Внос от Амстердам

16 април 2009 текст Никола Шахпазов
Марк Фого всъщност е англичанин, но толкова отдавна живее в Амстердам, че приемаме и него и бандата му The Skasters за чист холандски продукт. Преди 2 години ска бандитите свириха на рождения ден на радио Тангра Мега Рок заедно с пънкарите Toy Dolls, а този месец пристигат по същия повод – този път като хедлайнери. Звъннахме на Марк в един ленив пролетен ден, прекъснахме го, докато играеше на своя Playstation, и разбрахме, че още се чуди какъв подарък да донесе на Тангра.


На официалния сайт на Mark Foggo’s Skasters с огромни букви пише: ЗАВРЪЩАМЕ СЕ В БЪЛГАРИЯ!!! Този концерт явно е специален за вас?
Да, очевидно всички в бандата се вълнуват. Основната причина е, че предишния път беше много забавно – имаше доста публика, срещнахме и някои наистина страхотни хора. Още тогава си пожелахме да се върнем в България.

Забелязвам, че концертът в София ще бъде единстве­ният в Източна Европа в настоящото ви турне.
Ами, това не е точно турне – просто си избрахме няколко европейски града, в които да свирим.

Нали знаеш, че отново ще свирите на рождения ден на Тангра Мега Рок?
О, да, дори се чувстваме поласкани от факта – това прави концерта още по-специален.

Сигурно ще им донесеш някакъв специален подарък от Амстердам?
Със сигурност ще взема нещо. Обаче трябва да ми кажеш какви са законите в България. Защото сигурно някои субстанции, които са разрешени тук, при вас не са?

Ами, всички, за които си мислиш, са забранени.
Това ще направи нещата доста трудни. Наистина ми се ще да взема нещо специално по повода, но би било неприятно да ме арестуват на летището, хаха. Най-малкото защото така ще проваля концерта.

Смяташ ли, че този път може да се получи дори по-добре от първия концерт?
Ако се получи по-добре, би било направо фантастично! Защото концертът с Toy Dolls бе феноменален, не мога да си представя как може да се получи по-хубаво.

Забелязвам, че през май ще записвате новия албум – как ще смогнете хем да свирите на живо, хем да записвате в студио?
Нямаме никакъв проблем с това – вече от три седмици работим над нови парчета и демото за албума вече се оформя. Дори в София може да ви изсвирим нещо ново.

И как звучи новият ви албум?
Получава се добре – като цяло ще е доста ска, но имаме и едно изцяло пънк парче, за разнообразие. Готови сме с аранжимента на половината парчета, но ни остава доста да посвирим, за да ги довършим.

Има ли някакви сериозни промени в състава на The Skasters откакто ви видяхме последния път?
О, да. Този път ще ни видите с нов басист – Йохан Стивънс, с когото сме свирили през различни периоди в последните 15 години. Той участваше и в няколко други групи, но за наша радост се отказа от всички, за да се посвети изцяло на The Skasters. Нашият тромбонист също напусна, но встрани от това – май бандата е същата.

През годините доста хора идваха и си отиваха от The Skasters – защо се получава така?
Предполагам, че е заради отговорностите, които човек трябва да има към групата. Ние пътуваме доста, често свирим на живо и това отнема адски много време. Затова хората идват и си отиват – защото не си дават сметка колко е натоварващо да записваш и да бъдеш на турне в продължение на 5-10 години. Нашият тромбонист например дълго свири с групата, но реши да отдели повече внимание на музикалната си компания, да поработи като тур мениджър – глупава идея, но какво да се прави, хаха.

Вашето ска винаги е било супержизнерадостно и с позитивни послания за бира, трева и добре прекарано време. Смяташ ли, че някога ще напишеш тъжно парче?
Не, не виждам никакъв смисъл да правиш музика, която натъжава хората. Самият аз винаги съм в добро настроение, дошъл съм на тази планета за парти, ха-ха. Винаги сме навити за още забавление, така че правим такава музика.

С The Skasters свириш вече 20 години. Чудил ли си се колко още можеш да продължиш с турнетата и записите на музика?
Решил съм твърдо, че ще правя това, докато умра. Защото нищо друго не ми доставя толкова голямо удоволствие, колкото музиката – свиря цял живот, няма как да спра. Тоест ще спра, когато ме поставят в ковчега, хаха.

Как върви лейбълът Skanky Lil Music?
В миналото сме работили с някои от големите в бизнеса – EMI и Polydor например. Те обаче не се ангажираха сериозно с промотирането и дистрибуцията на дисковете ни, затова се захванахме да правим това съвсем сами. Така направихме и лейбъла Skanky Lil – съвсем малка музикална компания, с основна цел да пускаме албуми на The Skasters. Нещата потръгнаха и започнахме да издаваме разни групи, които ни харесваха – пънк, ой, хардкор и ска, разбира се. Тези дни продажбите на албуми не вървят добре в глобален план, затова сме се съсредоточили над нашите албуми.

Смяташ ли, че ска музиката се развива, или е зациклила на едно място?
С The Skasters свирим ска с два тона – това е звученето, което най-много ми харесва. Смятам, че истинското ска трябва да звучи точно така. И не бих казал, че този стил се е променил или развил – той си е един и същ от 80-те насам. Някои от старите групи като The Specials и The Beat се развиха, тоест станаха по-лекички. Ние обаче нямаме никакво намерение да правим това – нашата музика винаги ще е с високо темпо, за истинско парти.

Смяташ ли, че великите ска банди са онези от 80-те и днес няма добри млади попълнения?
Тези дни всички ска банди смесват няколко стила – те са или ска-пънк, или ска-кор, или нещо такова. Това е окей и част от тези групи ми харесват, но най-много обичам истинския ска звук от началото на 80-те, тогава се появиха най-великите в този стил.

С какво ще запълниш деня си след интервюто?
Ами, през деня съм зает най-вече с моя Playstation, хаха. Обожавам електронните игри. Освен това се мотая, пийвам биричка. Имам и 8-годишно момченце, което заема част от времето ми.

Mark Foggo’s Skasters са в Blue Box, 24 април, 19:30, 30лв от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.