Вълшебната цигулка23 февруари 2007 текст Даниела Бенишева
Цигулката на Веско Ешкенази не е наистина вълшебна?– той просто свири на нея със сърцето си. Един от най-големите ни класически музиканти, той е млад и талантлив, отдавна известен и извън България, а от 1999 насам и концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Новината е, че тези дни маестро Ешкенази ще си дойде в София, за да се включи в концерт на Симфоничния оркестър на БНР. Развълнувахме се малко повече и го потърсихме по телефона, за да разберем какво става с класическата музика. Или просто, за да се чуем с един истински музикант.


На 2 март в зала България ще изпълните Моцартовия концерт за цигулка №5. Чий беше изборът?– ваш или на диригента Росен Миланов?
И двамата имаме силни симпатии към музиката на Моцарт, избрахме го заедно. Радвам се, че ще го изпълним.

Свирите на цигулка Гуарнери дел Джезу от 1738, бихте ли я сменили примерно с електрическа?
Всъщност имам подарък електрическа цигулка от Слави Трифонов, когато преди 2-3 години заедно правихме Вечерай, Радо. Нямам проблем със свиренето на каквато и да било цигулка, но инструментът, който имам в момента, е по-стойностен. Не може и дума да става за сравнение между електрическа цигулка, която струва от 1000 до 5000 евро, и един такъв инструмент, който освен всичко има и антикварна стойност.

Като успял музикант имате ли свои ученици, на които искате да предадете своите умения?
По принцип, когато мога, преподавам на хора, които се интересуват от истинското значение на думата музикант, а не на такива, които просто искат да напишат в биографията си, че са учили при Веско Ешкенази.

Какви са днес тенденциите в класическата музика според вас?
В последно време тя се превърна в доста голям бизнес. Все повече се разчита на ефектността на изпълнителя. Целта е да печели не само той, но и различните организатори, промоутъри, мениджъри, издатели. Може би, от една страна, е хубаво, защото има по-широк достъп до класическата музика, но става така, че се работи без чувство, което е жалко. Въпреки че работя много, винаги се старая да давам нещо от себе си.

Какво мислите за участието на класически музиканти в шоупрограми, клипове?
Неотдавна участвах в клипа на песента Не сега на КариZма. Съвместната ни работа доведе до нещо хубаво, което свързва класическата с поп музиката. Аз съм човек с широк мироглед и ми беше изключително приятно да участвам в такъв проект. Всъщност ми се случва за втори път?– първият беше видеоклипът на Вечерай, Радо с Ку-ку бенд. Бих казал, че много избирам това, което правя. И го правя с удоволствие.

Участвате в холандското трио Озирис, бихте ли дошли ли с него в България?
Разбира се. Винаги, когато обсъждаме бъдещите си концерти, колегите ми питат, кога ще отидем в България. Много искам да направим хубав концерт, а може би и кратко турне, но всичко е въпрос на бъдеще.

Замисляли ли сте се за концерт под диригент­ството на Максим Ешкенази, би било интересно?
Максим е изключително талантлив музикант и това, че ми е братовчед, прави нещата още по-лесни. Искам обаче много внимателно да изберем произведението, което ще свирим заедно, защото ще бъде за първи път и трябва да изненадаме публиката приятно.

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.