Ад под небето

Ад под небето
29 октомври 2008 текст Александър Бакалов
Нощта на 31 октомври е по-тъмна от останалите в годината – казват, че на Хелоуин черните сили излизат на разходка сред хората и плашат не само децата. Наехме се да разкажем откъде тръгва цялата тази история и избрахме няколко варианта да прекарате дяволски добре празника в София.


Тиквеният фенер с изрязано лице се промъкна ловко на родна земя и започна скоростно да набира почитатели. Нашите разкрепостени младежи, вече граждани на света, стигнаха до правилния извод, че мрачната маскарадна бутафорност на славния западен празник е твърде забавна, за да се пропуска. Страничният наблюдател и незапознатият с материята участник в маскарада обаче продължават да се питат какво точно представлява Хелоуин. Ето го и отговорът.
В България често и неправилно превеждат Хелоуин като Деня на Вси светии, докато всъщност единственото общо между двата празника е, че споделят две съседни дати. Думата Halloween идва от All Hallows Eve, или в превод Навечерието на празника на Вси Светии – въпросният празник католиците честват на 1 ноември. Самият Хелоуин е разположил ухилената си тиквена физиономия на предишния лист от календара – 31 октомври. Тази дата е отбелязана като празник още през 5 век пр.Хр. и се счита за келтската нова година. Денят се е наричал Самхайн, или Денят на жетвата. Келтите вярвали, че на Самхайн всичките закони на времето и пространството престават да действат и мъртвите могат да се върнат при живите и подло да обладаят телата им. Живите, закономерно, не горели от желание да бъдат обладани и затова на 31-ви селяните се обличали в страховити костюми и обикаляли наоколо, вдигайки колкото може повече шум, за да стреснат злите сили.
Но какво общо имат с всичко това лудите по Хелоуин американци? Празникът бил пренесен на американска земя през 1840 от ирландските емигранти и надлежно обогатен от традицията да се просят сладкиши и да се правят мръсни шегички на хората, които отказват да почерпят. Обичаят с просенето обаче не идва от келтите, а от един християнски празник от 19 век, наречен Денят на всички души и честван на 2 ноември. На този ден хората обикаляли от село на село и събирали по къщите “духовни кексчета” (някакви питки със стафиди), обещавайки да редят молитви за мъртвите роднини на дарителите.
Последен въпрос – откъде се взима тиквеният фенер? Наричан Jack-o-lantern, той идва от ирландския фолклор. Според легендата момък на име Джак измамил Сатаната да се качи на едно дърво и нарисувал кръст на него, за да не може да слезе. Пуснал Рогатия чак след като изтръгнал обещание, че никога повече няма да го въвежда в изкушение. След смъртта си хитрият Джак не бил приет в Рая, защото явно не бил особено праведен пич въпреки липсата на изкушения. От Ада също го върнали, пак заради изкушенията. Накрая Сатаната му връчил фенер, направен от изрязана ряпа, за да си свети в ледения мрак на отвъдното, и го прогонил да се скита немил-недраг. И наистина в Ирландия хелоуинските фенери се правели от ряпа, но когато емигрантите стигнали в Америка, установили, че там тиквите се намират по-лесно от репите, и изменили леко традицията.
И така, от съчетанието на християнски и езически традиции, на ужаси и шеги, се родил един уникален, страховит и весел празник. Ако ви се струва забавно да го отбележите този петък в София, ето няколко варианта.

О, маскарад!

Mascara

Брилянтин


Опасна музика

клуб Twins

HMSU парти


Страх на ленти 

кино програма в Cinema City 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.