Balkansky синдром

7 май 2009 текст Диана Георгиева, снимки Валентин Дановски за Ангел Коцев студио
Псевдонимът Cooh ни е адски добре познат покрай партитата на HMSU, но сме чували твърде малко за Balkansky. Всъщност и зад двете имена откриваме един човек – Иван Шопов. Едва на 26, той вече има доста успехи на дръменбейс сцената, 35 плочи, издадени от чуждестранни лейбъли, и постоянни сетове извън България. Напоследък се заигра с дъбстеп и ембиънт, обедини сили с Иво Христов, а резултатът е чудесно звучащият албум Kuker, в който можем да чуем и вълшебния кавал на Теодосий Спасов. Освен това Иван усилено рисува и... още куп неща.


Преди около месец излезе албумът Kuker, разкажи повече за него.
Идеята за този албум се роди преди 4 години, когато се запознах с Иво Христов. Той е собственик на лейбъла Кукер Мюзик, предложи ми да направя няколко ремикса на албуми, които е издавал. Получиха се много добре и решихме да продължим със съвместен албум. Работехме върху парчетата всеки ден в продължение на почти 2 години. Събра се подготвителен материал от около 20-30 трака, от които оставихме 11. В тях участват хора като Теодосий Спасов, Пеньо Пеев и Влада Томова.

Има ли фолклорът място в съвременната музика?
Да, естествено. Той винаги е бил част от мен, все пак съм българин. От много малък си мечтая да комбинирам моята музика с фолклор. Когато започнах да работя с Теодосий Спасов и Иво Христов, ми просветна, че ние всъщност правим едно и също нещо – българска музика. Това е, образно казано, среща на поколенията и се получи нещо наистина уникално.

Какво символизират кукерите в концепцията на албума ти?
Кукерите събуждат хората, те прогонват злото с вдигане на шум. Албумът на практика има различни нива на контекста. Например с песента Писмо от Америка, в която Влада Томова е записана да пее Пуста младост на улиците на Ню Йорк, правим връзка с филма Писмо до Америка. В него едно момче се опитва с песен да събуди най-добрия си приятел, който е в кома някъде отвъд океана. Ние решихме да обърнем символите и посланието да е от Щатите към България – да се събудят българите от комата, в която са изпаднали.

Къде можем да намерим Kuker?
Продава се в Дюкян Меломан и в Orange. В момента разработваме уебстраницата на Balkansky, за да може да се поръчва и от там – ще има възможност за купуване и на отделни mp3-ки. В момента може да се намери само специалното издание, пуснато в ограничен тираж – дигипак, кутия с диск и с 11 фотографии.

Чии са фотографиите?
Дело са на Иво Христов, той е и арт изпълнителят на целия проект, грижи се за дизайна, аранжимента на парчетата, идеологията и концепцията. На практика той е движещата сила.

Освен МySpace страницата на Cooh имаш и две на Balkansky. Защо?
Всъщност имам 4 MySpace страници и скоро мисля да направя още две. Не искам да обърквам хората, затова и различните си проекти издавам под различни имена, съответно имам и различни профили. Като Balkansky имам два, защото единият е професионално насочен – за диджеите, които искат да си купят винили. Другият е чисто информативен.

Дръменбейс, дъбстеп, какво още?
Минимал техно и брейкор. Последното е експериментален стил, който достига доста изкривени състояния на ритъма и е още ъндърграунд. И тях ще издавам под други имена, но няма да ги споменавам сега, тъй като още са само проекти.

Малко български диджеи могат да се похвалят с график като твоя – правил си сетове в Москва и Лондон, а сега заминаваш за няколко партита в Австралия. Откъде този интерес към музиката ти?
Когато музиката ми стана по-качествена и слушаема, започнах да я изпращам в чужбина на разни лейбъли. Това се случи преди 4 години, оттогава досега съм направил 35 плочи. Хората искаха да ме чуят на живо и от 3 години постоянно пътувам – пускал съм в Париж, в Москва, общо взето, в цяла Европа, а миналото лято – и в Казахстан. Сега ме канят в Австралия, Австрия, Будапеща, Чехия, след това пак имам участие в Лондон. Есента планирам турне в Щатите, но то отнема повече време – подготовка за визии и всякакви такива неща.

А как стана част от екипа на HMSU?
Малко след като дойдох в София, срещнах Валери, когото хората познават под името Ogonek. Започнахме да правим музика заедно, той ми показа разни неща. Малко по-късно диджеите от HMSU, които също пускаха дръменбейс, ни поканиха да бъдем гости на тяхно парти. Така направихме второ, после трето и решихме занапред да правим партитата като един екип.

Кога се запали по дръменбейса?
Ами стана доста странно. Като малък първо свирех на бас китара в една метъл група. Брат ми, който е по-голям от мен с две години, слушаше тежка музика и покрай него и аз се зарибих. След 4-5 години колекциониране на албуми в училище се запознах с хора, които слушаха електронна музика. Тогава я мразех, естествено. Но ми пуснаха неща, които, изненадващо и за мен, супер много ме изкефиха.

Кои например?
Първото нещо, което много харесах, бяха Аphex Twin с Come to Daddy. То е кросоувър между метъл и електронна музика. Запалих се и търсих други техни албуми, после питах за нещо като Аphex Тwin и така се запознах с Goldie, Ed Rush например. От електрониките този стил е най-близо до метъла като енергия, като послание, допадна ми най-вече заради мрака в нея. Не съм започнал с някакви лигави изпълнители, а с най-тежкия възможен дръменбейс.

Всъщност си завършил графика в Художествената академия. Паралелно ли се занимаваше с рисуване и с правене на музика?
Винаги съм ги правел заедно. Докато учех, си разделях деня на две – сутрин ставах рано, отивах първи в академията, докато ги нямаше още моите колеги, рисувах до 1-2 часа плътно и отивах в студиото.

Вече си правил изложба в Германия?
Да, в Марбург, с повече от 15 творби. По-голямата част нарисувах специално за изложбата, други си бяха отпреди.

Занапред ще продължаваш ли да рисуваш и да правиш музика едновременно?
Няма връщане назад. Сега се преместих да живея в нов апартамент, където имам възможност за ателие и студио на едно място. Смятам да следвам схемата от академията – до обед да рисувам, после да правя музика.

Остава ли ти изобщо време за почивка, за разпускане?
Да. Обикновено пътувам петък и събота, в понеделник и вторник си почивам, в сряда започвам да се събуждам и после пак заминавам. Моята музика е изцяло ритъм, така че няма как и аз да съм извън него.

Kuker на Balkansky е на пазара, 28лв
Иван Шопов е на myspace.com/kukerbalkansky, myspace.com/dubalkansky, myspace.com/coohbg, myspace.com/coohdnb

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.