Циганско лято

4 юни 2009 текст Никола Шахпазов
Фестивалът Meet the World стартира на 7 юни с електронен бийт, брас бенд и цигански мелодии. Малко изненадващо, но всичко това е специална доставка от немския диджей и любител на балканските музикални подправки Shantel и неговия Bucovina Club Orkestar. Откриваме Щефан в страхотно настроение – взел си е няколко дена почивка от турнето, а докато говорим за новия му албум Planet Paprika и работата с Фатих Акин, ненадейно споменаваме и чалга рапъра Устата. Колко странно.


Как върви турнето?
Чудесно, наистина добре. Всъщност не чувствам това турне като нещо различно, защото с моя бенд почти непрекъснато свирим на живо.

Променя ли се съществено аудиторията, когато турнето премине от Западна към Източна Европа?
Това е въпрос, който ми задават адски често. Предполагам, че музиката ми се възприема като екзотична навсякъде, където свиря – независимо дали на Запад или на Изток. Е, може би хората в Югоизточна Европа танцуват малко по-добре, отколкото хората във Великобритания например.

Какви музиканти свирят в твоя Bucovina Club Orkestar?
Заедно с мен сме 9 души. Музикантите в бенда идват отвсякъде – Сърбия, Румъния, Австрия, Германия, Франция... Цялата ми концепция е много отворена и за мен е без значение откъде е родом някой. Ако неговата страст и характер пасват на групата, тогава всичко е наред. В Bucovina Club Orkestar няма паспортен контрол, хаха.

По-забавно ли ти е, когато свириш на живо или когато правиш диджей сет?
Много се радвам, че имам възможност да правя и двете. Понякога е невъзможно да свириш на живо – или защото клубът е твърде малък, или пък организаторите имат ограничен бюджет. Тогава съм просто диджей и все пак си изкарвам чудесно. Имал съм възможност да свиря на големи поп и рок фестивали – тогава пък ми е любопитно как група като нашата се вписва сред останалите. Свиренето на живо винаги е различно, когато е намесен диджей, а пък за всеки диджей е адски добре да има музикален опит и да свири поне на един инструмент.

Какво си ни подготвил за концерта тук?
Хаха, нямам никаква представа какво ще свирим в София. Това ми е нещо като концепция – избирам парчетата в последния момент, много спонтанно. Затова винаги има изненадани.

Чухме, че си приключил записите на новия си албум Planet Paprika – добре ли се получи?
Честно казано, ще ми трябва поне седмица, преди да мога да кажа повече за албума. През последните месеци бях толкова зает със записите в студио, че нямам общ поглед върху парчетата. Единственото, което ми е ясно, е, че работата в студио ми се струва все по-трудна. Може би защото Disko Partizani се оказа доста успешен сега работих под голямо напрежение – за да оправдая очакванията на хората.

Кога да очакваме албума все пак?
Мисля, че първият сингъл ще излезе съвсем скоро, а албумът – някъде през август. Отсега нататък сме на турне, така че ще свирим доста нови парчета, за да подготвим издаването през август.

Докато си в София, ще потърсиш ли български албуми?
О, да – купвам музика навсякъде, където пътувам. Най-интересно за мен обаче са близките музикални елементи в различните страни. Онова, което съм научил при работата си, е, че има адски големи прилики между различните култури. Има мелодии, които срещаш абсолютно навсякъде. Вземи например континентална Европа – когато става въпрос за музика, аз не виждам особено ясни граници, всичко е много близко. Дори е някак смешно – вече чух един българин, който е пригодил моя мелодия към свое парче...

Наистина?
Да, намерих една песен в YouTube – сега не мога да се сетя името... А, да – Мале, мале на Устата. Той е гепил музиката от парчето ми Marko i Shantel от Disko Partizani – рапирал е върху него и е спретнал един наистина весел видеоклип. Дори нямам идея за какво се пее, хаха. Това точно този международен импорт-експорт, за който говоря. Разбира се, в случая има и правен проблем, защото никой не е искал правата за песента...

Смяташ ли да съдиш Устата?
Неее, няма никакъв смисъл. Мисля, че днес музикантите изобщо не са милионери – защо ми е да им го причинявам? И друг път ми се е случвало да крадат моя музика – в Турция например.

Кефиш ли се на други банди, които смесват балканска музика с поп и рок – Gogol Bordello и Kultur Shock например?
Нямам определено мнение за колегите си – има хубави неща, както и доста слаби. Като цяло е хубаво да видиш, че афроамериканското мейнстрийм рокенрол клише вече не работи. Младите музиканти вече няма с кого да се идентифицират. Затова цялата тая вълна от балкански поп внася съвсем ново усещане в съвременната музика. Това много ми допада – защото след като дълго време всичко бе изцяло доминирано от Запада, сега е време за промяна. И не говоря за традиционна музика, за фолклор, а по-скоро за смесването на всички тези влияния в нещо ново. Моето семейство идва от областта Буковина в Румъния. Ако се разходиш дотам, ще забележиш, че вече не се намира никаква местна музика – тя почти се е изгубила. А е нужно да поддържаме тази традиция.

Знаем, че през годините си работил със и си ремиксирал доста цигански брас оркестри. С кои бе най-забавно?
Това с ремиксите бе доста отдавна. Тогава едва започвах, но ми беше писнало от т.нар. уърлд музика. Затова експериментирах с ритъм и мелодия и така открих балканската музика. Обаче всички записи, на които попадах, имаха един основен проблем – никой не се беше старал над качеството на записа. Затова се стараех да ъпгрейдна саунда. Впоследствие работих с толкова много музиканти, че ми е трудно и дори е неправилно да изтъквам някого от тях. Те са много различни, но всички са много добри.

Последно работи над саундтрака на The Edge of Heaven на Фатих Акин – сигурно си се вълнувал?
Мисля, че това беше чест за Фатих Акин, както и за мен, разбира се. Фатих ми се обади и попита дали искам да работя над музиката за новия му филм. Веднага му казах, че никога преди това не съм правил саундтрак – макар че някои мои парчета са били използвани във филми. Прочетох сценария и бях много впечатлен. Освен това Фатих Акин подхожда много приятно към работата – почти като Горан Брегович. С Брегович се чух преди година покрай идеята да работим над един негов проект. Винаги съм харесвал да правя колаборации и се получават лесно. Може би защото не съм особено сложен човек, хаха.

Shantel и Bucovina Club Orkestar са в зала Универсиада, 7 юни, 19:30, 30/40лв от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.