Музика за масите

2 февруари 2007 текст Никола Шахпазов, снимки Mute/Анимато
Както почти надменно твърдят самите те, Laibach не е обикновена група от скромни поп музиканти. Словенските експерименталисти са творческа институция, която има собствена виртуална държава (NSK), организира изложби, лекции и семинари, въпреки че основната й дейност си остава музикалната. Последният им свръхамбициозен проект се нарича Volk?и съдържа 14 национални химна в маршови, симфонични индъстриъл преработки. Броени дни преди втория им спектакъл в София официалният говорител Иван Новак ни осведоми за позицията на Laibach по някои важни въпроси.


Предният ви албум WAT се оказа един от най-успешните в дискографията на Laibach. Всъщност успехът има ли значение за вас?
Най-важното за нас е, че сътворихме нещо смислено. Едновременно с това от значение е музиката ни да достигне до хората?– в противен случай бихме могли да свирим парчетата си в една стая, без никаква публика. Но тъй като сме решили да правим музиката на Laibach достояние и на други, успехът наистина е от значение.

Преработката на свещени песни като националните химни не е ли пре­калено рисковано дори за музикални авантюристи като Laibach?
Е, да. Но за нас не бе от особено значение дали интерпретациите ще се харесат. Начинът, по който ги преработихме, беше единствено и само наше творческо решение. Важ­ното за нас е хората да реагират на нашата музика, независимо дали позитивно или негативно. Иначе работата ни не би имала смисъл.

Volk е един доста странен за вас албум?– почти спокоен...
Забавили сме ритъма, говорим по-тихо, но не мисля, че това прави Volk по-спокоен. Все пак става въпрос за национални химни, а те са натоварени с много значение и енергия. От една страна, химните са много милитаристични, а от друга?– лирични. В нашите интерпретации акцентирахме и на двата аспекта.

Как избрахте химните, които да преработите?
Избрахме тези на най-агресивните и империалистични страни в историята на човечеството. Агресивни в културен, политически и икономически смисъл.

Дори Ватикана?
Всъщност Ватикана е най-агресивната страна в света.

Една от най-интересните преработки е на песента Slovania?– разкажи ни защо се спряхте тъкмо на този древен химн.
Това е преработка на Hej, Slovаci?– панславянски химн, написан от словашкия композитор Самуел Томашич през 1834. В момента химнът на Полша е доста близък до тази песен, но текстът е различен. Доста време Hej, Slovаci е била ползвана като официален словашки химн, по-късно става и химн на Югославия, официален химн на словенската армия, ползван е и от панславянското движение Соколи през 19 век. Тази песен е била много известна в почти всички славянски страни?– била е истински международен поп хит, и то по времето, когато не е имало радио и телевизия (в България песента добива популярност като Хей, славяни?– бел. авт.).

Запознат ли си с ъндърграунд индъстриъл сцената, която всъщност вие създавате?
Да, наясно сме с влиянието на Laibach, и то не само в ъндърграунда... Смяташ ли, че Rammstein например са ъндърграунд?

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.