Over the Rainbow

Over the Rainbow
19 юни 2012 текст Валерия Василева
С разрастването на София Прайд фестивалът повлича след себе си огромно количество омраза и насилие и недоумяваме как дори православната църква подклажда подобни реакции. Шумът покрай феста обичайно е свързан с ексцесиите, а може да е много по-приятно. Истината е, че нямаме нищо против да погледаме хубаво кино и красиви фотографии и на това издание (24 – 28 юни) и не се сещаме за нито една причина да не ги видите и вие, независимо дали сте част от ЛГБТ общността или не.


София Прайд Филм Фест
Филмовата част от София Прайд предлага семпло и интелигентно подбрани филми на откритата сцена в градинката пред НДК - Art Space. Бъдете там всяка вечер от 24 до 28 юни в 21:00. Някои са съвсем нови за България – например Уикенд (24 юни) и турският Zenne (26 юни), създаден по действителен случай, в който баща убива сина си, разбирайки, че е гей. Останалите три филма са сръбският Парад, немският Три и британският Новаци, съответно на 25, 27 и 28 юни, и ако още не сте ги гледали, гарантираме,че ще се забавлявате много. Входът за Art Space е свободен.

София Прайд Арт Седмица
Също толкова стегнато ще премине и втората част под шапката на София Прайд – арт седмицата. Става въпрос за няколко изложби в любими столични локации. В Ялта ще видите фотографиите на Михаил Вучков с тема Премахни страха. Създателката на Addminimal Creative Studio Адриана Герасимова ще представи своите работи в Червило, а поп арт от Ясен Згуровски ще можете да разгледате в My Mojito. Дигиталните рисунки на Наташа Рич ще бъдат в Memento на Витошка,а на Теодора Дончева-Теч – в Dada. Предлагаме ви също да посетите премиерата на книгата Разговор с Десислава –Солджъра в Ялта на 29 юни от 19:00. В събитието участват Десислава Петрова-Солджъра и журналистът Иван Черкезов.

Шествие и концерт
И тъй като София Прайд най-често е свързван с традиционното вече цветно шествие в софийския център, такова ще има и сега. Сборният пункт е Паметникът на съветската армия на 30 юни в 16:00, а точният маршрут предстои да бъде уточнен. Ще има и концерт, както и диво афтърпарти в ID Club – подробности и за двете очаквайте скоро.

Пълната програма на София Прайд Филм Фест е тук.
Пълната програма на София Прайд Арт Седмица е тук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.