Заклех се!

16 февруари 2007 текст Никола Шахпазов
Сигурно вече знаете новината?– проект, наречен Switched On! събра една дузина британски диджеи и им повери за ремикс класики от новата българска музика. Преработките на песни като Черната овца и Една българска роза ще прозвучат на 24 февруари в Парти център 4км, по възможност в присъствието на диджеите, а на място ще забият и легендарните Ревю и Нова генерация. Дочухме, че любимата ни англо-българска дама Мира Аройо, основен елемент в електроквартета Ladytron, е работила върху Клетва на Щурците, та й звъннахме в Лондон, за да ни разкаже как се е получило.


Привет, Мира! Нямаме търпение да ни погостуваш, този път като диджей!
За съжаление няма да мога да дойда да направя диджей сет в София. На партито само ще прозвучи кавърът, който направих, заедно със съвсем нов видеоклип. След няколко дни заминаваме за два концерта?– в Ню Йорк и Атланта, след което се връщаме в Англия и почти веднага започваме голямо турне заедно с Nine Inch Nails?– това е причината да не мога да пристигна в България.

Лоша новина... И все пак, значи става въпрос за кавър, а не за ремикс?
В началото идеята бе да ремиксирам песента, но впоследствие направих кавър, в който пея аз, а музиката е напълно преработена. Моята версия също е бавна, не съм го превърнала в някакво денс парче, но инструменталът е съвсем различен.

Ти сама ли избра да преработиш именно Клетва?
Реших да го направя, защото като дете съм гледала филма Вчера и знаех текста наизуст. Щурците всъщност са единственият български състав, музиката на който помня?– защото когато бях малка, родителите ми слушаха много техните албуми.

Не се ли притесняваш да променяш една от най-известните български песни?
Дори много. Когато започнах работа върху Клетва, нямах представа, че това е една от най-великите български песни. Просто много отдавна не живея в България... Освен това, когато ремиксирам и преработвам чужда музика, не обичам това да са много известни парчета на големи групи. Много се притеснявам, надявам се да не съм я развалила, а само да съм представила нещата в друга светлина.

Често ли влизаш в ролята на диджей?
Да, доста често. Всички ние, в Ladytron, правим диджей сетове като странично занимание от изявите ни на живо. Миналия уикенд свирихме в Будапеща, а по-миналия имахме диджей сетове във Вилнюс и Берлин, правили сме и големи диджей турнета в Европа и Америка.

Къде предпочиташ да прекараш петък вечер в Лондон?– на концерт в Brixton Academy или на парти в Ministry of Sound?
В Ministry of Sound със сигурност не обичам да ходя, защото това е огромен клуб, а аз предпочитам малки места, в които пускат по-различна музика. Понякога ходя във Fabric?– харесва ми, въпреки че и той е грамаден, но пък много интересни диджеи пускат там. Всъщност любимите ми клубове са основно в Европа, а не в Англия. Освен това със сигурност вече ходя по-често на концерти, отколкото на партита.

Какво ново в лагера на Ladytron?
Вече имаме доста готови песни за новия албум и се надяваме през юни да влезем в студио и да ги запишем. След това всичко зависи от лейбъла. Но ако не до края на тази година, то най-късно в началото на другата албумът ще излезе.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.