• Вълшебната цигулка

  23 февруари 2007

  текст Даниела Бенишева

  Цигулката на Веско Ешкенази не е наистина вълшебна?– той просто свири на нея със сърцето си. Един от най-големите ни класически музиканти, той е млад и талантлив, отдавна известен и извън България, а от 1999 насам и концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Новината е, че тези дни маестро Ешкенази ще си дойде в София, за да се включи в концерт на Симфоничния оркестър на БНР. Развълнувахме се малко повече и го потърсихме по телефона, за да разберем какво става с класическата музика. Или просто, за да се чуем с един истински музикант.
 • .
 • Заклех се!

  16 февруари 2007

  текст Никола Шахпазов

  Сигурно вече знаете новината?– проект, наречен Switched On! събра една дузина британски диджеи и им повери за ремикс класики от новата българска музика. Преработките на песни като Черната овца и Една българска роза ще прозвучат на 24 февруари в Парти център 4км, по възможност в присъствието на диджеите, а на място ще забият и легендарните Ревю и Нова генерация. Дочухме, че любимата ни англо-българска дама Мира Аройо, основен елемент в електроквартета Ladytron, е работила върху Клетва на Щурците, та й звъннахме в Лондон, за да ни разкаже как се е получило.
 • Подземен хаус

  9 февруари 2007

  текст Анелия Александрова

  Ха, така. Джон Дигуид тъкмо издаде нова компилация и вече идва у нас за голямо парти от серията Viva Sound Factory. Оргазанизатори са Метрополис, а локацията е фантастична?– второ ниво на подземния паркинг на City Center Sofia. Партито е чак на 17 февруари, така че започвайте да загрявате с Transitions Vol.2 или пък си изровете първия Renaissance, записан съвместно със Саша, и си припомнете началото. Иначе нужно ли е да обясняваме кой по дяволите е Джон Дигуид? Той просто е голям?– през 2001 DJ?Magazine го обяви за #1, а?днес, въпреки тежката си програма на продуцент, промоутър и диджей, е и резидент в лондонския Heaven и брайтънския The?Beach.
 • Музика за масите

  2 февруари 2007

  текст Никола Шахпазов, снимки Mute/Анимато

  Както почти надменно твърдят самите те, Laibach не е обикновена група от скромни поп музиканти. Словенските експерименталисти са творческа институция, която има собствена виртуална държава (NSK), организира изложби, лекции и семинари, въпреки че основната й дейност си остава музикалната. Последният им свръхамбициозен проект се нарича Volk?и съдържа 14 национални химна в маршови, симфонични индъстриъл преработки. Броени дни преди втория им спектакъл в София официалният говорител Иван Новак ни осведоми за позицията на Laibach по някои важни въпроси.
 • Напалмови изгаряния

  26 януари 2007

  текст Никола Шахпазов

  За радост на няколко поколения метални фенове миналото лято британските екстремисти Napalm Death извършиха първата си диверсия в България. Тогава обаче свириха в далечна Каварна, а този петък месомелачката ще работи в столичната зала Христо Ботев. Побързахме да се свържем с вокалиста Барни Гринуей за малко повече подробности относно актуалния албум Smear Campaign и предстоящото турне на бандата в Китай.
 • Просто божествен

  5 януари 2007

  текст Даниела Бенишева, снимки личен архив

  Наричат го кавалджията на света. Стилът му е уникален, смес от фолклор и джаз. Обявен за един от най-талантливите музиканти от Източна Европа. И винаги има с какво още да изненада?– ден преди закриването на Новогодишния музикален фестивал Теодосий Спасов ще представи премиерата на авторския си концерт В необятното.