7 момента на Андреа Попйорданова

21 септември 2016
Връщаме назад до 2015, когато визуалната идентичност на фестивала Дни на предизвикателствата за първи път сложи пред очите ни нейното изкуство. После превъртаме напред до днес, когато радарът ни я улавя отново – в инстаграм. Е, явно й е писано да скочи между кориците ни, а ние подбираме следващия А5 за стената ви от широко портфолио с рисунки на ръка, графичен дизайн, ситопечат, фотография и колажи.


Учила се е на всичко в академия за изкуства в Единбург, а уменията сега влизат в употреба и за лични проекти, и за книгите на Chark – илюстраторски колектив, който създава заедно с Мила Янева и Виктория Стайкова. Толкова от нас, чуйте Андреа.

Моментът, когато за първи път показа изкуството си на света
Когато написах и илюстрирах първата си книга – за една глупава принцеса, нарисувана в офиса на родителите ми. Вместо зашита или залепена, беше захваната с телбод. Наскоро я открих, много е смешна. Вероятно това е моментът, в който силно ми се е приискало всички да прочетат и видят моята история, само че не помня реакциите им.

Моментът, когато гледаш чужда картина и си мислиш "Ех, да беше моя"

По-често се случва да ме вдъхнови да се заловя за работа. Така се чувствам понякога и след филм или снимки, които са ме впечатлили. Наскоро видях картините на Алекс Катс на живо, разбрах много за метода му на рисуване и ми се прииска да пробвам и аз като него – той обаче прави неща по 10м високи и 5м широки, така че по-нататък.

Моментът, в който рисуваш настроенията си
Когато съм ядосана или разочарована. Веднъж ми се случи да нарисувам как буквално вадя гняв от себе си, захвърлям го и прескачам лошото настроение. Беше интересно да бъда герой на история, която сама пиша, и донякъде се почувствах по-спокойна.

Моментът, в който се прибираш вкъщи след дълъг ден

Обикновено отивам до един страхотен басейн близо до дома ми, където има и сауна. Плувам и така най-лесно измивам всичко от деня. Или пък пия по бира с приятели.

Моментът, когато времето навън е ужасно

Това е най-креативният момент. Само когато вали и е мрачно мога да се съсредоточа, иначе слънцето ме дърпа навън. Даже открих сайт, където можеш да слушаш дъжд с гръмотевици. Затова избрах да живея в Шотландия.

Моментът, когато стъпваш на ново място
Наскоро се случи да отида някъде, без да съм проверила предварително в интернет как изглежда мястото. Е, имах бегла представа, но си казах "Ще се изненадам този път, ще видя нещо, което не съм виждала преди". Става въпрос за Исландия, която е като от друга планета. Ходихме повече на север, далеч от най-известните атракции, така че всеки изминат километър беше страхотно вълнуващ и изненадващ – пейзажът там се променя постоянно. Зареждащо беше, после се прибрах и рисувах много.

Моментът от последната година, който дълго ще помниш
Днес. Излязох сама на разходка и случайно срещнах приятел, който ме заведе на невероятно място – един изоставен колодрум. Беше слънчево и лежахме на поляната в средата. Хем беше в центъра на града, хем много тихо, скрито и защитено. Обожавам такива тайни места и неочаквани срещи.

Андреа е на instagram.com/popyordanovaa, cargocollective.com/andreapopyordanova и behance.net/andreikasme212
Chark е на cargocollective.com/chark

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.