Циникът

18 юни 2009 текст Иван Хадживеликов, снимки Season of Mist
Не сме и опитвали да дадем точно определение на онова, което свирят Cynic – от 1987 насам американското комбо изпробва всичко, от техничен траш метъл до джазово наситен дет с ужасно свободни импровизации. Странно, но сега Cynic се оказват адски популярни – миналата година обраха овациите с прелестно-прогресивния Traced in Air, а тези дни са на европейско турне с Dream Theater. Десетина дена преди да пристигне за каварненския Калиакра рок фест, основателят на бандата Пол Масвидал ни сподели това-онова за кефа от това да свириш пред 20 000 души и красотата на живота изобщо.


Преди 15 години наричаха вашата музика техно метъл и бъдещето на метъла. Къде са Cynic сега, след дългата пауза?
Страхотно е да сме отново заедно. Иначе никога не сме се стараели да сме задължително “прогресив”. Музиката просто е отражение на индивидуалностите на тези, които я правят. Забавляваме се.

Имаш ли проблем с етикетите, които постоянно се слагат на музиката ти?
Според мен са окей, а и “прогресив” доста добре пасва на това, което правим сега.

Какво се промени в метъл сцената от 90-те досега?
Разраснала се е, особено ъндърграундът. Има много яки неща, експериментални и нови. Има и много боклук, но и много ценни неща.

Как оцелява една метъл банда в наши дни, когато музикалната индустрия – такава каквато я познаваме, загива?
Не знам какво ще се случи, но с интерес изследвам промените. Определено трябва да правиш повече концерти, тъй като не получаваш кой знае какви приходи от албумите си. И със Cynic е така – изкарваме пари с други неща.

А ти с какво изкарваш пари?
Имам голяма музикална банка с неща, които се пускат по телевизията, използват се за трейлъри, филми и реклами, също така записвам и продуцирам за други хора.

Различно ли е усещането за вас сега, когато нещата са се разраснали? Как се чувствате, когато излизате да свирите на големи стадиони?
Страхотно е! И навремето сме свирили на няколко фестивала – харесвам улавянето на музиката от по-голяма публика. Иначе еднакво ценя и големите концерти, и тези в малките клубове. Всички са уникални.

Каква музика слушаш с удоволствие напоследък?
Всякаква. Последно си пусках Radiohead, салса, The Cardigans... слушам всичко. Просто харесвам добрите песни.

Идваш от Маями, не те ли е изкушавала латино сцената?
Тя е част от мен, определено, въпреки че съм имал само един подобен концерт с певец от Аржентина. Ние в Cynic избрахме джаза.

Трябва да ти задам този въпрос, иначе няма да мога да заспя. Ти и барабанистът ви Шон Рейнарт участвахте в един велик албум – Human на Death. Какво помниш от съвместната си работа с покойния Чък Шулдинър?
Благодарен съм за този чудесен опит. Чък ни беше като батко – познаваше ни от малки с Шон и ни светна за много неща в индустрията.

Свирите в Каварна на 3 юли, което значи, че ще посрещнете националния празник на САЩ тук. Ще си носите ли фойерверки?
Хаха, не мисля, че ще минат през митницата.

Какво ви вдъхновява днес?
Звукът, светлината, чувството да си човек, приятелите, щастието, животните. Имаме малко време тук и е хубаво да го ценим.

Cynic свирят преди Dream Theater на Каликара рок фест, Каварна, стадион Калиакра, 3 юли, 20:00, еднодневен билет – 55лв,
тридневен билет – 100лв от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.