визитката на фотографите оператори Борис Мисирков и Георги Богданов е отпечатан най-често задаваният към тандема въпрос “Как така работите заедно, кой точно снима?” Има и отговор: “Ами така, който се измори да държи камерата, просто я подава на другия. Измислете друг въпрос.” Измислихме. Питахме ги дали бъдещето наистина е светло и защо в трамвая няма място за изкуство. Всичко това по повод на новата им изложба, която сбъдва мечти.