На наш терен

26 март 2009 Диана Георгиева
Немското дуо с хиперстранно име Boozoo Bajou ни спечели още през 1998 с Night Over Manaus – електроника с бразилски аромат, лежерно настроение и специфичен темперамент. Тази година, след почти 10-годишно отсъствие, Флориан Зайберт и Петер Хайдер най-сетне ни зарадваха и с чисто новия материал в Grains. Нещо повече – Флориан пристига като специален гост на първото Teren MJ парти и макар да се заканва, че ще пуска по-енергична музика, все пак се надяваме да прозвучи и нещо в типичния
Boozoo Bajou стил.


Двамата с Петер си дадохте голяма почивка – доста време нямаше албум от Boozoo Bajou. Къде изчезнахте?
Тук си бяхме. Музиката изисква своето време, ние не сме машини. За нас е важно да правим нещата, които наистина искаме. Ако искаш да направиш нещо добро, трябва да му отдадеш нужното внимание. Опитвахме се да намерим точно онова, което търсехме, без никакви компромиси, и мисля, че чакането си заслужаваше.

Дори на първо слушане Grains звучи по-различно от предните два албума, на какво се дължи това?
Така е, различен е. Причината е много проста – този път решихме да се фокусираме главно върху текстовете и вокалите. В предните два албума акцентът беше върху самата музика, сега нещата са по-различни и това се усеща.

Казвате, че в последния си албум сте вдъхновени от 70-те, от хора като Нийл Йънг и Джони Мичъл. Съгласен ли си с определението, че във вашата музика се срещат няколко епохи?
Мисля, че вече всичко е направено. Ако все пак искаш да създадеш нещо добро, трябва да се отдалечиш от всичко – от медиите, от мейнстрийма и да останеш сам със себе си – за да излязат точно онези неща, които идват от самия теб. Важно е как ти пречупваш дори и чуждите работи. Това не значи, че е нужно да търсиш вдъхновение задължително и само в нови неща или пък в старите, важният си самият ти.

Какво е последното, което ти повлия музикално?
Bon Iver. Страхотна музика, наистина много добра.

Колко е важно за развитието на един изпълнител да работи с други?
Доста, особено сега, в последния ни албум, в който наблягаме повече на вокалите, работим с едно момиче – Rumer. Тя е англичанка, която открих съвсем случайно, докато ровех в MySpace. Поканих я да видим дали ще се получи и тя пасна просто перфектно. Има чудесен глас и всъщност е първата жена, която пее с нас, досега ползвахме главно мъжки вокали.
 
Разкажи ми повече за компилациите Juke Joint и Juke Joint II.
Това са компилации, в които са намерили място всички онези страхотни неща от на пръв поглед несъвместими стилове, които винаги си искал да слушаш, но никога не са били на едно място.

За пръв път идваш в България, какво очакваш?
Ще остана за още една вечер в София, но ми се искаше да мога да си позволя да отделя повече, за да разгледам града. Бил съм наблизо – в Ниш, в Истанбул, но не и в София. Очаквам, че България не е много по-различна от Сърбия, скоро ще разбера дали е така.

Знаем, че събирате музика от страните, които посещавате – например парчето, с което изгряхте на музикалния хоризонт, е повлияно от едно пътуване в Бразилия. Надяваш ли се да намериш вдъхновение и тук?
Може би, но не знам дали сега е моментът. Имам толкова много музика, толкова много записи, които само стоят и чакат. Имам приятел, който събира всякакви албуми – той вероятно ще дойде до София, но трябва време, за да обиколиш малките места, магазинчетата, да се потопиш в амосферата, за да се получи.

Какво смяташ да пускаш на партито в Ялта?
Идвам в България като диджей, а не да представям музиката на Boozoo Bajou, така че ще пускам по-агресивни неща, които са подходящи за клуб, за танци. Музиката на Boozoo Bajou е по-различна – дълбока, спокойна, тя не е за парти, така че ще чуете доста различни от нашите неща.

Флориан Зайберт е в Ялта, 3 април, 23:00, 15лв от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.