Слайд шоу

Слайд шоу


22 януари 2009 текст Ана Сенкова, снимка: сграда Жаклин, Пламен Братков, Aedes Studio
Тази седмица в София пристига едно японско изобретение, което не е на четири колела, но ще може да ни закара далеч – оригиналният презентационен формат Pecha Kucha ще ни вдъхновява в клуб Solo на 29 януари.


Не бързайте да четете изписаното на латиница Pecha Kucha по най-очевидния начин, защото изразът все пак е японски. Произнася се печ-ак-ча (с ударение на средната сричка) и означава нещо като неангажиращ разговор, или по нашенски казано – лафче. Зад това забавно име се крие нещо наистина добро – нов формат за презентация на идеи между архитекти, дизайнери, творци и артисти.
Началото е поставено в Токио от архитектите Астрид Клайн и Марк Дайтъм през 2003. Целта е да се създаде социална мрежа за артисти, главно в сферата на дизайна, в която всеки има възможност да разкаже за идеите, проектите си или каквото друго го вълнува. Има и няколко технически подробности. Презентаторите трябва да вместят своята идея/история в 20 слайда, всеки от които се задържа на екрана само за 20 секунди. Така цялата презентация се събира в 6 минути и 40 секунди. Стегнато, кратко и ясно. Важно е публиката да не се отегчи, пък и максимален брой хора да вземат думата. Възникналите въпроси се обсъждат по-късно – в предразполагаща неформална обстановка, на по чаша уиски.
Така замисленият оригинален формат бързо прескача рамките на чистия дизайн и влиза в полето на широкия обмен на идеи. Всеки може да участва и да повдига всякакви теми. Огромен интерес към този вид комуникация проявяват в академичните и бизнес среди, а публиката се разраства като лавина – на Pecha Kucha вечерите се събират хиляди хора, понякога дори свирят известни групи. Заразата е плъзнала навсякъде и вече над 150 града от целия свят и от всички континенти се забавляват с новата медия.
Дойде и нашият ред. Първата нощ на Pecha Kucha в София ще бъде в четвъртък, 29 януари, в клуб Solo. За съжаление местата са само 300 и вече е почти невъзможно да си намерите покана, но има и добра новина – срещата ще има бис през април, има време дори да подготвите своя презентация.
На първата среща сега ще видим как са се справили със слайдовете 12 българи. Няма да изброяваме всички, но не можем да не забележим, че в групата изпъкват обичайните заподозрени от нашата млада архитектурна гвардия – с кратките си Pecha Kucha презентации вече са готови Aedes Studio, I/O Architects, + архитектура, Studio Piperov, Deset, Zoom Studio, Provocad, WHATA. В карето горе припомняме и с какво някои от тях вече записаха името си в историята на съвременната българска архитектура.


1. Сграда Жаклин на Пламен Братков от Aedes Studio продължава да радва минаващите по бул. България, а интериорите, създадени на неговото бюро, са от най-запомнящите се в града (например клуб Червило).
2. Блок 647 в Люлин на Жоро и Вяра от I/O Architects ни накара да преосмислим отношението си към панелните комплекси – ето доказателство, че добра архитектура може да се прави въпреки ограниченията.
3. Освен със Соравия център на Царигадско шосе + архитектура са известни с провокациите си на социална тематика – те стоят зад граждански инициативи като bg not found и urban survival set.
4. Минимализмът на Zoom Studio е богатство за родната архитектура през последните години. В царството на кича и мутробарока те успяха да запазят хладна лаконичност в изразните средства и да докажат правилото, че по-малкото е повече.


Pecha Kucha Night е в клуб Solo, 29 януари, 20:20
Още на pechakuchasofia.wordpress.com 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.