Маскираните атакуват

26 февруари 2009 текст Никола Шахпазов
Доста хора повдигнаха вежди невярващо, когато финландските хард рок чудовища Lordi грабнаха първото място на Евровизия 2006. Но трябва да признаем – те заслужават целия шум, който се вдигна около тях. Комбинацията от хорър костюми и тежки китари не е супероригинална, но при тях е изпипана до последния детайл. Особено силни са на живо – концертите на Lordi са шумно хорър шоу, гарнирано с огнедишащи дракони и зомби мажоретки. Точно преди саундчека на концерта им в Париж се чухме с басиста Ox, който ни обеща, че Lordi зрелището на 6 март в София ще бъде страховито – бързо му повярвахме.


Преди седмица чухме, че лидерът на бандата мистър Лорди е настинал. Как е сега?
Да, така беше. И не само той – аз също бях почнал да се разболявам. Предполагам, че вирусът се разпространява в нашия тур бус. Но това не може да ни спре – продължаваме турнето и до момента всичко върви както трябва.

Хващаме те точно преди концерт – сигурно вече подготвяте грима и костюмите. Колко време отнема това?
Различно е при всеки от групата. Най-сложно е при мистър Лорди – подготовката му преди шоу отнема 3-4 часа. За останалите отнема между 20 минути и 1 час – при мен трябват около 40 минути. И дори не бих казал, че е изморително – правим го от толкова години, че се е превърнало в рутина.

А как издържате с костюми и тежък грим по час и половина на сцена?
Това вече е адски трудно. Веднага след като сложа маската, започвам да се потя и това не спира през целия концерт. Също така покрай свиренето и пироефектите задължително ти става много горещо. Но се научаваш да го правиш.

Ти сам ли избра маската и костюма на бика?
Когато се присъединих към бандата през 2005, започнахме да репетираме заедно. Тогава Мистър Лорди заяви, че свиря като разярен бик. Впоследствие двамата седнахме, поговорихме как искам да изглежда моят костюм, а мистър Лорди го нарисува и оформи като цяло.

Колко хора знаят как изглеждате без маски?
Малко хора са ни виждали лицата. Ние се пазим и не позволяваме да ни снимат, когато не сме на сцената. Е, някои от най-запалените фенове на Lordi са ни засичали – когато слизаме от автобуса например.

Как успявате да намерите баланса между театралния елемент в Lordi и добрата музика?
Ясно е, че и двата елемента са изключително важни. Без маските и костюмите бандата нямаше да има такава идентичност. Приемаме и двете неща много, много сериозно.

Когато стане дума за Lordi, хората обикновено ви сравняват с маскирани банди като Kiss и GWAR. Те ли са оказали най-силно влияние върху музиката ви?
Не бих казал, че GWAR са били особено влияние, по-скоро Алис Купър и Kiss са оформили имиджа на Lordi. Аз пък харесвам разни стари банди като Motley Crue и по-нови неща, като Роб Зомби например.

Хубаво е, че споменаваш Роб Зомби. Подобно на него, вие в Lordi също сте известни фенове на хорър филмите.
Разбира се! И е много яко, че миналата година излезе нашият пръв хорър филм – Dark Floors. Там играе цялата банда – ние сме чудовищата, а основната идея отново беше на мистър Лорди.

Какви филми обичаш?
Ами, кефя се на хорър филми като Хостел, обаче не гледам чак толкова много такива. Със сигурност мога да кажа, че любимият ми режисьор е Куентин Тарантино.

Какво да очакваме от концерта на 6 март?
Подготвили сме ви нещо страхотно! Тази година лайв шоуто ни е по-добро от всякога. Цялата сцена е офор­мена като някаква странна болница – има дори маса за аутопсии, на която мистър Лорди ще се подвизава с един трион. Дори по-театрално е отпреди – мисля, че ще ви хареса.

На други ваши концерти сме виждали и една група зомби мажоретки – те ще бъдат ли част от шоуто в София?
Ха-ха, не, този път мажоретките не пътуват с нас. Но сме им намерили заместител.

Вероятно ще наблегнете на парчета от миналогодишния Deadache?
Разбира се, ще има доста парчета от Deadache, но сме включили и много стари неща. Подготвили сме песни още от първия ни албум Get Heavy, които не сме свирили от години.

Много хора ви познават най-вече като победителите на Евровизия 2006. Не сте ли чували обаче обвинения, че така се комерсиализирате?
Когато спечелиш такъв конкурс, задължително ще се намери някой, който да го намери за тъпо. Ние обаче сме абсолютно окей с това. Съмнявам се, че който е харесвал Lordi преди това, е спрял да ни слуша. А без съмнение след победата в Евровизия имаме още повече фенове.

През последните 10 години от Финландия излязоха няколко излючително успешни рок групи – на какво се дължи този бум?
Аз също съм си задавал този въпрос често. Предполагам, че покрай пробива на HIM пред много други групи се отвориха врати. Днес е много по-лесно за една финландска група да бъде приета сериозно и бих искал да мисля, че Lordi също са допринесли с нещо за това.

Вие сте група от чудовища и зверове – навъртат ли се много красавици около вас?
Ха-ха, красавиците са винаги в публиката. Очевидно е обаче – красавиците и зверовете си подхождат добре.

Lordi са в зала Христо Ботев, 6 март, 18:00, 20/35лв от eventim.bg

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.