Мълчанието на агнетата

18 юни 2009 текст Анелия Александрова
Култовите Lamb се събират и засега не обещават повече от няколко фестивални дати това лято, но пък едната е в София – идват на 20 юни, за последния ден от страховития Park Live фест. През 90?те Лу Роудс и Анди Барлоу (от Манчестър, не от Бристъл) дадоха най-доброто, за да направят трип хопа истинско събитие в музиката. След общо четири албума, през 2004 те се разделиха – за да не зациклят. Така поне ни каза Лу, която готви солов албум в западната британска провинция, наслаждава се на зелените хълмове и децата си и няма търпение да ни види. Ние – още повече.


Здрасти, Лу! Къде се изгубихте толкова време?
Хаха, ами май трябваше... ох, не знам какво да кажа. Бяхме заедно толкова време, направихме четири албума. Lamb е проект, който трябва да се движи, да се развива. И не знам какво ще се случи, какво предстои. Да видим какво ще стане през лятото.

Сега се събирате за няколко фестивални дати. Това само началото на нещо по-голямо ли е?
Със сигурност не мислим по-надалеч от лятото. Но усещането наистина е много свежо. Без големи очаквания, без големи планове, просто идваме да доставим няколко шоута и да се насладим на това да свирим заедно отново. Досега и двамата с Анди бях­ме доста заети със самостоятелните си проекти.

Да, и двамата не спирахте да работите поотделно. Как беше като солови играчи и чия беше идеята да се съберете отново?
Когато се разделихме през 2004, беше време всеки от нас да поеме по някакъв собствен път. Аз исках да записвам моята музика и точно това правих през последните пет години – определено много се наслаждавах. В момента работя по нов албум, вероятно ще излезе следващата година. Но сега прекъсвам работата за малко, за да свирим заедно. Когато идеята за това дойде, аз си казах “Защо не!”. Пък и толкова много хора ни писаха на уебсайта – включително много, които не са ни слушали на живо, а искат да ни видят.

2009 се очертава като годината на големите завръщания – толкова култови банди, включително и Lamb, се събират отново. Има ли някаква определена причина за това?
Не знам, честно. Толкова много неща се случват в музиката, които не можеш да разбереш, дори и да си част от всичко това. Може и да е свързано с глобалната рецесия, а може и просто хората да искат отново да чуят онези банди, с които им е било толкова, толкова забавно. За нас да свирим отново е изключително емоциално преживяване.

Преди време каза, че след последния студиен албум на Lamb просто не сте знаели накъде да продължите. Ти самата дори отиде да живееш в комуна с децата си. Сега наясно ли сте с посоката и всъщност къде живееш в момента?
О, все още живея в западната провинция, далеч от града. Тук е толкова зелено, децата ми ходят на училище отвъд хълма. Супер е да съм с тях. Може би, ако нямах деца, щях да се върна в града. Но тук е най-подходящото място за мен като майка.

Беше казала още, че елекронната музика вече не те вълнува...
След като се разделихме, се заех с фолк – музиката, с която съм отраснала. По някакъв начин се върнах към първата си любов. Това е нещото, което ме вълнува в момента – възможно най-естествената музика. И новият ми албум ще е такъв – възможно най-естествената музика, затова съм и в провинцията. Тук пея и записвам, с най-малките възможни намеси и обработка след това.

И никакъв шанс за нов албум на Lamb?
Нямам представа какво ще се случи. Времето с бандата беше наистина невероятно, но сега просто не знам.

Какво според теб имаше през 90-те, което направи от музиката тогава да е толкова иновативна, силна и въздействаща?
Не мисля, че сега има някакъв проблем и музиката не е толкова силна, просто е различна. За последните години май денс музиката е завзела позиции, но и акустичната музика не се дава – и с нея се случват страхотни неща. Електронната и акустичната музика са две различни неща, които не е нужно да се смесват. И двете ми носят удоволствие.

В София ще бъдете част от фестивал, в програмата освен вас са още Roots Manuva и Tricky, знаеш, нали?
Хаха, не, не знаех.

Но не може да не се познавате с Tricky?
О, да, познаваме се още от едно време.

Разкажи ни нещо интересно за този агент.
А, не, не искам да се забърквам в неприятности, хаха. Опасно е да се говори за Tricky, хаха. Не, той може да бъде безкрайно очарователен, но понякога и доста, хм, сложен.

А какво ще кажеш за новите му неща? Откачени са, нали?
Не знаех, че има нов материал, не съм го слушала. Но ето за какво говоря – нали не сте очаквали нещо нормално от този пич?!

Абсолютно не! Да се върнем на вас. Веднага след нашата дата отивате да свирите в Гластънбъри. Все още ли тръпката да свирите на култови фестивали е по-голяма от това да пробвате съвсем нови места, с непознати и супернадъхани фенове?
Гластънбъри е фестивалът на фестивалите. Абсолютно легендарно място. Това не е фестивал, който се прави заради парите. В началото също беше малко събитие, на което просто хората пътуваха и идваха, за да свирят и слушат музика. И въпреки че сега е огромна сцена, нещо от тръпката е останало. Някои от нашите най-добри шоута бяха именно там. И когато сега започнахме да планираме лятото и събирахме покани от различни места, през цялото време с най-голямо нетърпение чакахме и поканата от Гластънбъри. И, естествено, когато тя дойде, бяхме суперразвълнувани, че ще свирим там отново.

Кажи ни малко повече за сета ви тук – колко дълго ще свирите и дали решихте вече кои парчета?
Не още, но хората няма да бъдат разочаровани. Ще има много от любимите им песни. И не съм сигурна колко дълъг ще е сетът, защото това са неща, които решават организаторите на феста. Да се надяваме само, че няма да е прекалено кратък, защото така става наистина трудно да избереш какво да представиш.

Едва ли, феновете тук ви обожават, трябва да го знаете.
Страхотно, и ние нямаме тръпение да се срещнем.

И последно, кажи ми част от последния текст за песен, който написа. Нещо кратко?
Опа, чакай да помисля. Не че е било толкова отдавна, все пак правя нов албум, ама трябва да се сетя... Може би заглавието на първия трак от новия албум, което е All It Takes is One Big Thing to Happen.

Lamb са на голямата сцена на Park Live, Борисовата градина, Колодрума, 20 юни
еднодневен билет – 25/35/45/55/65лв, тридневен билет – 60/65/85/95/115лв от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.